31 maj 2008

Regeringen splittrad över hanteringen av Lago

Regeringen i form av integrationsminister Nyamko Sabuni å ena sidan och utrikesminister Carl Bildt å andra sidan är splittrad i frågan om hur den ska svara på, och hantera, kommunalrådet i Södertälje, Anders Lagos lobbykampanj riktad mot regeringens flyktingpolitik.

Någon annan slutsats går inte att dra av vad Carl Bildt skriver på sin blogg i samband med den svenskarrangerade FN-konferensen om Irak:

"Mest spännande tror jag blir dels mötet med näringslivet - potentialen för framtiden skall inte underskattas - och dels mötet med irakier som bor här i Sverige. Cirka en procent av Sveriges befolkning har på ett eller annat sätt rötter i Irak."

Det ska jämföras med en hårt pressad integrationsministers tidigare angrepp på Anders Lago och Södertäljes mottagande av krigsflyktingar från Irak.

Notabelt är att Anders Lago inte blev inbjuden att besöka Irakkonferensen i Upplands Väsby. Regeringens officiella bortförklaring till att de inte vågar släppa fram honom på den internationella scenen är att konferensen arrangeras av FN Och Irak gemensamt, och att Sverige inte kan ha några synpunkter på vilka som bjuds in som deltagare och gäster till den.

Det är en förklaring som saknar trovärdighet, minst sagt. Men det visar också vilken respekt som den borgerliga regeringens känner för det socialdemokratiska kommunalrådet Anders Lago och hans framgångsrika arbete med att förändra det svenska flyktingmottagandet.

Lago är solklar favorit till att vinna branschtidningen Resumés tävling om årets lobbyist, när den går av stapeln senare i år. Kom ihåg var ni läste det först.


Andra skriver intressant om , , .

Bildt blåser faran över

Skönt, nu kan vi Väsbybor andas ut. Carl Bildt blåser faran över. Det small inte.

Ps. Missa inte Nordegren i P1:s utmärkta direktsända radioprogram från Irakkonferensen i torsdags eftermiddag. Sågningen av Infra Citys arkitektur i början, och introduktionen av hans sidekick Fia efter en halvtimmes sändning eller så, rekommenderas speciellt. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Sundins fan-club på fejsbooken

Nej, det är inte hockeyspelaren jag tänker på.

Men det här kan kanske ändå vara av intresse för de som gillar den andra Sundin, han som står bakom den alltid uppdaterade USA-bloggen. Det enda som krävs är ett konto på fejsbooken.


Andra skriver intressant om , , .

Kan du se någon skillnad på dessa båda herrar?

Det progressiva gänget på MoveOn.org börjar alltmer utkristalliseras som ett ganska skarpslipat vapen i demokraternas kamp för att återta makten över Vita huset i höst.

Här är ett exempel på en reklamfilm om likheterna mellan Bush och McCain som fått mycket uppmärksamhet och fri media på sistone. Det vill säga att den har uppmärksammats av nyhetsredaktioner och politiska kommentatorer som har avsatt redaktionell tid för diskussion om filmen i kabelkanalernas politiska pratprogram.

Ser med andra ord ut att kunna bli en ordentligt holmgång mellan frifräsarna i MoveOn respektive ExposeObama.com i höst.

Eller för att citera de första raderna i programförklaringen på den konservativa kampanjorganisationens sajt:

"We are a committed group of conservatives concerned that Barack Hussein Obama would be the worst possible President for America at this time, or any time."


Andra skriver intressant om , , .

30 maj 2008

Klarspråk och sakfel om försvaret i SvD

Noterar med tillfredsställelse att om man ska begripa begripa något om det svenska försvaret och den svenska försvarspolitiken ska man självklart läsa Svenska Dagbladet och inte Dagens Nyheter.

I en klargörande artikel på Brännpunkt skriver överste emeritus Bo Hugemark om det politiska problem som uppstår som en följd av kraven på en tioårig framförhållning i den svenska säkerhets- och försvarspolitiken.´

Artikeln inleds på följande vis:

"Svenska folket är svårt förvirrat om försvaret. Så är även försvarspolitikerna, fast på en högre nivå. Det är dags att sluta med pladder om det försvunna invasionshotet och tillmälen om rysskräck och försöka att tänka logiskt utifrån givna premisser."

I en replik på ledarbloggen om försvarspolitiken signerad en av regeringens hantlangare på det försvarspolitiska området, Sten Tolgfors, finns det ett sakfel, vill Offa påpeka för sina läsare.

I artikeln påstås det att undertecknaren Sten Tolgfors är försvarsminister. Så är inte fallet, vet självklart varje initierad läsare av artikeln. Det korrekta sakförhållandet i regeringen är följande:

Sten Tolgfors är biträdande försvarsminister. Anders Borg är försvarsminister.

I samband med att Tolgfors tillträde som biträdande försvarsminister avgav nämligen försvarsminister Borg följande deklaration i just Svenska Dagbladet, till dess duktiga säkerhetspolitiska reporter Mikael Holmström den sjunde september 2007:

- Nu får vi Sten Tolgfors som försvarsminister och jag har suttit med honom i dag och haft mycket bra diskussioner om hur han ska leda det här arbetet. Det kommer säkert att kunna göras med stor framgång.

Det om detta.


Andra skriver intressant om , , .

Avdelningen coola t-shirts del två

Ok, HRC:s tröjförslag i det förra inlägget är coolt, men den bräcker ändå inte storindustrin som Eliot Spitzers eskapader skapat.




Andra skriver intressant om , .

Rösta på coolaste t-shirten

Alltså, tala om bra idé, men dålig tajming. Rätt tänkt, men alldeles för sent.

Jag tänker på den omröstning som Hillary Clinton arrangerar på sin kampanjsajt om hur nästa officiella kampanjtröja ska se ut. Det finns fem t-shirts att välja mellan och samtliga förslag är skapade av sympatisörer och aktivister utanför den officiella kampanjen.

Min favorit är nummer två.


Andra skriver intressant om , , .

29 maj 2008

Snillen spekulerar








Sergels torg, Stockholm 080529 kl 17.30.


Andra skriver intressant om , , .

Carl Bildts slips är gul

Nar utrikesminister Carl Bildt talade inför den församlade Irakkonferensen i Infra City norr om Stockholm bar han en gul slips.

Meddelas endast på detta sätt.


Andra skriver intressant om , , .

Media loves Obama

Låt mig säga det en gång till.

Objektiv politisk journalistik är en myt. Den finns inte. Det finns per definition ingen objektivitet i den politiska journalistiken, eftersom så fort man väljer att skildra ett skeende, så väljar man också aktivt en vinkel i skildringen. Men, och det här är viktigt, man väljer också bort andra historier som man på grund av knappa resurser då inte kan skildra.

Alltså, objektiv politisk journalistik är en myt.

Detta sagt apropå konservativa Townhalls roliga tv-inslag om hur journalister personligen älskar Obama.


Andra skriver intressant om , , .

Följ Irakkonferensen i direktsändning

Under torsdagen inleds den svenskarrangerade Irakkonferensen i Infra City - Upplands Väsby, strax norr om Stockholm. På deltagarlistan återfinns bland andra FN:s generalsekreterare, USA:s utrikesminister samt Iraks och Sveriges stats- och utrikesministrar.

Det går att följa hela konferensen via direktsänd webb-tv. Länken finns här.

Webbutsändningen kommer att vara på engelska (genom tolk) och de originalspårk som delegaterna använder. Tiderna för webbutsädningen kommer att vara från klockan 10.00 till 12.00 och från klockan 14.00 till 18.00. Även den efterföljande presskonferensen kommer att webbutsändas mellan 18.15 och 18.45.

För personer som tycker att den komplicerade situationen i Irak bäst löses genom att folk slutar prata med varandra, rekommenderas följande happening på Sergels Torg klockan 18.00 torsdag kväll.


Andra skriver intressant om .

28 maj 2008

Det var inte bättre förr - om arbetarplågare då och högerspöken nu

Det har kommit till min kännedom att tankesmedjan Timbro fyller 30 år. Visserligen infaller den officiella födelsedagen först den åttonde september, men eftersom intressanta jubileumsevenemang startar redan nu, kan jag inte låta bli att gratta lite så här i förskott.

Grattis!

Utan er och branschkollegan Arenas existens vore den politiska luften oändligt mycket tyngre att andas för oss frifräsare.

Och med anledning av detta faktum kan jag inte låta bli att göra reflektionen att allt minsann inte var bättre förr. Låt oss till exempel jämför gamla moderaterna med nya moderaterna, eller ett högerspöke modell äldre (så kallad demonstrant och arbetarplågare), med ett högerspöke modell yngre (så kallad pr-konsult och symbolanalytiker).


Högerspöke modell ä.


Högerspöke modell y.

Allt var inte bättre förr, som sagt var.

Andra skriver intressant om , , .

Aftonbladets Bjurman hinkar bira

Nu har han hinkat ordentligt med bira igen, den gode Per Bjurman på Aftonbladet.

Vad jag inte begriper är hur en sedan flera år tillbaka fast stationerad USA-korre inte kan skilja på verklighet och spinn. Naturligtvis kommer inte Hillary Clinton bli Obamas vicepresidentkandidat, hur mycket än Bill Clinton drömmer om det.

Jämför till exempel Bjurmans dillande om HRC, med vad Sveriges Ann Coulter - riksdagsledamoten Anna König Jerlmyr - skriver när hon befinner sig på plats i USA, varifrån hon naturligtvis bloggar om bland annat presidentvalet och spekulationerna om vilka två kandidater som kommer flankera Obama och McCain.


Andra skriver intressant om , , .

McCains egen Wikipedia

Jag har tidigare skrivit om att den nya marknadsföringstrenden i 2008 års presidentval är att kandidaterna tappar kontrollen över sitt eget varumärke. Till exempel handlade stora delar av diskussionen på Timbroseminariet om politisk kommunikation om just det.

Nu har jag hittat ytterligare exempel på den trenden, fast på ett annat område. All användbar bakgrundsinformation som de demokratiska kampanjkonsulterna drar fram om McCain publiceras nu på en allmänt tillgänglig Wikipedia på nätet, kallad McCainPedia.

Detta för att alla demokratiska gräsrotsaktivister och sympatisörer ska få tillgång till i princip samma information som de centrala kampanjstrategerna.

Värt att notera är att den demokratiska FlipperTV, som punktmarkerar McCain vid samtliga offentliga framträdanden, är inkorporerad i sajten.

För att kvalitetssäkra informationen på Wikisidan kan dock vanliga användare inte skriva eller editera informationen. Dock går allt att läsa för den som är intresserad.

Den användar/väljarorienterade revolutionen som vänder upp och ned på valrörelsen rullar uppenbarligen vidare.


Andra skriver intressant om , , .

27 maj 2008

Obama är kommunistisk muslim

Till de mer subtila angreppen på Barack Obamas person och karaktär återfinns väl de attacker som härrör från den konservativt värdebaserade mediegranskande gruppen Accuracy in media (AIM).

Enligt deras avslöjande granskning är risken stor för att Obama inte alls är en driven, kritiskt tänkande politiker. Istället kan det vara så att Obama är en hawaiiansk kommunistisk agent som styrs av en före detta stalinistisk infiltratör på Hawaii.

Men inte nog med det. Karln är dessutom muslim. I alla anser en ansenlig minoritet av det amerikanska folket att han är det, enligt en färsk opinioninsundersökning beställd av tidningen Newsweek. Den visar att elva procent av de tillfrågade tror att Obama är muslim.

58 procent av de tillfrågade svarade att Obama är kristen (no shit!). 22 procent svarade att de inte visste eller var osäkra på hans religiösa tillhörighet.


Andra skriver intressant om , .

Johan Norberg stänger bloggen efter attack

Författaren och debattören Johan Norbergs blogg, som är en av Sveriges största politiska bloggar räknat till antalet besökare, är utsatt för en storskalig attack. Det har tvingat Johan Norberg att släcka ned bloggen tills vidare.

Läs mer i Dagens Media.

Andra skriver intressant om , .

Tucker for President?

Mycket ska man då få uppleva innan den yttersta dagen är här. Till exempel det faktum att mycket tyder på att den politiska kommentatorn och programledaren i radio och tv - Tucker Carlson - allvarligt övervägt att ställa upp i presidentvalet 2008 som det libertarianska partiets kandidat.


Vilket översatt till svenska förhållanden ungefär är som om bloggaren Dick Erixon skulle ställa upp i det svenska riksdagsvalet 2010 som förstanamn på Frihetsfrontens lista.


Bakom ryktet att Carlson övervägt en kandidatur ligger opinionsundersökningar som genomförts i vilka ett undersökningsföretag ringt folk som är delegater på det libertarianska partiets konventet, för att fråga dem om hur de ser på Tucker Carlson som eventuell politiker. Enligt Carlsons kollega och vän sedan många år - Jake Tapper på ABC News - tänker inte Carlson kandidera, men ändå fortsätter någon eller några att via opinonsundersökningar pejla läget för en Carlsonkandidatur.

Mysteriet tätnar.

Ps. Det finns ett klassiskt inlag på tuben hämtat från det numera nedlagda CNN-programmet Crossfire år 2004, i vilket programledarna Tucker Carlson (höger) och Paul Begala (vänster) gick en match med programledaren Jon Stewart från The Daily Show.

Det svensk-amerikanska högerspöket Billy McCormac på Timbro och undertecknad har diskuterat det här inslaget när vi pratade medieträning i något sammanhang. Jag tycker att Stewart gör riktigt bra ifrån sig som gäst. Billy tycker att Stewart gör en riktigt dålig insats som slår tillbaka mot honom själv och får honom att framstå som en dumdryg översittartyp och mobbare. Döm själva. Ds.


Andra skriver intressant om , , , .

Presidentvalet 08 i en enda mening

Ingen har bättre sammanfattat presidentvalet i USA 2008 i en enda slagkraftig mening, än den politiska kommentatorn och kampanjstrategen Dick Morris:

"To sum it up: A candidate who cannot get elected is being nominated by a party that cannot be defeated, while a candidate who is eminently electable is running as the nominee of a party doomed to defeat."

Fritt översatt lyder den:

"Alltså: En kandidat som omöjligen kan vinna nomineras av ett parti som omöjligen kan förlora, medan en kandidat som är en given vinnare kandiderar för ett parti som är dömt att förlora."


Andra skriver intressant om , , .

Dubbelkolla aldrig en bra story, eller?

Det finns ett talesätt på redaktioner som lyder: Dubbelkolla aldrig en bra story, för då kan den spricka.

Möjligtvis skulle man kunna vända på den och säga: Dubbelkolla alltid en bra story, så att den inte spricker.

Ironiskt nog brukar jag själv hänvisa till den förstnämnda varianten när jag pratar journalistiska arbetsmetod med kollegor. Det är ironiskt, eftersom jag själv i dagarna har gått på en nit enligt just den principen.

I två artiklar har jag för nättidningen Realtids läsare gjort en genomgång av finansminister Anders Borgs första tid i regeringen. Porträttet av Anders Borg som politiker får jag säga antagligen är den artikel som jag skrivit om politik som rönt mest uppmärksamhet och positiva kommentarer från läsare under de tio år som jag arbetat som reporter på en rad olika redaktioner.

Tre exempel på kommentarer kan ni läsa här och här och här.

Det känns uppskattande, eftersom jag som reporter ofta försöker arbeta efter ett slags folkbildande ideal. Det vill säga att jag hoppas kunna förmedla kunskaper och insikter som ger läsaren en bättre möjlighet att själv förstå och tolka politiska skeenden i sin omvärld.

Men, åter till sakfrågan.

I inledningen till artikeln skriver jag att det var en grupp på fem personer som varje fredag träffades i Fredrik Reinfeldts arbetsrum för att dra upp riktlinjerna för den kommande veckans arbete med de nya moderaterna.

Den uppgiften är fel.

Det var nio personer som träffades varje fredag för att dra upp riktlinjerna för arbetet framöver, både på kortare och längre sikt. Och mötet ägde inte rum i Fredrik Reinfeldts arbetsrum, utan i ett angränsande sammanträdesrum på det moderata riksdagskansliet.

Förutom de personer som jag redan räknat upp deltog också enligt uppgift de båda vice partiledarna Kristina Axén Olin och Gunilla Carlsson och riksdagsgruppens ordförande Mikael Odenberg, samt ytterligare en kvinnlig partitjänsteman på chefsnivå.

Mitt påstående om att Mikael Odenberg skulle ha varit utestängd från den innersta klicken i partitoppen var alltså fel, vilket så här i efterhand framstår som betydligt mer rimligt jämfört med den uppgift jag publicerade i min första artikel.

Jag borde alltså ha dubbelkollat även den delen av storyn, som sagt var.

För att komplettera bilden av de nios gäng som sammanträdde varje fredag förmiddag i det moderata riksdagskansliet hävdar personer jag talat med att det i den gruppen snart utkristalliserades en inre grupp på fyra personer, som var de som förde de reella politiska diskussionerna om den politiska taktik och strategi som partiet skulle använda framöver. Och dessa fyra personer var Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Per Schlingmann och Mikael Odenberg. Alltså inte partisekreteraren Totto Littorin, utan istället var det faktiskt hans närmaste man, dåvarande kommunikationschefen Per Schlingmann, som var mest intresserad av själva politiken.

Det om detta.


Andra skriver intressant om , , .

26 maj 2008

Dagens siffror

Försvaret har i dag 8.000 värnpliktiga rekryter och 9.640 anställda officerare. 979 av officerarna är överstelöjtnanter som är den vanliga bataljonschefsgraden trots att Sverige bara har drygt 20 bataljoner. Källa AiP.


Andra skriver intressant om .

Clinton analyserar politiska mord

(Uppdaterad 080525 kl 15:34)
Jag visste att det här skulle komma! Jag visste det! Jag var baske mig så bombsäker som man bara kan bli!

I ett tidigare inlägg om den utmärka bloggen Departementet som ger oss en inblick i vardagslivet i kvarteren kring Rosenbad, frågar chefsspindoktorn Håkan mig om jag inte kör på lite väl hårda växlar när jag kritiserar Maud Olofsson vice chefsstrateg för att på ett makalöst öppet sätt visa sitt stöd för den kanske mest brutala och hårdföra demokraten sedan de slängde ut sydstatsrasisterna ur det demokratiska partiet i USA.

För att förtydliga varför jag inte tycker att en person som har den minsta heder i behåll längre öppet kan sympatisera med Hillary Clinton är det alltså som så att HRC nyligen öppet bekräftat det som många av oss kommentatorer länge misstänkt. Nämligen att hon går och väntar på att någon rasistisk galning eller annan djupt störd knäppgök ska skjuta Obama, så att hon kan bli partiets presidentkandidat i höst.

Naturligtvis försöker HRC bortförklara sin hänvisning till att hon stannar kvar i kampanjen eftersom Robert F Kennedy blev ihjälskjuten under primärvalet 1968, med att hon inte alls hoppas att Obama ska bli skjuten, utan att hon enbart i vanlig ordning som så ofta förr misstolkats av pressen, så klart.

HRC:s bortförklaring är rent skitprat! Det går inte att bortförklara det hon sa med att hävda att hon misstolkats. Inte mot bakgrund av hur hennes och Bills kampanj sett ut alltsedan valförlusten i South Carolina.

Ps. Den alltid uppdaterade Mathias Sundin tror att det var ett misstag. Det tror som sagt var inte jag. Ds.

PPs. Chefsspindoktor Håkan på Departementet påpekar i en kommentar att jag har varit lite för orättvis i min beskrivning av Departementets politisk-analytiska kompetens. Här finns beviset. Jag kan efter att ha läst inlägget konstatera att Håkan har rätt. Jag har varit lite för snabb i mina slutsatser. Dessa bör således korrigeras. Dessutom finns det faktiskt bildbevis på att Elisabeth inte lyckats sprida sina illäror utanför sitt privata arbetsrum. Och för er som undra vem Håkan är kan jag berätta att han är det svenska näringsdepartementets svar på Toby Ziegler i tv-serien Vita huset. DDs.


Andra skriver intressant om , , .

Vem tar över efter Ted Kennedy

Den svensk/amerikanska enmansnyhetsbyrån Mathias Sundin har skrivit ett läsvärt inlägg i vilket han redogör för vilka som kan tänkas ta över efter senator Ted Kennedy när han tvingas lämna sitt politiska uppdrag på grund av sin sjukdom.

Men kanske blir det en ny Kennedy som tar över, trots allt.


Andra skriver intressant om , .

Extra: Fredrik Reinfeldt skrattar på bild!

Detta är smått sensationellt. Normalt ser statsminister Fredrik Reinfeldt alltid allvarlig ut på bild, till skillnad från parhästen finansminister Anders Borg för att ta ett exempel, som bevisligen ofta klarar av att se ut som om han har ett jobb som han både trivs med, och tycker är roligt på en och samma gång.

Därför kan Offa delge sina läsare ett smått sensationellt avslöjande. Det finns åtminstone två publicerade bilder på vilka statsministern ler och ser ut att ha en trevlig dag på jobbet. På en av dem skrattar han till och med, nästan i alla fall!

Bilderna hittar du genom att läsa den moderata partitidningen Medborgaren nummer tre 2008, och bläddra fram till sidan 22.

Det numret bara måste läsas av ytterligare en anledning, för den delen. Bilden av landstingsrådet Filippa Reinfeldt på sidan fyra är antagligen en av de bästa porträttbilder som någonsin har tagits av en ledande svensk politiker. Jag skämtar inte. Heder åt fotografen Emila Öije.

Jag måste baske mig ta mig en allvarlig funderare på om jag inte ska personrösta på Filippa R i landstingsvalet 2010.

Ps. Fredrik. Låt inte försvarsminister Anders Borg lägga ned det svenska försvaret, snälla. Då kan du nämligen aldrig svara med en lika cool mottagning som den under ditt Kinabesök som skildras på bild på sidan 23 i nummer tre 2008 av Medborgaren.

På dagens debatt i DN publicerar för övrigt Finlands försvarsminister och Sveriges biträdande försvarsminister en gemensam debattartikel. I den kan man bland annat läsa följande passage:

"Våra länder har så långt valt olika vägar för försvarets utformning, men samråder om omställning och framtida inriktning."

Ja, fast nog är det skillnad på omställning och omställning allt. I Finlands fall vässar man och moderniserar försvarsmakten, och i fallet Sverige lägger man ned försvarsmakten. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

YouTube - senator Lieberman 1 - 0

Den oberoende (före detta konservativt demokratiska) amerikanska senatorn Joe Lieberman, som är nära rådgivare till John McCain i utrikespolitiska frågor, har misslyckats i sitt försök att släcka ned politiskt känsliga terrorfilmer på YouTube, då tubens ledning hedersamt vägrade vika ned sig för senatorns påtryckningar.

Läs mer på Realtid och Youtubeledningens egen kommentar på dess blogg.


Andra skriver intressant om , .

Avslöjande bild

Det här är en mycket avslöjande bild som är tagen på näringsministerns vice chefsstrategs arbetsrum. Jag poängterar alltså att bilden är tagen på näringsministerns vice CHEFSSTRATEGS arbetsrum.

Måhända aspirerar Elisabeth Thand Ringqvist på titeln sveriges Mark Penn, för om Elisabeth gillar Hillary, så borde rimligtvis också just Mark Penn vara Elisabeth Thand Ringqvist personliga förebild, eller hur?

I vilket fall så ger bloggen Departementets fablesse för antingen McCain eller Clinton en intressant inblick i kvalitén på den politiska omvärldsanalysförmågan hos Mauds Olofssons stab.

Fast Elisabeth ska veta att hon inte behöver skämmas, (eller jo, det behöver hon faktiskt), men hon är i alla fall i lika gott (eller ska vi snarare säga dåligt) sällskap när man kikar över till den politiska oppositionen i riksdagen.

Det är allmänt känt att både Pär Nuder och Mona Sahlin är devota Clintonanhängare, och att både Mona Sahlin och Pär Nuder och Monas stab och socialdemokraternas egen Pravdaredaktör fortfarande inte har hämtat sig från vare sig det faktum att Bruce Springsteen naturligtvis stöttar Obama, eller att det stod klart i mitten på februari att Hillary Clinton i praktiken redan då förlorat demokraternas primärval.


Andra skriver intressant om , , .