05 juni 2009

Vad faller först?

Dagens fråga:
Vad faller först - den lettiska valutan eller den brittiska labourregeringen?

Ondskans axelmakter?

Apropå lördagens övning på Råsunda mellan Sverige och Danmark så noterar jag att längre österut möts Nordkorea och Iran i en VM-kvalmatch samma dag.

04 juni 2009

Obamas tal till den muslimska världen

(Uppdaterad 090604 klockan 15:25)
Barack Obama befinner sig på en rundresa utomlands, närmare bestämt i nordafrika och mellanöstern där han besöker flera länder under resan.

Under den mycket uppmärksammade resan kommer presidenten hålla sitt kanske mest intressanta och emotsedda tal sedan segertalet i Chicago på valdagskvällen. Syftet med talet, som riktas till världens alla 1,5 miljarder muslimer, är att försöka återupprätta det skamfilade rykte som USA dragits med i mellanöstern och bland muslimer alltsedan Irakkrigets inledning.

Mot slutet av sin presidentperiod hade Obamas företrädare George W Bush extremt låga popularitetssiffror hos befolkningen i regionen. Då handlade det om att en enkelsiffrig andel av invånarna i de flesta muslimska länderna såg med förtroende på USA:s president, vilket var ungefär i nivå med förtroendet för Usama bin Laden i samma länder, enligt opinionsundersökningarna.

Barack Obama startar däremot på ny kula. En färsk undersökning från den Washingtonbaserade tankesmedjan Brookings visar att i sex stater i mellanöstern så är hans förtroendesiffror uppe på 45 procent, och om Egypten subtraheras från resultatet så har han ett förtroende på runt 60 procent hos befolkningen i stort.

Undesökningen visar att det är tre faktorer som avgör vilken syn invånarna i regionen har på USA. De är i fallande ordning Irak, den svåra situationen för palestinierna och attityden gentemot mellanöstern och den muslimska världen. Frågor som Iran, kriget i Afghanistan och amerikanskt demokratistöd i regionen har nästan ingen påverkan alls på opinionen i dessa länder.

Talet till den muslimska världen hålls i Kairo torsdagen den 4 juni klockan 12.10 svensk tid, och går att se live här. Det går också att se det i efterhand här.

Det går att läsa talet i utskrift här. En svensk sammanfattning finns här.

Samtidigt som Obama talar till den muslimska världen, bearbetas också hemmaopinionen med ett budskap som syftar till att öka förståelsen hos den amerikanska allmänheten för muslimer och deras tro. I den här lilla filmen som släppts på Youtube talar tre muslimska amerikaner om sin tro och sin syn på islam. De har också det gemensamt att de är anställda i statsapparaten på olika kvalificerade poster. Till exempel arbetar en av dem som advokat och juridisk rådgivare i Vita huset.Andra skriver intressant om .

02 juni 2009

Spelbolagen tror på piratpartiet

Enligt spelbolagen är det redan klart. Piratpartiet tar plats i EU-parlamentet. Någon annan slutsats går inte att dra av de odds som tre olika spelbolag erbjuder politiskt intresserade spelare inför EU-valet den sjunde juni.

Läs mer på makthavare.se, där jag idag begår min debut i redaktionen med en artikel om hur de politiska spelarna bedömer piratpartiets chanser att ta plats maktens korridorer i Bryssel och Strasbourg.

Andra skriver intressant om , .

31 maj 2009

Panelens hemliga minnesanteckningar avslöjade

En lågoddsare är att regelbundna läsare av den här bloggen också gärna lyssnar på panelen i radioprogrammet Godmorgon Världen i P1.

Därför kan Offentliga Affärer glädjande nog, efter ett besök i radiohusets korridorer på Gärdet i Stockholm häromdagen, publicera hittills okända minnesanteckningar som av en slump hittats slängda i en papperskorg utanför studion där panelen bestående av tre etablerade proffstyckare avhandlar och kommenterar veckans händelser varje söndag.

Det framgår inte riktigt vilken vecka det handlade om, men av stödpunkterna att döma verkar det som om trion redan på förhand haft en klar linje utmejslad innan de rockade loss framför mikrofonerna.

GG (borde rimligtvis vara Dalademokratens Göran Greider)
* Höj skattetrycket!
* Oavsett fråga måste skatterna i Sverige höjas.
* Glöm inte att tala om att sockerskatt är en bra idé.

PG (är väl Svenskans Per Gudmundson)
* Förklara att den svenska islamismen är en stor exportprodukt till bl a USA, Bosnien, Östeuropa och i synnerhet Afghanistan och Somalia.
* Gnäll lite på LO och facket som alltid har fel.
* Poängtera att vi vad som än händer aldrig får underskatta utbredningen av den militanta islamismen annars sitter vi rejält i skiten om några år.
(Stöt lite på Therese innan sändning, hon är ju en riktig snygging)

LG (kan inte vara någon annan än Aftonbladets Lotta Gröning)
* Allt är åt helvete och det är fan i mig Monas fel!
* Det började gå utför för socialdemokratin samma dag om Mona blev minister!
* Avsluta kritiken mot Anders Borgs ekonomiska politik med att berätta att det faktiskt ändå är Mona som är personligt ansvarig för allt som har gått fel i Sverige och svensk politik de senaste tio åren!

Andra skriver intressant om , , .

Drill baby drill


En del ger då aldrig upp.