24 maj 2008

Små gröna män kidnappar amerikaner

Kalla fakta och hårda siffror:

50 procent av amerikanerna tror att "alien abductions" äger rum och 0,3 procent uppger att de själva har utsatts för det. 0,3 procent innebär 800.000 amerikaner.


Andra skriver intressant om , .

23 maj 2008

Anders Borgs resa från kanylliberalismen till den kristna konservatismen

Jag har skrivit om Anders Borgs första tid som finansminister för nättidningen Realtids läsare här, och gjort ett personporträtt av politikern Anders Borg här.


Andra skriver intressant om , ,.

"Hitlers judejakt ett uttryck för Guds vilja"

Pastorer, ständigt dessa pastorer. Nu är pastor Hagee, vars uttalade stöd John McCain tacksamt tagit emot, igång igen.

Den här gången har han på ett finkänsligt sätt visat sig anse att Hitlers judeförföljelser under andra världskriget var ett uttryck för Guds vilja.

Undrar vad Obamas pastor Wright ska kunna kontra med mot det här? För nu måste väl ändå Hagee bevisligen leda rätt så rejält i deras inbördes kamp om vem som håller de hårdaste och mest svavelosande predikningarna.

I vilket fall som helst har McCain nu slutgiltigt brutit med Hagee. I ett uttalande torsdagen den 22 maj sade McCain följande:

"Obviously, I find these remarks and others deeply offensive and indefensible, and I repudiate them. I did not know of them before Reverend Hagee's endorsement, and I feel I must reject his endorsement as well."


Andra skriver intressant om , , .

Nio orkaner drabbar Florida i sommar

Som sagt var, innan du lyder Affärsvärldens råd och springer i väg och köper en schysst liten sommarkåk i Florida på E-bay eller någon annan rolig auktionssajt, vill Offentliga Affärer återigen påminna om att den amerikanska orkansäsongen inträffar mitt under den svenska industrisemestern.

Nu har meterologer prognosticerat årets orkansäsong, och kommit fram till att mellan sex och nio orkaner kan komma att slå till mot den amerikanska sydkusten i sommar.

Glöm inte att köpa rejält med gaffatejp för att säkra fönstren på er nyinköpta sommarkåk, alltså.

Men även om orkanerna slår till under sommaren går det nu att göra superklipp på fastighetsmarknaden i Florida. Och det beror inte enbart på den låga dollarkursen, utan också på att den amerikanska bolånekrisen har slagit hårt mot både utbud och efterfrågan på husmarknaden i USA, vilket har drivit ned priserna rejält.

Och ska man göra bra affärer ska man som bekant köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt.


Andra skriver intressant om , .

22 maj 2008

Mikael Nestius fastnar med skägget i brevlådan

Ok, en off-topicgrej igen. Men jag kan inte avhålla mig, även om jag lovar att det inte ska bli någon regelbundet återkommande ful ovana.

Läs Sakine Madons svidande kritiska uppgörelse med chefredaktören på gratistidningen Stockholm City, Mikael "skägget" Nestius.

Ett exempel på mediekritik i den svenska bloggosfären när den är som allra bäst.


Andra skriver intressant om , , .

Alla sätt är bra utom de dåliga

Politisk handlingskraft kan ibland ta sig olika uttryck, en del bra, andra kanske lite mindre bra. Tisdagens omröstning i den amerikanska kongressens representanthus får nog hänföras till den senare kategorin.

I ett försök att hindra det galloperande rekordhöga oljepriset från att stiga ytterligare beslöt ledamöterna att ta till storsläggan. Med röstsiffrorna 324 - 84 antogs ett lagförslag som syftar till att låta justitiedepartementet stämma oljekartellen Opecs medlemmar för brott mot den amerikanska konkurrenslagstiftningen.

Därigenom skulle bland andra Venezuela, Iran och självklart också Saudiarabien tvingas följa de hårda konkurrensbefrämjande lagar som redan gäller företag verksamma i USA.

Presidenten svarade direkt med att hota med sitt veto, vilket i det här fallet i sin tur faktiskt skulle kunna köras över av kongressen, eftersom röstmarginalen 324 ja mot 84 nej, är tillräckligt stor för det.

Fortsättning lär följa, även om en spontan analys väl får sägas ge vid handen att vare sig president Hugo Chavéz i Venezuela eller kung Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud i Saudiarabien lär ligga särskilt sömnlösa de kommande nätterna.


Andra skriver intressant om , .

Michelle Obama nästa man till rakning

När republikanerna inte längre når framgång genom att veva Obamas tidigare huspastor Wright ytterligare ett varv för ungefär åttioelfte gången, vilket den demokratiska segern i fyllnadsvalet i kongressen i en republikanskt dominerad valkrets i Mississippi visar, har de nu istället riktat in sina attacker på Barack Obamas hustru, Michelle Obama.


Det råkar bara var ett litet problem med det upplägget, och det är att Michelle Obama i hela sin person och hela sitt liv kanske mer än någon annan personifierar den amerikanska drömmen. Man kan lugnt säga att hon ÄR den amerikanska drömmen.

Och att som republikansk politiker attackera en person/motståndare för att hon lever och uppfyller den amerikanska drömmen kan omöjligen vara en framgångsrik strategi på sikt.


Andra skriver intressant om , , .

21 maj 2008

Ted Kennedy förd till sjukhus - har fått hjärntumör

Den demokratiska senatorn Ted Kennedy har drabbats av en hjärntumör, meddelade läkarna på ett sjukhus i hans hemdelstat Massachusetts under tisdagen.

I lördags fördes 76-åriga Ted Kennedy till sjukhus efter ett plötsligt anfall, och i tisdags meddelade så läkarna på Massachusetts General Hospital att Kennedy har en så kallad "malignant glioma in the left parietal lobe", för att tala ett språk som appellerar till alla Greys anatomy-fans.

Men trots hjärntumören mår Kennedy efter omständigheterna bra, och kan bland annat prata med folk i telefon, meddelar sjukhuset. Men tumören betyder rimligtvis att Kennedy inte kommer kunna göra lika stora insatser för Barack Obama under sommarens och höstens kampanj, som han annars skulle ha gjort.

Ted Kennedy har redan tidigare meddelat att han stödjer Obamas kandidatur, och också gjort flera offentliga framträdanden med honom i primärvalen.

Ted Kennedy är den yngsta och enda kvarvarande av de tre bröderna Kennedy - John F Kennedy, Robert F Kennedy och Ted Kennedy själv, som alltså i praktiken är så nära en levande politisk legend man kan komma i USA.

Han har suttit i senaten för delstaten Massachusetts sedan november 1962, vilket gör honom till den senator som för närvarande har suttit näst längst i senaten, endast överträffad av demokraten Robert Byrd från West Virginia, (född 1917 och invald i januari 1959).

Johan Ingerö skriver bra om Ted Kennedys karriär, och den skandalomsusade bilolycka som för alltid förstörde Teds chanser att gå i sin storebrors fotspår och en dag själv få arbeta i ovala rummet.


Andra skriver intressant om , .

Obama drar in både delegater och dollar

Under nattens demokratiska primärval vann precis som förutspått Obama delstaten Oregon och Clinton Kentucky, en delstat som Obama gett upp på förhand och inte ens drivit kampanj i.

I skrivande stund leder han röstsammanräkningen med 58 procent mot Clintons 42 procent när lite mer än hälften av valdistrikten har rapporterat. Notabelt är att Obama genom nattens seger har säkrat en majoritet av de konventsdelegater som fördelas i primärvalen. Det borde i sin tur rimligtvis leda till att ytterligare superdelegater hoppar på tåget och meddelar att de lägger sin röst på Obama på konventet. Det intressanta med nattens primärval är också att ingen av kampanjerna har drivit någon negativ kampanj mot sin medtävlare, vilket är tämligen unikt och ska kanske tolkas som ett tecken på att Obama, Clinton och demokraterna håller på att sluta leden inför höstens match mot John McCain.

Samtidigt har upppgifterna över hur mycket pengar delegaterna samlat in i april månad offentliggjorts. Obama vann även den kampen överlägset, med 31 miljoner dollar i insamlade bidrag som förstärkt hans kampanjkassa.

Samtidigt skriver också Washington Post på sin alltid läsvärda politiska blogg The Fix (se högerspalten i den här bloggen) om en symbolisk liten nyhet.

John McCains ledande mediekonsult Mark McCinnon lovade tidigare att lämna uppdraget om McCain skulle komma att ställas mot Obama i höstens val. Det har han nu gjort, vilket mer eller eller mindre får ses som sensationellt. Inte att han höll sitt ord, vilket hedrar honom, utan att han som republikansk toppkonsult vägrar kämpa mot demokraten Obama.

Tidigare var han uttalad demokrat, men har på senare tid arbetat åt bland annat George Bush kampanj år 2000 och Bush-Cheneys återvalskampanj fyra år senare. Han tillhörde en stor grupp republikanska konsulter som arbetat åt Bush men som lämnade det laget för att ansluta sig till McCains kampanj i slutet på 20006 och början på 2007. Men han var också en av få konsulter som valde att stanna kvar hos McCain när hans kampanj mer eller mindre imploderade förra sommaren av brist på pengar.

- Jag vill helt enkelt inte arbeta mot Obamas kandidatur. Om Obama väljs skulle det sända ett fantastiskt budskap till landet och resten av världen, sade McCinnon till Washington Post.

Däremot tänker han fortfarande, enligt vad han berättade för Washington Posts reporter, rösta på McCain i höst.

Det är lite som om moderaternas kommunikationschef Per Henriksson skulle hoppat av efter att Mona Sahlin utnämnts till Perssons efterträdare, med motiveringen att han rent känslomässigt inte klarar av att möta Sahlin i en valrörelse. Ganska så osannolikt va?


Andra skriver intressant om , , , .

20 maj 2008

Lyssna på seminariet om politisk kommunikation

Nu finns Timbroseminariet om politisk kommunikation att lyssna på i efterhand eller ladda ned som mp3-fil, för den som är intresserad.

Del ett om USA-valet 2008 finns här. (Tryck på högra musknappen och sedan spara mål som). Inledare Joakim Nilsson, pandeldeltagare Olle Wästberg, Andreas Henriksson, Johan Ingerö och Erik Lakomaa.

Del två om det kommande svenska valet 2010 finns här. (Tryck på högra musknappen och sedan spara mål som). Inledare Joakim Nilsson, pandeldeltagare Pär Henriksson, Michael Storåkers, Ewelina Tokarczyk och Oskar Kalmaru.

Joakim Nilsson visar flera politiska reklamfilmer under sina båda inledningar, som ni hittar länkar till här. Bilder från kvällen hittar ni här.

Ps. Nej, Henriksson i del ett och Henriksson i del två är inte släkt, så vitt jag vet. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

"Det amerikanska folket tackar Maud Olofsson"

Via den intressanta bloggen Departementet, som skildrar livet hos den politiska staben på Näringsdepartementet, hittar jag utmärkelsen ”special recongnition award” som förärats Maud Olofsson av den amerikanska regeringen:

"Till vice statsminister Maud Olofsson. Med hjärtlig uppskattning för ditt ledarskap och dina outtröttliga ansträngningar att utveckla vänskapen, det bilaterala samarbetet och det första offentligt privata partnerskapet mellan Sverige och USA. Ditt agerande stärker den globala energisäkerheten och adresserar den stora klimatutmaningen. Det amerikanska folket är tacksamma”.

Inspirerad av utnämningen vill inte Offentliga Affärer vara sämre, utan kontrar med följande hedersbetygelse:

"Till vice statsminister Maud Olofsson. Med hjärtlig uppskattning för ditt globala ledarskap som tack vare dina outtröttliga ansträngningar till och med får duralexkaninen att bli grön av avund, har det amerikanska folket genom sin alltid djupt visa regering, beslutat förära dig en special recongnition award. Offentliga Affärer vill därför förära dig en speciellt igenkännelig utmärkelse som tack för att du genom ditt globala ledarskap lyckats sätta Sverige på kartan i USA i ett sammanhang som för en gångs skull inte handlar om de tre s:en - sex, socialism och självmord. Det svenska folket är dig för denna insats djupt tacksamma."

Ps. Kolla Departementets bloggrulle. De följer Barack Obamas sajt men inte John McCains, trots att Maud Olofsson stöttar McCain och vill se honom i Vita huset nästa år. Är Maud underrättad om detta faktum? Ds.


Andra skriver intressant om , .

Konservativ feminism - finns den?

Och svaret är: Ja!

Margaret Hoover, 31-årig republikansk politisk konsult och kommentator i tv-kanalen Fox News, definierar konservativ feminism på följande sätt:

"Men, jag är inte bara en feminist vilken som helst. Jag är en konservativ (i amerikansk politisk betydelse, övers. anm.) feminist. Det här är en kvinna som tillåter en man att ta med henne på middag, men som också emellanåt plockar upp notan. Hon vet att hon kan öppna dörren själv om så krävs, betala middagsnotan, ta på sig kappan, betälla själv, men låter sig inte uppröras av att män beter sig chevalereskt. De facto uppmuntrar hon detta beteende som ett tecken på respekt - och vem vet, en dag kanske hon verkligen behöver hjälp med dörren. Lyckligtvis kommer hon då inte heller vara förhärdad efter att ha levt ett liv som alltid fick henne att tacka nej till sådan hjälp av rent principiella stolthetsskäl."

Om ni känner igen namnet Hoover och därför frågar er om det finns en koppling, så är svaret återigen ja. Hon är släkt med president Hoover (1929 - 1933) i rakt nedstigande led. Här ser ni tydliga tecken på släktskapet:



Hon bloggar dessutom insiktsfullt om den politiska valkampanjen och gör det med en intressant öppenhet som ger cred åt den som förtjänar det, oavsett vilket politiskt läger han eller hon kommer ifrån. Läs till exempel det här inlägget om hur skickligt Obama bad om ursäkt till en kvinnlig reporter som han kallat för sweetie (den så kallade Sweetie-gate, sic!), enligt Hoovers analys.


Andra skriver intressant om , , .

19 maj 2008

Vad USA kan lära av Sverige

Visst är vi svenskar kända för att slaviskt följa det mesta som händer och sker over there, och plocka över de hippa trenderna hit redan innan jänkarna själva fått kläm på dem.

Men nu kan vi faktiskt för en gångs skull lära jänkarna någonting. Och det är hur man hanterar en bank- och fastighetskris likt den som i bolånekrisens spår sveper över Wall Street och fortplantar sig ut i den amerikanska ekonomin, och drar ned både consumer confidence-indexet och presidentens förtroendesiffror till rekordlåga nivåer.

Någon som har ett och annat klokt att lära USA är den svenska överkuckun i bunkern på Brunkebergs torg, Stefan Ingves, vars diktkonst ibland når rent episka höjder.

Stefan Ingves var när det begav sig chef för den svenska bankstödsnämnden som fick i uppdrag att städa upp i det havererade svenska finansbolags-, fastighetsbolags- och bankträsket i början på 90-talet. (Någon som minns finansbolaget Nyckeln? Åh, du ljuva 80-tal, vad vi saknar Mike Milken och hans junkbonds).

Ett flertal tunga amerikanska potentater har specialstuderat läxan från Sverige, däribland den inflytelserika nationalekonomen och liberala kolumnisten Paul Krugman.

Förresten kanske det är som så att de ljuva sötebrödsdagarna med en dollar så svag att vi svenskar ånyo kunnat känna oss som tvättäkta valutasvin när vi besöker USA, är över? Om så är fallet, och du delar den analysen har Erik Wallin på Affärsvärlden flera goda råd för vad du bör göra i så fall.

Till exempel bör du genast köpa sommarhus i Florida! Detta dock under förutsättning att du har en positiv syn på de nästkommande årens orkansäsong som startar ungefär mitt under den svenska högsommaren, ber Offa att få påminna om.

Ps. Dagens citat hämtas från DI-tidningen/bilagan Diego som kom den 19 maj:
"Två på listan [över Sveriges mest besökta bloggar] är 17-åriga Kena Zouiten. Hon bor hemma hos sina föräldrar och ägnar cirka fem timmar om dagen åt sin modeblogg Kenzas, med 73.000 unika besökare i veckan. Det innnebär att Kenza har fler besökare än till exempel Affärsvärldens sajt."


Sug på den du, Jon Åsberg. Ds.

PPs. Ibland gör Affe sjukt coola omslag. DDs.

Andra skriver intressant om , , .

Om vikten av att koordinera budskap

I ett tal i torsdags morse i veckan som gick, lärde oss president Bush vikten av att koordinera budskap vid en attack, eller snarare innan man attackerar sin politiska motståndare.

Torsdagen den 15 maj höll Bush ett tal i Knesset, det Israeliska parlamentet. Under talet attackerade Bush Barack Obama och jämförde honom med folk som kröp för nazismen under 1930-talet, eftersom Obama upprepade gånger poängterat vikten av att USA inleder samtal med samtliga parter i konflikten i Mellanöstern, däribland Iran och Syrien.

Det fanns bara ett litet problem, påminner oss Jamison Foser på den progressiva mediegranskande organisationen Mediamatters.org, och det var att George Bush försvarsminister Robert Gates bara timmarna innan Bush attackerade Obama sagt exakt samma sak som Obama, nämligen att USA måste "sätta sig ned och prata med Iran", enligt vad Washington Post rapporterar.

Det märks att "Bushs hjärna", den mångåriga nära rådgivaren Karl Rove, har lämnat jobbet i Vita huset.

Därför väntar jag också med spänning på att Dick Erixon driver sin linje i mål och kräver att Bush sparkar sin försvarsminister. För visst är det lite farligt att USA har en chef i Pentagon som sprider "dåraktiga villfarelser", eller hur?


Andra skriver intressant om , , .

18 maj 2008

Bill O´Reilly - nu också som T-shirt


För en förklaring, se dessa två filmer. Webbutiken hittar du här.


Andra skriver om .

Livskvalitet


Man kan aldrig göra för mycket research.