12 april 2008

Storyn om Södertäljes PR-succé

Här går det att läsa storyn om Anders Lagos medialt framgångsrika USA-besök, vilken bör läsas som en bakgrund till Henrik Brors analys av samma resa.


Andra skriver intressant om , , .

Finanstidningen lever!


På fredagsmorgonen lokal tid invigde den svenska finansmarknadsministern Mats Odell handeln på Nasdaq-börsen i New York. Det må vara av visst kuriöst intresse.

Men vad som är av betydligt större intresse är mannen som står längst till höger på bilden. Det är ingen mindre än Stefan Svanström, pol sakk, i egen hög person. Innan han degraderades till politruck på finansen arbetade han bland annat som makroreporter på Finanstidningen tillsammas med Jörgen Eklund, Martin Ådahl och Martin Ahlquist, samt ytterligare en för den svenska bloggosfären känd notorisk USA-bloggare.


Andra skriver intressant om , , .

11 april 2008

Om Colombia

Som sagt var. Jag har inte bara staterna i huvudet om nu någon mot all förmodan skulle tro det efter att ha besökt den här bloggen. Ibland tittar jag med stort intresse på delar av Latinamerika också. Som Colombia. Och Colombia!

Ps. Innan jag bytte sida från att bli granskad till att granska arbetade jag bland annat som kommunalrådssekreterare i Södertälje. Mannen till vänster på den här bilden började också sin politiska karriär som kommunalrådssekreterare i Södertälje. Bara så ni vet. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Södertäljes Anders Lago i kongressen

Under torsdagskvällen svensk tid framträdde Södertäljes socialdemokratiska kommunalråd Anders Lago i USA:s kongress i samband med ett utskottsförhör om flyktingsituationen i Irak.

Läs talet här, och se det här.

Från Washington rapporterar bland annat DN, SvD, Göteborgsposten och Sydsvenska Dagbladet. Anders Lago intervjuades i direktsändning i P1-Morgon och Godmorgon Sverige under fredagsmorgonen. Följande nyhetsinslag har också sänts i Rapport.

Wahington Posts utrikeskorre Mary Jordan skriver om situationen i Södertälje i en stort uppslagen förstasidesartikel i torsdagens tidning med anledning av Lagos framträdande.

I Dagens Nyheter rapporterar USA-korrespondenten Lennart Pehrson under rubriken Södertäljepolitiker hyllad i kongressen:

"Södertälje kan inte bära hela bördan. Ansvaret för flyktingarna måste spridas över hela landet, säger han och utlovar en intensifierad press på regeringen.
Samtidigt som Washington Post i en förstasidesartikel uppmärksammade hur lilla Södertälje tagit emot fler flyktingar från Irakkriget än hela USA framträdde den socialdemokratiske ordföranden i stadens kommunstyrelse sent på torsdagen inför ledamöter av USA-kongressen."

Svenska Dagbladets rutinerade USA-korre Karin Henriksson skriver under rubriken Anders Lago talade för Södertäljes sak:

"Amerikanska företagare som planerar att starta verksamhet i Europa är välkomna till Södertälje för att skapa jobb åt irakier. Det var ett av Anders Lagos besked i Washington."

DN:s politiska kommentator Henrik Brors har analyserat Lagos framträdande. "En fullträff för Lagos ambitioner".

En lite annorlunda kommentar bjuds läsarna av Södertäljes lokaltidning Länstidningen. Det är Södertäljebon Leif Holmberg som pluggar på Columbia University i USA och som har följt Lagos framträdande på plats i USA. Läs hans kommentar här.

Bland annat skriver Holmberg: "Lago representerade lokalpolitikern som får bära bördorna av världspolitiken, och gjorde det bra. För detta så prisades han av kongressledamoten Solis och hon kallade honom för en ”humanitär ambassadör”.


Andra skriver intressant om , , .

10 april 2008

Södertälje i världen


I dag torsdag klockan 20.30 svensk tid deltar Anders Lago, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, i en utskottsutfrågning i den amerikanska kongressen. Programmet återfinns här. Lago har bjudits in för att berätta om hur Södertälje klarar av att ta hand om det relativt sett stora antalet irakiska flyktingar som har kommit till Södertälje efter USA:s invasion i Irak.

Lilla Södertälje, cirka 83.000 invånare, har ensamt tagit emot fler flyktingar från Irak efter krigsutbrottet än vad hela USA och Kanada har gjort tillsammans. Totalt har Södertälje i dagsläget tagit emot drygt 5.000 irakiska flyktingar.

Under tisdagen fick också Anders Lago tillfälle att träffa Barack Obama i Senaten. Om den träffen rapporterar Länstidningen, Dagens Nyheter och Rapport.

Inför utfrågningen intervjuades han i torsdagens P4 Extra med Lotta Bromé och P1-Morgon.

Amerikansk media har med anledning av utfrågningen uppmärksammat den svenska situationen och rapporterat på plats från Södertälje: Washington Post, New York Times samt brittiska Financial Times, Guardian och BBC.

Den stora skottska dagstidningen The Scotsman samt Tyska Tagesspiel och Handelsblatt har också haft utsända korrespondenter på plats. Internationell TV representerade av Franska France 3 och den stora ryska kanalen MTV har också de gjort reportage från Södertälje. Ytterligare dagstidningsreportage kommer snart publiceras i Financial Times och Christian Science Monitor.

Naturligtvis har en sådan stor internationell uppmärksamhet gett material till svenska meta-reportage. Det vill säga reportage om reportagen. Det första exemplet kommer från DN och det andra från Svenska Dagbladet.

Ledarredaktioner engageras naturligtvis de med. Aftonbladet har Jesper Bengtsson utsänd på plats i Washington.

Enligt vad Offentliga affärer har utrett sänder tyvärr inte den amerikanska tv- och radiokanalen C-Span från det aktuella utskottsförhöret i fråga. Däremot kommer det i efterhand finnas en utskrift från utfrågningen publicerad på kommissionens hemsida.

Andra skriver intressant om , , .

The European Obama song

Det här årets amerikanska presidentval måste redan nu ha slagit något slags musikaliskt kampanjrekord. Och nu letar sig dessutom musiken över till våra breddgrader här i Europa.

Senast i raden: The European Obama Song.

Ps. På Facebook börjar nu Obamasupportar i USA respektive Europa knyta band med varandra, i syfte att ena folk över nations- och kontinentgränser. Allt i enlighet med det let´s join hands over parties and borders-budskap som Obama går till val på. Ds.


Andra skriver intressant om , .

Radioreklam


Ny radioreklam för den liberala talkradiostationen 1480 KPHX i The Valley, alltså Arizona, som är John McCains hemmaplan. Det intressanta är inte att en radiostation gör printreklam utomhus, utan hur budskapet ser ut:

McCain, McBush, McSame - More of the same - Bush number 3.

Ungefär så kommer det låta många gånger från demokraterna i höst.


Andra skriver intressant om , .

09 april 2008

Clintons kampanj jättefiasko för Burson-Marsteller

På Dagens Media skriver jag i dag en artikel om hur Mark Penns klunserier inte bara skadat Hillary Clinton, utan också i minst lika stor utsträckning företaget som han är vd och högsta chef för - den internationella pr-jätten Burson-Marsteller.


Andra skriver intressant om , , , .

The Ann Coulter Song

Den brutalt hårtslående republikanska blonda omslagsbaben Ann Coulter har fått en egen hyllningslåt med tillhörande video.

Samtidigt kan jag inte låta bli att påminna om den musikaliska kärleksförklaringen till Barack Obama från The Obama Girl.

Och när vi ändå är inne på ämnet musikvideos går det inte att komma förbi Will.I.Am:s video starring Barack Obama som är bland det mest kraftfulla musikaliska och politiska inlägg jag någonsin har sett i en amerikansk valkampanj.

Det finns också en intressant diskussion med Will.I.Am i tv-kanalen ABC om hans arbete med låten och videon.

Se dem, och läs sedan Per Gudmundssons intressanta analys av låten på svenskans ledarblogg. "Obama har svänget som Clinton saknar."

Sen har vi också The Ron Paul Song. Vem i hela fridens dar kommer förresten på idén att skriva en singer-songwriterlåt om Ron Paul?


Andra skriver intressant om , , .

08 april 2008

Och nu var det boknördsdags

Anders Borgs haveri på Svenska Spel

Ok, jag har inte bara USA:s presidentval i huvudet, även om det är lätt att tro det vid ett besök på den här bloggen. I bland har jag faktiskt också lite andra funderingar rörandes ämnen som inhemsk ekonomisk politik, varumärkesbyggande, bolagsstyrning, maktspel och veckans engelska stryktipskupong.

Därför läser jag med stort intresse den hittills bästa analysen av det mer än lovligt konstiga bytet av klubbsvingare på ordförandeposten i Svenska Spel som finansminister Anders Borg fattat beslut om att genomföra.

Pontus Schultz, chefredaktör på Veckans Affärer, skriver i ett intressant blogginlägg betitlat Katastrofen på svenska Spel om varför hr statsrådet Anders E Borg gjort bort sig big-time när han bytte den bevisligen dugliga ordföranden i Svenska Spel, Anders Gustafzon, mot den medialt högprofilerade spelkritikern, ambassadören och satellit-tvmotståndaren Margareta Winberg.

Pontus Schultz kommer få rätt i sin analys, kom ihåg var ni läste det först!

Ps. Kommer ni ihåg hur Anders Borg blev utbuad på moderaternas partistämma i Gävle när han gick upp i talarstolen och skulle tala de ideologiska spelmonopolmotståndarna som var i stor majoritet bland stämmoombuden till rätta, genom att använda socialdemokratiska statskamerala argument till försvar för sin ståndpunkt om behovet av att bevara det svenska spelmonopolet? Det är när man ser den ytterst dugliga nationalekonomen Anders Borg göra bort sig på det viset som man starkt misstänker att karln inte begriper sig särskilt mycket på politik, vilket kan tyckas lite bakvänt eftersom hans nuvarande jobb är ganska så politiskt. Ds.


Andra skriver intressant om , , , .

07 april 2008

Nej Dick, hon blir inte McCains vicepresidentkandidat

Bloggaren Dick Erixon skriver om ett rykte som tog fart i söndags efter att det i tv-programmet This Week på ABC diskuterats en del om att John McCain eventuellt funderar på att utnämna Bushs utrikesminister Condoleezza Rice till sin vicepresidentkandidat.

Det var den gångna veckans dummaste och mest korkade rykte alla kategorier i den politiska delen av Washington.

Utan tvekan är den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice USA:s mest misslyckade säkerhetsrådgivare i modern tid. På samma sätt som den före detta försvarsministern Donald Rumsfeld är en av USA:s sämsta försvarsministrar någonsin, för att citera John McCain.

Att göra Condoleezza Rice till McCains vp är att bjuda demokraterna på det största möjliga självmål som tänkas kan, och det redan innan finalen har börjat.


Andra skriver intressant om , , .

Clinton offrar sin chefsstrateg

Föga förvånande har Hillary Clintons sedan länge klara valförlust lett till ytterligare en ommöblering i toppen på hennes stab. Den här gången är det Mark Penn, lobbyist och mångårig rådgivare till Bill och Hillary Clinton, som har fått kliva av från chefsstolen.

Sedan några veckor tillbaka har flera av Clintons topprådgivare spelat Svarte Petter med varandra inför öppen ridå framför olika politiska journalister för att slippa pekas ut som hjärnan bakom strategin som ledde till Hillary Clintons förlust mot Barack Obama. Allt i syfte att rädda sina rykten och slippa stå med ansvaret och skammen för den havererade och smått obegripliga strategin att låta Hillary Clinton gå till val på ett budskap om erfarenhet istället för förnyelse och förändring, vilket hon skulle kunna ha gjort på ett trovärdigt sätt, faktiskt med större trovärdighet än hennes nuvarande budskap om att hon är en erfaren överbefälhavare redo från dag ett.

I fallet med Mark Penn hävdas det att han får kliva av på grund av att hans olika roller som dels svindyr topprådgivare till Clinton och dels blytung Washingtonlobbyist och chef för en av världens största pr-firmor, Burson-Marsteller, plötsligt står i konflikt med varandra i samband med diskussioner omkring ett frihandelsavtal mellan USA och Colombia.

Två kommentarer kan göras till Penns avgång. För det första var den mer än väntad. Det var Penn personligen som stod bakom Clintons svårförståeliga kampanjstrategi och bärande kampanjbudskap. För det andra har naturligtvis Penns dubbla roller som både Clintonrådgivare och betald lobbyist för tunga särintressen stått i konflikt med varandra redan från dag ett av Hillary Clintons primärvalskampanj.

Att Mark Penn skulle klara av att sitta på dubbla stolar är ungefär lika trovärdigt som om statsminister Fredrik Reinfeldts statssekereterare samtidigt skulle vara vd på pr-företaget Kreab och jobba på statsrådsberedningen som Reinfeldts närmaste man. Mark Penns avgång är ur det perspektivet djupt symbolisk. Han var den tunga, erfarna Washingtoninsidern som förlorade valet åt en annan tung Washingtoninsider, året då folk mer än någonting annat ville ha förnyelse och någon som inte tillhör Washingtonetablissemanget.

Ps. Missa inte att läsa vad socialdemokraternas opinionsstrateg, tillika tidigare lobbyist på Hill & Knowltons Stockholmskontor, Calle Melin skriver om Penns avgång. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Anders Borg hoppas på Obama

I den kanske bästa intervju som gjorts med finansminister Anders Borg sedan han tog över rodret på finansen frågar Tidningen Vi:s rutinerade politiska reporter Anita Kratz i aprilnumret hur den moderata finansministern ser på det amerikanska presidentvalet i höst:

"Fredrik Reinfeldt har tidigare på dagen förvånat riksdagsjournalisterna genom att avslöja att han gärna skulle se demokraten Barack Obama som USA:s president. Moderaterna brukar annars hålla på de republikanska kandidaterna. Nej, Anders Borg har inte talat med Fredrik Reinfeldt om Obama som favorit, eller över huvud taget om vilken kandidat de skulle föredra. Jo, de har naturligtvis diskuterat USA:s finansiella oro, presidentvalet, och Clintons.

Men då har det inte handlat så mycket om Hillary utan främst om Bills skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare som han genomförde under sin tid som president. Det har inspirerat Anders Borg till idén om jobbskatteavdraget som alliansregeringen genomför.

Visst liknar Anders Borgs analys den som Fredrik Reinfeldt lade fram några timmar innan jag träffar Borg. Och han landar i samma slutsats, formulerad nästan identisk med statsministerns.

- Ingen av republikanerna har en jobbagenda. Det har inte riktigt Hillary heller. Så Obama ligger närmast, säger Anders Borg."

Ps. Offentliga Affärer rekommenderar varmt sina besökare att läsa intervjun med hr statsrådet Anders E Borg. Den är läsvärd. För övrigt är Tidningens Vi:s utnämning till Årets Tidskrift synnerligen välförtjänt. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

06 april 2008

America for Randi

Den avstängda liberala radiostjärnan Randi Rhodes anhängare har börjat mobilisera sina styrkor till stöd för att hon ska komma tillbaka i etern så fort som möjligt. Bland annat har det startats ett upprop på nätet till stöd för henne, under namnet America for Randi.

Naturligtvis har också den mediala uppmärksamheten kring affären tagit ytterligare fart och uppmärksammats av bland andra New York Times, CNN, Opednews och de båda demokratiska bloggarna DailyKos (Obamalojalister) och MyDD (Clintonanhängare).

Enligt vad John Scott, programchef på radiostationen KKGN, låtit antyda i ett program som handlade om avstängningen pågår det också ett arbete bakom kulisserna som syftar till att plocka över henne till någon annan liberal pratradiostation och låta henne göra ett nytt syndikerat program därifrån. Men om det är möjligt beror bland annat på hur Rhodes kontrakt med Air America ser ut, vilket inte är känt i dagsläget.


Andra skriver intressant om , .

Bo Pellnäs om fanatism och rädsla

Den pensionerade översten Bo Pellnäs med en rad fn-uppdrag i bland annat det forna Jugoslavien i bagaget, har engagerat sig i den svenska stiftelsen Teskedsorden.

I aprilnumret av Tidningen Vi intervjuas Bo Pellnäs om sitt engagemang i Teskedsorden:

"/.../ Nyckelordet i konflikter som beskrivs som etniska är just okunskap och rädsla. Rädslan är en större motor än hatet. Vi ser nu i Europa en hårdnade attityd mot islam, synnerligen illavarslande, och vi är inte immuna i Sverige heller, de oroväckande tecknen finns även här.

Så kallade etniska motsättningar har alltid en kärna som är ekonomisk eller maktpolitisk. Det finna alltid någon som har intresse av sådana motsättningar. "De andra" beskrivs som sluga, hänsynslösa och förslagna, man bygger upp en fiendebild som rasar ihop så fort man får kontakt och finner att fienden är likadan som man själv. Just nu byggs det upp en skräck för terrorismen. Men hur hemska dåd som terrorister än gjort sig skyldiga till, har terrorismen inte dödat fler än vad som gick åt på en enda dag på Västfronten. Man måste ha perspektiv. Rädslan för terrorism gör oss mer benägna att acceptera de åtgärder som makthavarna vill genomföra.

Alla som i stort och smått verkar för att eliminera dessa rädslans mekanismer förtjänar allt stöd de kan få."

Stiftelsen Teskedsorden är grundad av Tidningen Vi och arbetar i författaren Amos Oz anda för att skapa ökad tolerans i samhället och människor emellan. I styrelsen ingår bland andra Bo Pellnäs, den svenska londonmiljardären Sigrid Rausing, före detta vice statsministern Jan Nygren samt hedersledamoten Amos Oz som skrivit boken "Hur man botar en fanatiker", som är inspirationskällan till stiftelsen.

Andra skriver intressant om , .