19 april 2008

Välkommen till den kommunistiska bloggen Offentliga affärer

Om jag har förstått saken rätt så har den här bloggen minst en colombiansk läsare som är intresserad av stridsflygplan och det colombianska flygvapnet, som anser att jag och den här bloggen är kommunistisk, eftersom jag i den här analysen enligt min colombianska läsare framför ett kommunistiskt önskemål om att Chavez ska starta krig med, och därefter invadera, Colombia.

Mycket får man i min själ höra. Men det här är faktiskt första gången sedan jag började arbeta med, för att senare skriva om, politik, som jag har blivit kallad kommunist.


Ps. Läs även vad DN skriver om Colombias eventuella köp av Jas 39 Gripen och det flygburna radar- och stridsledningssystemet Erieye. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

18 april 2008

Hur skadlig är Obamas "bitter-gate"

Det återstår att se hur pass mycket skada Obama lyckats åsamka sig själv genom den filmsnutt som togs utan hans vetskap i samband med ett slutet demokratiskt insamlingsmöte i San Fransisco.

Det är faktiskt möjligt att han, givet att han bara förlorar nästa veckas primärval i Pennsylvania med några få procentenheter, faktisk kan komma att framstå som en vinnare trots allt. Då blir den naturliga reaktionen att många kommentatorer i en första snabbanalys av valresultatet under valvakorna på kvällen säger ungefär som så att:

"Ja men titta. Obama förlorade med bara sju procentenheter mot Clinton. Det var inte dåligt med tanke på vilken medial fokus som har legat på hans kommentar om arbetarklassväljare i Pennsylvania som "bittra" väljare från arbetarklassen "som klänger sig fast vid vapen eller religion eller antipati gentemot folk som inte är som de själva", för att citera Obama.

En rimlig bedömning är att Obama inte kommer få problem i Pennsylvania på grund av filmen. Om han förlorar den delstaten med fyra eller elva procentenheter är egentligen ointressant. Det förändrar på intet sätt den sedan länge givna utgången av primärvalen.

Problemen kommer senare, då republikanska kampanjmakare kan använda bandet för att framställa Obama som en elitistisk latte-sörplande Östkustliberal som befinner sig skyhögt över vanliga amerikaners åsikter om bland annat just vapen och religion.

John Kerry fick det problemet 2004 då det släpptes bilder på honom vindsurfandes iförd badbyxor.


Kerry tyckte säkert den bilden var cool. Jag, som gammal svensk vindsurfare i våtdräkt, tyckte den var cool. Vindsurfare i Kalifornien och på Hawaii tyckte den var cool. Ingen annan tyckte den var cool. De andra tyckte istället att Obama framstod som en töntig och fjollig Bostonliberal med en livsstil mil från vanliga amerikaners. Och de andra mätt som väljargrupp är betydligt större än väljargruppen Kaliforniska och Hawaiianska vindsurfare iförda hang-looseshorts, för att uttrycka det milt.

Filmsnutten med Obamas, som det lätt uppfattas, nedlåtande kommentarer om arbetarklass, vapen och religion kan komma att vändas mot honom på exakt samma sätt som vindsurfingbilderna vändes mot Kerry. I synnerhet om Obama i tal och kommentarer fortsätter påstå att folk springer omkring i de amerikanska skogarna och jagar djur med sexskjutare, på samma sätt som Obama påstod att Annie Oakley gjorde när det begav sig (sic!).



Ps. Vad man kan lära av att hans framträdande vid ett slutet demokratiskt möte filmades utan hans vetskap är att kandidaterna alltid vid alla former av framträdanden, hädanefter måste räkna med att allt de säger och gör fångas på band, och kan användas mot dem om de inte är försiktiga. Fråga bara John "bomb, bomb, bomb, bomb Iran" McCain Ds.

Andra skriver intressant om , , .

Dagens siffra

5.000. Det är antalet utländska journalister som bevakar påvens besök i USA.

Svensk Elitfotboll måste bli bättre på att lyssna

(Uppdaterad 080422 kl. 13.49)
Efter att ha lyssnat på en rad engagerade fotbollsupportrar och debattörer som i olika forum, bland annat på den här bloggen, har kommenterat och diskuterat min debattartikel i torsdagens utgåva av Expressen vill jag göra följade reflektioner:

1. Som debattör och makthavare måste man vara beredd att lyssna på meningsmotståndare och på argument som de framför som är bättre än de man själv för fram, och därefter ändra ståndpunkt. Det handlar om Hegel: tes -> antites = syntes.

Det finns en rad goda och starka argument till varför min linje om att svensk fotboll ska lära av den engelska modellen antagligen är felaktig. Kanske bör vi istället lära av framgångarna som den tyska elitfotbollen har haft med sitt arbete att skapa en fest och positiv upplevelse kring sin "produkt"? Dock med den reservation att det där fortfarande finns problem med läktarvåld och huliganism, fast i det tyska fallet återfinns dessa problem i de lägre divisionerna, om jag har förstått det rätt.

2. Föreningen Svensk Elitfotboll och dess ordförande Bosse Lundquist måste ta sina supportrar, sina allra mest trogna "kunder", på allvar. De måste förstå att supportrarna känner och upplever att ingen lysssnar på dem och tar dem och deras synpunker och förslag på allvar. Den enkla grundregeln för all kommunikation är att den sker på mottagarens villkor. Det bör svensk Elitfotboll betänka.

3. Svenska fotbollssupportrar som vill påverka svensk Elitfotboll bör inte ge upp efter måndagens unika, gemensamma läktaraktion på Råsunda före matchen. De bör gå vidare genom att läsa den utmärkta läroboken om lobbying, pr och konsten att bilda opinion för sin sak och påverka makthavare, som är skriven av dokumentärfilmaren, pr-konsulten och AIK-supportern från Norra stå, Martin Borgs. (Propaganda, Atlas förlag 2004). Boken är konkret, och fylld med exempel från just AIK:s och Norra stås värld, och vad kan vara mer passande för dem att läsa just nu när de börjar lobba för sin sak gentemot makthavarna i svensk fotboll, än just den boken?
-----
Refererandes till punkt nummer två i inlägget ovan vill jag bara tipsa om följande lilla, men ack så betydelsefulla och glädjande, möte som ägde rum på söndagskvällen den 20/4.


Andra skriver intressant om , , .

17 april 2008

Underskatta aldrig konsumentmakten

Jag följer upp mina två blogginlägg om måndagens skandalderby på Råsunda med en debattartikel på Expressens sidan fyra i dag torsdag. Där utvecklar jag min syn på problemet med de huliganfasoner som allvarligt har skadat den svenska toppfotbollens attraktionskraft hos publiken, och vad sponsorerna, klubbledningarna och lagstiftarna borde dra för slutsats av det.

Jag vill understryka att min kritik i lika stor utsträckning riktar sig mot den lilla enprocentiga del som har kidnappat Hammarbyklacken på Söderstadion och förstört dess tidigare så goda rykte, som den lilla klick som har förstört Norra stås goda rykte och fläckat ned dess varumärke som landets bästa, största, mest lojala och trognaste klackstöd alla kategorier.


Andra skriver intressant om , , .

Den stora Clintonkonspirationen

Okej, jag kan inte hålla mig längre, och tänker därför ansluta mig till konspirationsteoretikerna som är övertygade om att Bill Clinton inte vill se sin hustru Hillary Clinton vinna först primärvalet och sedan presidentvalet för att slutligen sväras in som president den 20 januari 2009 av ordföranden i USA:s högsta domstol.

Varför jag tror det? Jo, för att Bill Clinton, som bevisligen är den skickligaste kampanjpolitiker som demokraterna producerat sedan JFK vann valet 1960, gång på gång på gång gjort obegripliga blunders under offentliga framträdanden på sin kampanjturne som skadat hans hustru gång på gång på gång.

Bill Clinton är för skicklig och erfaren för att göra sådana missar, som dessutom så uppenbart strider mot flera av hans grundläggande råd i hans egen lärobok i konsten att driva en valrörelse.

Okej, ingen är perfekt, och till och med den skickligaste av dem alla kan göra en miss, eller kanske två. Men inte så uppenbarligen och övertydligt trampa i klaveret gång på gång på gång, som Bill Clinton gjort alltsedan han klev ned i det rasistiska anti-Obamaträsket efter primärvalet i South Carolina.

Någonting är fel. Någonting stämmer inte. Kanske är det som så att Bill Clinton inte är medveten om det själv, och att det är hans undermedvetna som spelar honom spratt? Jag vet inte. Men jag vet att den Bill Clinton vi har sett skjuta sig själv i foten upprepade gånger 2008 är skuggan av sitt forna jag, det jag vi såg i full adrenalinsprutande aktion i valet 1992.


Andra skriver intressant om , , .

16 april 2008

Smart, Bojan!

Han är smart, Bojan Djordjic, mittfältare i AIK. Den mannen har förstått hur man taktiskt bygger ett personligt varumärke och kommunicerar ett riktat budskap rakt in i avsedd målgrupp:

- Jag kommer aldrig att kritisera våra egna fans. Jag är ett fan själv, jag vet hur man blir när saker och ting inte går ens väg. Det är inte rätt, men jag tänker aldrig kritisera AIK:s fans, sade Bojan Djordjic till TT.

Bojan Djordjic kommer hädanefter vara evigt hjälteförklarad på Norra stå, och vara föremål för klackens oreserverade kärlek eftersom han var den ende som vägrade fördöma dem, utan tvärtom istället ställde sig på deras sida och visade att han en gång i tiden varit en av dem och förstår hur de känner, älskar och lider med sin klubb i med och motgång.

Han får dagens högsta betyg i ämnet personlig pr.

Men vad som kanske inte är lika strategiskt smart är hans drag att kommunicera detta budskap just denna dag. I alla fall om han funderar över sin klubbs förmåga att på sikt ha råd att betala spelarlönerna.

Enligt en artikel i Dagens Media nr 5 2008, uppgår sponsorintäkterna för årets allsvenska till 320 miljoner kronor. Det kan jämföras med fjolårets summa på 260 miljoner kronor.

I artikeln säger Johan Cederbrant, ansvarig för reklam och sponsring hos AIK:

"Vi är en mediekanal i dag, tiden då det räckte med en skylt och pyttipanna är förbi. De företag som vi samarbetar med har tydliga mål, de har en idé om varför de samarbetar med oss. Vi bygger organisationer med människor som har erfarenhet från näringslivet."

Jag undrar om AIK:s informationschef, den före detta pr-konsulten från Diplomat PR, Sophie Josefsson, riktigt fattat galoppen? Till TT säger hon:

-Vad enskilda spelare säger får stå för dem.

Min spontana reflektion blir då att undra om Sophie Josefsson någonsin har tänkt tanken att det kanske är som så att spelarna i AIK:s elittrupp är klubbens - och därmed varumärket AIK:s - viktigaste ambassadörer, företrädare och varumärkesbyggare?

Kanske borde hon gå en snabbkurs i varumärkesbyggande och trovärdighet hos Johan Cederbrant eller sin före detta chef på Diplomat PR, den skickliga företagsbyggaren Gunnar Fröroth.

Fast det är klart, Sophie Josefsson gillar enligt egen utsago laddade varumärken. I ett pressmeddelande i samband med hennes övergång från Diplomat PR till AIK sade hon:

"AIK Fotboll är ett mycket spännande och laddat varumärke. Sport är en del av underhållningsindustrin som ligger mig varmt om hjärtat och jag ser mycket fram emot att få hjälpa AIK att kommunicera framöver."

Frågan är bara om AIK och Åbro verkligen vill ladda sina varumärken med måndagens budskap avsända av den lilla enprocentiga klicken högerextrema huliganer som gömmer sin våldsromantik bakom påståendet att de älskar fotboll och att de älskar AIK?

Se där, något för AIK:s Sophie Josefsson och Åbros vd Henrik Dunge att fundera över.

Ps. Enligt nämnda artikel i Dagens Media har nio av 16 allsvenska fottbollsklubbar antingen infört - eller diskuterat att införa - huliganklausuler i sina sponsoravtal. Dessa är: Djurgården, Malmö, Göteborg, Hammarby, AIK, Örebro, Norrköping, Gefle samt Gais. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Expos Richard Slätt försvarar nazisthuliganer

Bland det märkligaste framträdande som gjorts i radioprogrammet Studio Ett på mycket, mycket länge är den här diskussionen mellan Bajensupportern och den tidigare chefredaktören på den antirasistiska tidningen Expo, Richard Slätt, och svensk Elitfotbolls ordförande Bosse Lundquist.

I diskussionen som gick av stapel dagen efter skandalderbyt mellan Hammarby och AIK som fick avbrytas på grund av att huliganer kastade in saker på planen i syfte att träffa och skada Hammarbyspelaren Louay Chanko, försvarade Richard Slätt AIK-huliganernas agerande, och gick till råga på allt också till hårt angrepp på Bosse Lundquists försök att seriöst diskutera den utbredda huliganproblematiken på läktarna i allsvensk fotboll och vad som kan göras åt den.

Det är allmänt känt att AIK:s supportrar sedan en tid tillbaka har problem med infiltration av högerextrema våldsverkare som under täckmantel av att de är fotbollssupportrar agerar i skydd av AIK:s klubbemblem för att skapa våldsamheter och upplopp i anslutning till matcherna, men också rekrytera tonåringar till den högerextrema rörelsen i Sverige.

Varför, frågar jag mig efter att ha lyssnat på Richard Slätt i Studio Ett, ställer sig den dokumenterat hårdföra journalisten, tidigare chefredaktören och antirasistiska kämpen Slätt på de högerextrema våldsverkarnas sida?

Varför, frågar jag mig efter att ha lyssnat på Richard Slätt i Studio Ett, ser han inte vilka krafter det är han stödjer när han under täckmanteln av att påstå sig försvara den genuina och äkta läktarkulturen som finns bland majoriteten av svenska klacksupportar, de facto ansluter sig till de mörka högerkrafter som vill förvandla svensk elitfotboll från en fest till ett inferno av hat och våld?

Varför, frågar jag mig efter att ha lyssnat på Richard Slätt i Studio Ett, förstår inte Slätt vad han gör med tidningen Expos varumärke och trovärdighet i antirasistiska frågor när han förvarar högerextrema huliganer med nazistkopplingar?

Varför, frågar jag mig efter att ha lyssnat på Richard Slätt i Studio Ett, blir han, som i vanliga fall har så dokumenterat gott omdöme och mod, så blind för vad som pågår så fort han drar på sig Hammarbytröjan och ställer sig i klacken på östra läktaren på Söderstadion eller någon annan allsvensk fotbollsarena?

Vad återstår då att göra när till och med Richard Slätt sviker och de enda kloka rösterna nästan bara återfinns i Mats Olssons och Fredrik S Johanssons kolumner och Robert Lauls blogg i Expressen och City och Aftonbladet? Hur kan vi rädda fotbollen ur de våldsamma högerhuliganernas hatfyllda grepp?

Svaret återfinns, tro det eller ej, faktiskt i följande enkla program:

1. Inför detaljerad kameraövervakning av samtliga allsvenska fotbollsläktare. Ge klubbarna i samarbete med polisen möjlighet att i samband med varje läktarbråk eller incident identifiera förövarna, och så snabbt som möjligt ställa dem inför en jourdomstol och döma dem till böter och fleråriga avstängningar. Dessutom bör de dömas att betala ekonomiskt skadestånd till klubbarna som motsvarar den ekonomiska förlust som klubbarna drabbas av på grund av dels sviktande publikunderlag och dels den goodwillskada som skadar både klubbens varumärke och klubbens sponsorers varumärke.

2. Ersätt samtliga ståplatser på allsvenska fotbollsarenor med sittplatser.

3. Höj biljettpriset, radikalt!

4. Samtliga allsvenska sponsorer skriver in huliganklausuler sina sponsoravtal. Och tvekar inte att använda dem!

Varför kommer det här på papperet löjligt enkla fyrapunktersprogrammet att fungera? Svaret är löjligt enkelt:

Money talks!

Det fungerade i England, som antagligen har världens bästa ligafotboll i dag, men som för ett antal år sedan fullständigt höll på att förödas på grund av att huliganer, ofta med högerextrema anknytningar, likt de Richard Slätt försvarade i Studio Ett, hade bestämt sig för att för evigt dra ned den engelska fotbollen i dyngan.

Därför kommer det också fungera i Sverige.

Ps. Varför accepterar AIK:s sponsor Åbro som är landets äldsta familjebryggeri att jämt och ständigt få sitt varumärke draget i smutsen och dyngan av den lilla enprocentiga del av AIK:s annars så lojala och på alla sätt fantastiska supporterklack? Ser inte bryggerijättens vd Henrik Dunge och hans marknadschef vad som håller på att hända med deras öl? Ser de inte vilka värden det är som de laddar sitt varumärke med? Hur länge tror de att deras ägare kommer accepterar vad de gör med det annars på alla sätt så fina och anrika varumärket? Varför agerar inte de andra två huvudsponsorerna Peab och Adidas? Hur länge tror AIK:s styrelse att sponsorerna kommer fortsätta slanta upp 25 miljoner kronor per år för att som tack för sitt stöd jämt och ständigt förknippas med högerextrema våldsverkares framfart? När tänker de tre sponsorerna utnyttja de huliganklausuler som redan i dag finns inskrivna i deras sponsoravtal med AIK. Ds.


Andra skriver intressant om , , , , , , , , .

15 april 2008

Anders Lagos framträdande i USA en pr-succé för Sverige och Södertälje

Under torsdagskvällen den tionde april framträdde Södertäljes kommunalråd Anders Lago i ett kommissionsförhör i den amerikanska kongressen. Den stora mediala uppmärksamhet det skapat liknar ingenting som Södertäljes företrädare tidigare upplevt.

Inte nog med att svensk press, radio och tv uppmärksammat framträdandet och intervjuat Anders Lago både före och efter kommissionsförhöret med honom. Den internationella pressen har också fått upp ögonen för den relativt sett stora grupp av irakiska flyktingar som Södertälje tagit emot sedan krigsutbrottet. Kommunen har ensamt tagit emot fler flyktingar från Irak än vad USA och Kanada har gjort tillsammans, under samma period.

Det var mot bakgrund av den relativt sett stora flyktingström till kommunen som Anders Lago inbjudits till den amerikanska kongressen för att berätta om hur Södertälje hanterat situationen. Och USA-besöket blev en medial succé.

- Det finns två orsaker till att det blev ett klockrent framträdande. Dels lyfte Barack Obama fram det på ett kraftfullt sätt rakt in i det amerikanska presidentvalet, och dels hade Lago ett väldigt starkt budskap när han sade: ”Det var inte vi som startade kriget, men det är vi som får ta hand om konsekvenserna av det”. Det slår an en sträng hos alla som lyssnar på honom, säger medietränaren och pr-konsulten Paul Ronge till Offentliga affärer

Svenska Institutets generaldirektör Olle Wästberg, som arbetar med att både följa och främja Sverigebilden utomlands, fyller i:

- Svenska Institutets undersökningar visar att Sverige uppfattas som ett ganska öppet och tolerant land och det är en fördel för oss. Det är klart att Lagos besök i Washington och den uppmärksamhet det ger stöttar den bilden, säger Olle Wästberg i en kommentar till Offentliga affärer.

Paul Ronge poängterar att Lagos budskap ger amerikansk media en ny och annorlunda vinkel på kriget i Irak, vilket i sin tur har resulterat i tiotals besök i Sverige och Södertälje av utländska korrespondenter som vill skildra hur Södertälje tar emot krigsflyktingarna.

Uppmärksamheten toppas av det stora förstasidesreportage från Södertälje som Washington Posts korrespondent publicerade i torsdagens nummer av tidningen, samma dag som Lago vittnade inför utskottet. Men det stannar inte där.

Bland annat har New York Times, Financial Times, Observer, Guardian, The Scotsman samt Tagesspiel och Handelsblatt haft utsända korrespondenter på plats. Ytterligare reportage kommer snart publiceras i tidningarna Financial Times och Christian Science Monitor.

Internationell TV representerade av BBC och France 3 samt den stora ryska kanalen MTV har också de gjort reportage från Södertälje som redan har sänts eller ska sändas i dagarna.

Det stora internationella pressuppbådet har naturligtvis också väckt de svenska reportrarnas nyfikenhet. Dagens Nyheter har till exempel i ett reportage följt en av de amerikanska korrespondenterna på plats i Södertälje.

Paul Ronge är övertygad om att det för en gångs skull inte var några spindoktorer inblandade i upplägget bakom det socialdemokratiska kommunalrådets resa till USA.

- Det är bara att ta av sig hatten och gratulera. En sådan här gång känner jag att det är välgörande att det inte finns några spindoktorer med i bilden. Det som han sade känns genuint äkta utan krumbukter, och blir då någonting som för en gångs skull verkligen får folk att tänka till.

Han kommer dock med en liten reservation angående vilka förberedelser Anders Lago gjort inför sitt framträdande:

- Det är möjligt att jag har fel, men i så fall är det spindoktorer som är inblandade som är mycket skickligare än vad jag är.

Ps. Den här engelskspråkiga informationsbroschyren om krigsflyktingarna från Irak som har kommit till Södertälje överlämnade Anders Lago till kommissionen i samband med utfrågningen. Protokollet med utskriften från hela utfrågningen med både inledningstalen och de efterföljande frågorna finns nu publicerad på kommissionens hemsida. Här går det också att läsa en intervju med Anders Lago som Länstidningen i Södertälje gjort med honom efter hemkomsten till Södertälje. Notera att Lago signalerar att Södertäljes lobbykampanj inte är avslutad. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Magdalena Ribbing om Reinfeldts kläder

(Uppdaterad 080422 kl. 10.39)
Av alla politiska pseudodebatter med pr-vinkel får väl ändå de senaste dagarnas diskussion om euhuruvida statsministerparet Fredrik och Filippa Reinfeldt gjorde rätt som gled av det svenska flygplanet vid välkomstcermonin i Kina, iförda kläder som inte ligger Berra Ohlsson och Robban Söderberg efter, sägas ta priset.



Men oavsett klädfrågans politiska tyngd har i alla fall vett- och etikettexperten och före detta DN-journalisten Magdalena Ribbing, som i många år var redaktör för den utmärkta politiska skvallerspalten Tysta Mari i DN, sagt sitt i P1-morgon.

Något mer behöver inte sägas.

-----

Jo, något mer behöver bevisligen sägas. Den uppgift som jag sedan länge haft - och redogjort för i ovanstående inlägg - om att Magdalena Ribbing under slutet av sin tid som fast anställd reporter på Dagens Nyheter bland annat var redaktör för skvallerspalten Tysta Mari, som publicerades på söndagarna, har visat sig vara felaktig.

I ett mejl till Offentliga affärer skriver Magdalena Ribbing följande:

"Jag har aldrig någonsin haft ansvar för eller varit redaktör för Tysta Mari. Under mina 30 år på DN lämnade jag i likhet med övriga DN-medarbetare enstaka gånger en notis dit, aldrig av något större nyhetsvärde."


Andra skriver intressant om , , .

14 april 2008

Därför vill Colombia i hemlighet köpa Jas

(To all my readers from Colombia, don´t miss this article, about Colombia and a possible Erieye and Jas Gripen-deal, on my blog written in english in 080502.)

I skuggan av att Colombias vicepresident Francisco Santos Calderón besöker Sverige från och med i fredags till och med i morgon tisdag för att sådär lite i smyg förhandla med Saab och Ericsson om ett eventuellt köp av Jas 39 Gripen och lite andra militära godsaker, så sker ett betydligt mindre uppmärksammat men lika intressant politiskt toppmöte i Venezuela.

Det är Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim som besöker grannlandet Venezuela för att diskutera Brasiliens försök att skapa ett gemensamt säkerhets- och militärpolitiskt organ för Sydamerika (Security Council for the Americas).

Mot bakgrunden att Venezuela nyligen införskaffat det toppmoderna ryska stridsflygplanet SU-30MKV inklusive luftstridsmissiler förstår man att Colombia känner ett behov av att modernisera sitt flygvapen. Med tanke på vilket upphetsat tonläge grannfejden mellan Colombia och Venezuela skapat på sistone är det lätt att förstå att det colombianska flygvapnets piloter som i dag kuskar omkring i gamla utrangerade israeliska stridsflygplan modell Kfir mest lämpade för att bekämpa Farc-gerillan men just ingenting annat, inte vill känna sig som Kamikazepiloter om det någon gång skulle råka komma till en riktigt allvarlig gränsincident med en desperat petroliumbaron Chaves och hans käcka gossar.

Med risk för att anklagas för att måla fan på väggen vill Offentliga affärer visa på ett möjligt, om än inte särskilt sannolikt, scenario över den framtida utveckligen i Venezuela.

Hugo Chavez driver på sin förstatligandepolitik genom att nu senast nationalisera ståljätten Ternium Sidor. Hastigheten med vilken Chavez driver på nationaliseringen av sitt lands ekonomi ser dessutom ut att öka. Givet den succé som regeringen anser sig ha med de tidigare nationaliseringarna - och givet det faktum att Chavez inte alls har sitt land i samma järngrepp som hans polare Fidel på Cuba - kommer rimligtvis hans ekonomiska politik någon gång och någonstans leda till förnyade kraftiga inhemska protester och demonstrationer från oppositionen inom politiken, medierna och näringslivet.

Frågan är vid vilken tidpunkt det sker, och vad som kan komma att hända med Chaves maktbas bland de fattiga och arbetarklassen i Colombia, om oljepriset på världsmarknaden eventuellt börja falla på grund av att situationen i Irak stabiliseras? Då kommer han nämligen inte längre ha råd med den generösa reformpolitik han för närvarande driver och som gynnar hans maktbas inom landets gränser.

Kan han då tvingas reversera sin ekonomiska politik och vända tillbaka mot en liberalare politik, eller kan han eventuellt i ren desperation börja agera på samma sätt som de hårt pressade argentinska generalerna i de lustiga hattarna som konstituerade juntan i slutet på 1970-talet och början på 80-talet? (Ett aktuellt exempel på den sortens kallhamrade maktpsykologi hos en pressad och utmanad ledare hittar vi i Zimbabwe). När den argentinska ekonomin kollapsade valde juntageneralerna att förklara krig med en viss engelsk järnlady om den territoriella kontrollen över ögruppen Malvinas, i ett försök att piska fram nationella stämningar som skulle låta dem behålla makten och samtidigt få argentinarna att sluta tänka på i vilket ermbarmeligt skick den argentinska ekonomin befann sig i.

Mot den bakgrunden, och det faktum att Colombia befinner sig i ett mer eller mindre öppet lågintensivt inbördeskrig med Farc vilket ställer till en del problem relaterat till den restriktiva svenska vapenexportlagstiftningen, så är det lätt att förstå varför förhandlingarna om att köpa ett system med Jas 39 Gripen modell A/B alternativt C/D och Ericsson/Saabs avancerade luftburna radarsystem Erieye förs i skymundan.

Mot den bakgrunden är också Brasiliens försök att skapa ett gemensamt säkerhetspolitisk organ för Sydamerika där säkerhetspolitiska tvister kan slitas, hanteras och lösas på diplomatisk väg, inte bara lättförståeligt utan också synnerligen vältajmat.

Ps. Ibland får man inte riktigt hela bilden serverad när man läser regeringens officiella pressmeddelanden, om jag uttrycker det försiktigt. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Nu går flyttlasset...

...tilbaka till Louisiana för de politiska superstrategerna James Carville (demokrat) och Mary Matalin (republikan) som precis har köpt ett hus i orkandrabbade New Orleans, rapporterar Newsmax.

Carville föddes på en militärbas i Georgia men växte upp i Louisiana där han tog sin universitetsexamen i juridik på Louisiana State University. Han påbörjade sedemera en advokatkarriär som hans raskt övergav eftersom han enligt egen utsago var en urkass lagvrängare.

Mary Matalin kommer ursprungligen från Illinois.

Om du är det minsta intresserad av amerikanska presidentvalskampanjer ska du läsa den fantastiska dagboken "All´s fair: Love, war and running for president" som de har skrivit tillsammans. Bättre insiderskildring från två konkurrerande valkampanjer finns inte. Läs och njut!

Vill du se Carville och Matalin i full aktion, kommenterandes det stundande primärvalet i Pennsylvania i det bästa politiska tv-program USA har att erbjuda, Meet the Press? Ladda då hem söndagens program eller titta på det direkt, så får du se det politiska powerparet rocka loss på ett sätt som vi aldrig någonsin kommer få se firma Reinfeldt & Reinfeldt göra.

Ps. Tillsammans med demokraten Bob Shrum och republikanen Mike Murphy som också deltar i rundabordsdiskussionen representerar de fyra politiska konsulterna en samlad erfarenhet av, och kunskaper om, valkampanjer som vida överstiger hela den svenska politiska ombudsmannakårens gemensamma erfarenhet av att driva valrörelser, jag lovar. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

13 april 2008

Persson betygsätter Obama och Clinton

Sörmlandsbon, skogsbonden, pr-konsulten och före detta statsministern Göran Persson framträdde i söndagens Agenda i SVT där han recenserade Barack Obamas och Hillary Clintons retorik och politiska program.

Sevärt. Det märks att Persson, som var betydligt mer avslappnad nu än under slutet av sin partiordförandeperiod och som själv är en retoriker i absolut världsklass, inte längre dignar under det dagliga oket som varje statsminister släpar på 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan.


Andra skriver intressant om , , , .

Chelsea - världens äldsta tonårsdotter

Lördagen den 12 april släpptes enligt uppgift på Wikipedia den före detta demokratiska kongressledamoten Edward "Ed" Mezvinsky ut ur fängelset, efter att ha avtjänat ett sjuårigt fängelsestraff för att ha dömts i mars 2001 för att ha förskingrat tio miljoner dollar från en bank.

Varför är då det av intresse? Ed Mezvinsky är knappast den första politiker som fått skaka galler för dumheter han gjort under eller efter sin politiska kärriar.

Jo, Ed har en son - Marc - som tidigare dejtade Chelsea Clinton och hade ihop det med henne.

Nu har jag ingen aning om varför Chelsea Clinton slutade dejta Marc för att sedemera få ihop det med Ian. Men ibland får jag en känsla av att 28-åriga Chelsea Clinton, som arbetar som investeringsanalytiker på hedgefonden Avenue Capital Group, är världens äldsta tonårsdotter som bara seriöst dejtar de män som godkänts av mamma och pappa.

Varför är jag inte förvånad?

Ps. Det är fullt möjligt att Chelsea återigen är singel efter att för ett par år sedan har gjort slut med den ett år äldre journalisten Ian Klaus, som bland annat arbetat som korrespondent i Irak och Afghanistan. Jag ska erkänna att den här sortens kändisjournalistik inte är min allra starkaste sida, så det är möjligt att jag inte riktigt har koll på hur hennes privatliv ser ut i skrivande stund. Om någon av bloggens läsare vet hur det är ställt med Chelseas privata relationer för närvarande får ni gärna utreda det i kommentarerna. Ds.


Andra skriver intressant om , , .