06 juni 2008

Är konservativa amerikaner ärligare än liberaler

Författaren Peter Schweizer har i en artikel i Examiner funderat över denna tankväckande fråga. Och till min, och säkert också de flesta andra svenska läsares förvåning, är svaret inte alls det som man som svensk föreställer sig att det ska bli. (Tack för tipset Billy).

Med hjälp av opinionsundersökningar kan man spekulera över det mesta. Och med dessa som grund finns det en hel del som tyder på att Schweizer lyckas underbygga sin tes, och svara ja på frågan som ställs i rubriken. Står du till höger på den politiska skalan i USA är du antagligen ärligare än en person som står till vänster på den samma, helt enkelt.

Påpekas bör att det här inte handlar om politiker i USA, utan om den amerikanska befolkningen som sådan utifrån hur de definierar sig själva politiskt.

Är det ok att fuska med skatten? Av de som beskrev sig som "väldigt liberala" (alltså klart vänster) svarade 57 procent ja på den frågan i en undersökning utförd av World Values Survey. Det kan jämföras med att endast 20 procent i gruppen "väldigt konservativa" (alltså mycket höger) svarade ja på samma fråga.

När Pew Research frågade om det var "moraliskt fel" att lura farbror staten höll 86 procent av de konservativa med, jäfört med endast 68 procent av de liberala amerikanerna.

I en undersökning utförd av The National Cultural Values Survey målades följande scenario upp: "Du förlorar ditt jobb. Din väns företag kan leja in dig temporärt under förutsättning att de får betala dig svart så att företaget undslipper skatter och du samtidigt får behålla din a-kassa. Vad skulle du göra?"

Hälften, eller närmare bestämt 49 procent av de som beskrev sig som progressiva (ett annat ord för liberal) skulle gå med på upplägget med svarta pengar i handen under bordet, medan endast en femtedel (21 procent) av de konservativa skulle tacka ja till erbjudandet.

När World Values Survey ställde en liknande fråga blev svaret det samma. De som var väldigt liberala kunde i betydligt högre utsträckning tänka sig att acceptera stöd från det offentliga som de inte var berättigade till.

Samma undersökning kunde också konstatera att folk till vänster på den politiska skalan i mycket högre utsträckning kunde tänka sig att köpa prylar som de visste var stulna. Studier har också visat att samma människor i högre grad kunde tänka sig att dricka en burk läsk i affären utan att betala för den, och undvika att berätta sanningen när de förhandlar om priset på en begagnad bil.

"Ärlighetsgapet är inte ett resultat av att "dåliga människor" blir liberaler och "goda människor" blir konservativa. En troligare förklaring är enligt min åsikt att det handlar om dåliga idéer. Modern liberalism är genomsyrad av idén att ssanningen är relativ. Undersökningar har konsekvent påvisat detta faktum. Och som en följd av detta följer rimligtvis också slutsatsen att ärlighet är någonting subjektivt", skriver Peter Schweizer i slutet på artikeln.

Han har för övrigt skrivit en bok med den underbara titeln: "Makers and Takers: Why Conservatives Work Harder, Feel Happier, Have Closer Families, Take Fewer Drugs, Give More Generously, Value Honesty More, Are Less Materialistic and Envious, Whine Less ... And Even Hug Their Children More Than Liberals"


Andra skriver intressant om , , .

05 juni 2008

Robert F Kennedy


I dag den femte juni är det på dagen 40 år sedan Robert F Kennedy sköts till döds av den 24-åriga palestiniern Sirhan Sirhani i köket på Ambassador Hotel i Los Angeles, i vars balsal han just hållit ett valmöte i anslutning till sin primärvalskampanj.

Andra skriver intressant om , .

Presidentvalet 2008 - Slutresultatet redan nu

Jag har tidigare ytligt gått igenom valsystemet med elektorer och vilka delstater som i år räknas till de så kallade swingstates som kan avgöra presidentvalet beroende på vilken kandidat de slutligen stöttar i november.

Nu är det min tur att efter en bloggutmaning tippa utgången av presidentvalet 2008 på delstatsnivå. (Mina medtävlare återfinns här, här och här samt här, här, här, här, här och här och fler som tillkommer).

Själv läser jag med stort intresse Calle Melins förhandstips, eftersom han dels har följt amerikansk inrikespolitik i många år, men också är socialdemokraternas opinionsanalytiker. Alltså den person som i sin yrkesroll dagarna i ända gör just den sortens väljarbedömningar som ligger till grund för vilka valkretsar som socialdemokraterna bör, respektive inte bör, satsa resurser på i de svenska valen. Det gör honom synnerligen kvalificerad att göra samma slags bedömning av utgången av det amerikanska presidentvalet.


Nedan återfinns min tipsrad. Siffrorna i anslutning till delstaterna är antalet elektorsröster som står på spel i delstaten. För att vinna presidentvalet krävs det 270 elektorsröster. Totalt står 538 elektorer på spel.

Följande delstater förblir oförändrat republikanska och röstar därmed på John McCain:

9 Alabama
3 Alaska
10 Arizona
6 Arkansas
9 Colorado
27 Florida
4 Idaho
6 Kansas
8 Kentucky
11 Missouri
3 Montana
5 Nebraska
5 New Mexico
15 North Carolina
3 North Dakota
7 Oklahoma
3 South Dakota
34 Texas
5 Utah
13 Virginia
5 West Virginia
3 Wyoming

Följande delstater förblir oförändrat demokratiska och går till Barack Obama.

7 Connecticut
3 Delaware
4 Hawaii
21 Illinois
55 Kalifornien
4 Maine
10 Maryland
12 Massachusetts
17 Michigan
10 Minnesota
4 New Hampshire
15 New Jersey
31 New York
7 Oregon
21 Pennsylvania
4 Rhode Island
3 Vermont
3 Washington D.C
11 Washington
10 Wisconsin

Barack Obama och demokraterna vinner följande delstater som i förra valet gick till republikanerna:

+ 11 Indiana
+ 7 Iowa
+ 15 Georgia
+ 6 Mississippi
+ 5 Nevada
+ 9 Louisiana
+ 20 Ohio
+ 8 South Carolina
+ 11 Tennessee

Därmed vinner Barack Obama kampen om Vita huset med sammanlagt 344 elektorsröster jämfört med McCains 194 röster. Det kan jämföras med utgången av presidentvalet 2004 i vilket George Bush vann med 286 elektorer jämfört med John Kerrys 251.


Andra skriver intressant om , , .

04 juni 2008

DN utser Hillary Clinton till president i USA

Jag kan inte låta bli att reprisera mig själv. Så, varsågoda:

Best of Dagens Nyheter III.

I artikelserien Best of har vi nu kommit till en osignerad huvudledare i Dagens Nyheter som sannolikt har skrivits av ledarredaktionens utrikeskolumnist Per Ahlin.

Rubrik: Nästa president

"Med ett år kvar till presidentvalet tyder det mesta på att Hillary Clinton kommer att vinna. /.../

Några sådana lär inte komma till stånd, åtminstone inte i år, och redan i början av februari vet vi vilka kandidaterna är.

Allt kan visserligen hända i politiken, och en månad är en ocean av tid i en valrörelse, men det ska mycket till för att de inte ska heta Rudolph Giuliani och Hillary Clinton, två politiker med bas i New York. /.../

Obama har länge framhållits som den starkaste av de två. Han är ung och karismatisk, han är en lysande och engagerande talare som förebådar förnyelse. Hans konsekventa motstånd mot Irakkriget har också gett honom åtskilliga pluspoäng i en tid då amerikanerna helst bara vill att USA ska dra sig ur. Men Obama har haft svårt att freda sig mot kritik för att han är otydlig, och på senare tid har det gått att skönja en viss desperation i hans agerande.

Varken Obama eller Edwards ska räknas bort, men det är Hillary Clinton som kopplat greppet. /.../

Hillary Clinton har erfarenhet, pengar, inflytelserikt stöd och genomtänkta ställningstaganden. I vissa delstater kan hennes mans flitiga kampanjande fälla avgörandet. /.../

Vi lär få se ett mer samarbetsvilligt och lyhört USA under president Clinton. Och det får positiva konsekvenser också för oss."
Dagens Nyheter 2007-11-04

Ha den här artikeln i bakhuvudet när du läser samme Ahlins tvärsäkra dagsfärska analys om att Clinton kommer bli Obamas vicepresidentkandidat.

Andra skriver intressant om , , .

"It´s a beautiful day"

Sällan har väl en låttext varit så passande som när någon i Obamas stab hade beslutat att spela låten "It´s a beautiful day" med U2 just innan Obama klev upp på scenen i St. Paul, Minnesota, för att hålla kvällens segertal.

WASHINGTON (CNN) -- Sen. Barack Obama has clinched the Democratic nomination for president, according to CNN estimates, making him the first African-American in U.S. history to lead a major-party ticket.

Läs mer i SvD, SvD och DN.

Ps. Veckans läsarkommentar hittar jag i en artikel i den politiska nättidningen Politico, i anslutning till en artikel om Clintons topprådgivare Harold Ickes i vilken han talar om Obama. Kommentaren av signturen Petra lyder i helhet:
Hillary's campaign: it was all about telling lies and spinning facts. So, she lost. And so did Ickes, thank God. Ds.


Andra skriver intressant om , .

03 juni 2008

Extra: AP rapporterar att Clinton ger upp

Nyhetsbyrån AP rapporterar att Hillary Clinton (äntligen) insett vad klockan är slagen och därför ger upp kampen om det demokratiska partiets presidentnominering.

I ett tal på tisdag kväll lokal tid i New York kommer hon meddela att hon kastar in handduken.

Uppdatering: I eftermiddag trivs jag med mig själv. Jag spöade min gamla arbetsgivare TT med 16 minuter på just den här nyheten. Utrikesdesken på TT fick nämligen ut den här grejen på linan först klockan 17.26.

Uppdatering två: Fast hon ska ändå inte ge upp, fast hon ändå ger upp, eller hur det nu är, rapporterar New York-kanalen WABC. Uppenbarligen har Clintonlägret lite svårt att bestämma sig för vilket budskap hon ska framföra i kvällens tal. Den som lever får se.


Andra skriver intressant om , , .

En lektion i medieträning signerad Lago och Werenfels Röttorp

I tisdagsmorgonens Godmorgon Sverige i ettan möttes Södertäljes kommunalråd Anders Lago och regeringens integrationsutredare, den tidigare partistyrelseledamoten i folkpartiet och SAF-medarbetaren, Monica Werenfels Röttorp i en debatt om hennes nyligen presenterade utredning om nyanländas etablering som nu ligger på integrationsministern Nyamko Sabunis bord.

Det som gör soffdebatten intressant i ett medieträningsprespektiv är det tillknäppta och sura kroppsspråk som Monica Werenfels Röttorp utstrålar genom hela samtalet. Det får mig som tittare att dels fundera på vad som hände mellan Anders och Monica innan direktsändningen, men också fundera på om det är mig som tittare som Monica är sur och arg på.

Jag skulle kunna skriva en drapa om att det inte alls förvånar mig att Monica utstrålar den aversion som hon gör genom hela inslaget, eftersom hon dels har levererat en undermålig utredning vilket Lago stillsamt påpekar, och dels utstrålar den vanliga folkpartistiska adjunktsmentaliteten enligt vilken det svenska folket inte förstår sitt eget bästa, utan måste uppfostras att tycka rätt enligt den fastlagda folkpartistiska partilinjen.

Men det tänker jag inte skriva om. Istället tänker jag bara stillsamt påpeka att folkpartiet i god familjeföretagartradition låter även platserna i partistyrelsen gå i arv. Dessutom kan jag inte låta bli att berätta att den duktiga affärsjuristen tillika före detta partistyrelseledamoten Paula Werenfels Röttorp fortfarande är aktiv i folkpartiet på central nivå, och dessutom är gift med Mats Eriksson, duktig inrikespolitisk reporter på Ekot (och före detta TT-kollega med undertecknad).

Detta under avdelningen världen är liten.


Andra skriver intressant om , , .

Bill O´Reilly: svenska äktenskap krossade av homogiftemål

Vi kan inte låta bögar och flator gifta sig med varandra hur som helst, på samma sätt som män och kvinnor gifter sig, alltså. I alla fall om man ska tro programledaren Bill O´Reilly på Fox News.

O´Reilly har grävt fram en sensationell svensk sociologisk forskningsstudie som visar att det svenska äktenskapet som institution (alltså giftemål mellan män och kvinnor) kraschade totalt när homogiftemål tilläts i Sverige för några år sedan. Se själva när han avslöjar det sensationella resultatet av studien i direktsändning. (Tack Jonathan för tipset).

Det är verkligen synd om de sex miljoner svenskar (sic!) som tvingas leva under sådana omständigheter. Tur då att vi har O`Reilly, som drar ut till försvar och avslöjar konsekvenserna av böglobbyns framfart.

Komikern och programledaren Al Franken som går i klinch med O`Reilly kandiderar för övrigt för en plats i senaten i årets val.

Missa inte heller att läsa om vad jag tidigare skrivit om Bill O´Reillys syn på Sverige i fråga om tro och självmord. Han verkar ha en viss förkärlek för Sverige, den där Bill O´Reilly. Men något får mig att tro att den där kärleken inte riktigt är besvarad.

Andra skriver intressant om , , .

Dagens fråga



Den här får sorteras in under avdelningen budskap vi vill höra men aldrig kommer få se, tyvärr...

Ken Wheaton på amerikanska branschtidningen Ad Age reder ut varför.

I kväll genomförs de sista amerikanska primärvalen i Montana och South Dakota. Politiska journalister spekulerar för fullt i om Hillary Clinton då äntligen kommer meddela att hon ger upp kampen om det demokratiska partiets nominering. Själv tror jag inte att hon kommer göra det. Vi kommer antagligen i början på nästa år få läsa dispatcher i tidningarna som beskriver hur hon är ute på ett valmöte någonstans i Florida den 20 januari nästa år, eller så.

Andra skriver intressant om , , .

02 juni 2008

Den här nät-tidningen är ej godkänd av staten

Årets viktigaste svenska lobbykampanj. Självklart har den en blogg.


Andra skriver intressant om , , .

Tävling i användargenererad reklam

Missa inte den demokratiska kampanjorganisationen MoveOn.orgs tävling i användargenererad politisk tv-reklam om Barack Obama.

Det vinnanade bidraget, 30-sekundersfilmen "Obamacan", och övriga finalister finns att beskåda här.


Andra skriver intressant om , , .

Delstaterna som avgör presidentvalet

Hamnade i en diskussion härförleden om politiska opinioinsundersökningar i USA, och vad de säger oss om vem av McCain och Obama som troligtvis vinner i november.

Ett problem med de övergripande opinionsundersökningar som gäller hela USA och som ofta redovisas i svensk media är att de är pretty fucking komplett ointressanta, om man vill förstå vem det är som ligger i vinnarhålet.

Anledningen är det amerikanska valsystemet. Det är inte ett gemensamt proportionellt val över hela riket, som det svenska. Utan femtio olika presidentval (eller delstatsval), vars slutresultat nås genom att den som får flest elektorsröster sammanlagt när alla delstaters elektorsröster har fördelats, vinner. Och eftersom elektorsrösterna på delstatsnivå fördelas enligt principen vinnaren tar allt, kan det till och med bli så som det blev i presidentvalet år 2000, att den som vann flest antalat lagda röster i valurnorna (Al Gore) förlorade presidentvalet, eftersom motståndaren (George Bush) vann flest antal elektorsröster när dessa sammanräknades.

Utgångsläget inför valet är att det på förhand finns ett större antal givna demokratiska eller republikanska delstater, vars valutgång alltså är given på förhand. Det finns också ett mindre antal osäkra delstater, som kan rösta antingen republikanskt eller demokratiskt. Det är dessa så kallade swing-states som i praktiken avgör presidentvalet i höst. Totalt står 538 elektorsröster på spel, och det krävs 270 för att vinna presidentvalet.

Vilka är då dessa swing-states? Den politiska reportern och bloggaren Chris Cillizza på Washington Post har nyligen gjort en genomgång av det dagsaktuella läget på delstatsnivå och rankat dessa tio delstater som årets hetaste swing-states:

10. Pennsylvania (Demokraten John Kerry vann med 51 procent 2004 - 21 elektorsröster).

9. Florida (Republikanen Bush vann med 52 procent 2004 - 27 röster).

8. Virginia (Bush 54 procent - 13 röster).

7. Ohio (Bush 51 procent - 20 röster).

6. New Hampshire(Kerry 50 procent - 4 röster).

5. Michigan (Kerry 51 procent - 17 röster).

4. Nevada (Bush 50 procent - 5 röster).

3. Colorado (Bush 52 procent - 9 röster).

2. New Mexico (Bush 50 procent - 5 röster).

1. Iowa (Bush 50 procent - 7 röster).

Vill ni själva tippa utgången i valet är det alltså opinionsundersökningarna på delstatsnivå i dessa tio delstater ni främst ska följa. Det görs bäst via till exempel RealClearPolitics sidor om läget i opinionen.


Andra skriver intressant om , , .

01 juni 2008

Galen pastor får Obama att lämna kyrkan

Och jag som i min enfald trodde att USA var ett land som på allvar hade lyckats separera kyrkan från staten. Men hej, vad fel jag hade.

Det visar om inte annat kontroverserna kring Obamas pastor Wright och McCains pastor Hagee, som jag tidigare rapporterat om ett flertal gånger.

Jag trodde att ämnet "kontroversiella pastorers galna predikningar i samband med presidentvalet 2008", skulle vara uttjänt i och med att McCain avsade sig allt samröre med Hagee, efter att det avslöjats att denne stått i predikstolen och finkänsligt meddelat att Hitlers jakt på judar under andra världskriget var ett uttryck för Guds vilja.

Men nu är de igång igen. Den här gången är det en vit katolsk präst vid namn Michael Pfleger som i en gästpredikan i Obamas svarta kyrka i Chigaco lämnat avtryck i den politiska debatten över hela USA.

I en söndagspredikan för en vecka sedan sade han bland annat:

"I really believe that she [Hillary Clinton] just always thought, 'This is mine! I'm Bill's wife, I'm white, and this is mine! I just gotta get up and step into the plate.' And then out of nowhere came, 'Hey, I'm Barack Obama,' and she said, 'Oh, damn! Where did you come from? I'm white! I'm entitled! There's a black man stealing my show! She wasn't the only one crying, there was a whole lot of white people crying!"

Det var uppenbarligen droppen som fick bägaren att rinna över för den djupt troende liberala evangelisten Obama. Han har nu slutligen lämnat sitt mångåriga medlemsskap i Trinity United Church of Christ, rapporter Chicago Sun-Times.

Ps. Jag tycker personligen att fader Pfleger rockar fett. Men vad jag tycker, och vad som funkar i en i kyrka som redan tidigare punktmarkerats av media under ett valår, är två helt skilda saker. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Demokratiska surdegen Florida färdigjäst

Det demokratiska partiets stadgekommitté nådde under lördagen en kompromiss om surdegarna Florida och Michigan.

Kompromissen går ut på att de båda delstaternas demokratiska partiorganisationer får inta sina ursprungliga platser på demokraternas partikonvent i Denver i slutet på augusti, komplett med rösträtt och allt. Men storleken på respektive delegation halveras räknat till antalet röster, jämfört med hur stora de ursprungligen var.

Därmed tilldelas Hillary Clinton netto endast 24 delegater jämfört med Barack Obama. Ett röstetal som på intet sätt påverkar den sedan länge givna utgången av konventet.

Tidigare i år genomförde de båda delstaterna demokratiska primärval som på förhand ogiltigförklarats av demokraternas partistyrelse, på grund av att de valt att tidigarelägga sina primärval utan att samordna det med vare sig demokraterna centralt eller de övriga delstaternas partiorganisationer och beslutande församlingar.


Andra skriver intressant om , , .