28 juni 2008

FRA-kritikerna lider brist på tillit

Men så tryggt allting känns plötsligt, sådär bara på en gång. Efter att ha läst DN-debatt, där den före detta överdirektören på Försvarets Radioanstalt, Anders Wik, reder ut diverse missgrepp och överdrifter i FRA-debatten, kommer säkert hela FRA-diskussionen svänga 180 grader.

Bäst är väl ändå avslutningen:

"I övrigt måste vi kunna lita på att en statlig myndighet följer lagen. Och vi måste kunna lita på att de som övervakar gör sitt jobb", skriver Anders Wik.


Andra skriver intressant om , .

26 juni 2008

Vapenlobbyn vann i högsta domstolen

(Uppdaterad 080627 kl 08:50)
Den amerikanska vappenlobbyn NRA (National Rifle Association) har vunnit ett uppmärksammat mål i högsta domstolen. Det har handlat om ett förbud för privatpersoner i Washington D.C att inneha vapen. Domstolen dömde till NRA:s favör (eller mer korrekt, den privatperson som överklagat förbudet, och vars juridiska kamp sponsrats av NRA).

Det är första gången som USA:s högsta domstol har prövat det tillägg till konstitutionen (det så kallade second amendment) som ger privatpersoner rätt att äga och inneha vapen. Men domstolen var delad. Med röstsiffrorna 5 - 4 röstade HD för att ogiltigförklara staden Washingtons vapenförbud.

John McCain välkomnar domen och kallar den för en banbrytande seger.

Barack Obamas första officiella kommentar visar vilken svår fråga rätten att bära vapen är för demokraterna. Det är ett klassiskt å ena sidan å andra sidan-svar, som gör det mycket svårt att förstå vad Obama själv tycker i den centrala sakfrågan.

"I have always believed that the Second Amendment protects the right of individuals to bear arms, but I also identify with the need for crime-ravaged communities to save their children from the violence that plagues our streets through common-sense, effective safety measures", lyder första meningen i den långa skriftliga kommentaren från Barack Obama.

Läs även om domslutet i SvD.

Ps. Den svenska pr-konsulten Erik Lakomaa har nyligen gått en kurs hos NRA. Jag intervjuar honom om kursen och NRA:s politiska arbete här. Ds.


Andra skriver intressant om , , , .

När kommer babsen mot FRA?

Thomas gör mig uppmärksam på det som givetvis är nästa rimliga steg efter Stekare mot FRA.

Babse mot FRA - alternativt - Blondiner mot FRA.


Man ska inte underskatta den så kallade babe-faktorn i politiska proteströrelser. Läs mer hos Willisms och Caucasian the knot, för en seriös genomgång av den så kallade "Babe theory of political movements".


Andra skriver intressant om , , .

Bloggosfären ökar öppenheten i valet

Att bloggosfären ökar genomlysningen och öppenheten i politiken är det väl ingen (förutom statsminister Reinfeldt då) som betvivlar.

Via mig veterligen den enda svenska folkpartistiska toppolitikern - kommunalrådet i Norrköping, Mathias Sundin - som öppet stödjer republikanen John McCain i presidentvalet, hittar jag ett glädjande exempel på hur bloggosfären ökar öppenheten i politiken och i medielandskapet.

Den liberala bloggtidningen Huffington Post har börjat publicera alla de telefonkonferenser som de båda kampanjernas talesmän håller nästintill dagligdags med pressen.

Se där, ytterligare ett exempel på hur bloggare river ned det som tidigare var journalisternas unika maktmonopol, tillgången till exklusiv förstahandsinformation som de sedan filtrerade vidare till läsarna och tittarna.


Andra skriver intressant om , .

Stekare mot FRA - Party på Café Opera

Med humor som politiskt vapen kan man komma långt, mycket långt. Samtidigt som jag garvar läppen av mig undrar jag om Stureplanscenterns frontfigur nummer ett tänker dyka upp på det här partyt?


Värd: Stekare mot FRA
Kategori: Ideellt - Demonstration
Tid: den 3 juli 2008 kl. 20:00
Avslutas: den 4 juli 2008 kl. 03:00
Plats: Café Opera
Gatuadress: Karl XII:s Torg

Den 3:e juli är det en manifestation på Mynttorget framför riksdagen kl 15.00 - 19.00. Efteråt bjuder vi Stekare mot FRA in till en efterfest i Café Operas anrika lokaler där vi ska visa dem var skåpet ska stå. Vi är trötta på överförmynderi och tänker inte finna oss i att bli massavlyssnade.

Åldersgräns 23 år. För de på gästlistan gäller 20 år. Skriv ditt namn på väggen om du vill ha dig och dina vänner på gästlistan.

Ps. Det här ger mig vibbar till tidigt 1990-tal, när Frihetsfrontens svartklubb Tritnaha låg på Drottninggatan i Stockholm, i kvarteren runt Rosenbad. På den tiden lär det ha gått ut ett internt påbud till politiska tjänstemän i regeringskansliet att de under inga förutsättningar fick gå på invigningspartyt i Tritnahas nya lokaler. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

25 juni 2008

Naomi Klein ljuger om Obamas politik

Naomi Klein skriver i en artikel på kultursidan i Aftonbladet om Barack Obamas ekonomiska rådgivare från University of Chicago. Där diskuterar hon också Obamas frihandelspolitik, och syn på frihandelsavtalet Nafta:

"Furman, som är en av Rubins främsta lärjungar, valdes till chef för Brookingsinstitutionens Hamilton Project, en tankesmedja som Rubin var med och grundade och vars uppdrag är att argumentera för en reformerad – i stället för skrotad – frihandelspolitik. Om man till detta lägger Goolsbees möte i februari med kanadensiska konsulatsanställda, som fick det bestämda intrycket att de hade blivit uppmanade att inte ta Obamas kritik mot Nafta under kampanjen på riktigt allvar, så finns det all anledning att oroa sig för en kommande repris på Clintons u-sväng 1993."

Här ljuger Klein, alternativt far med osanning på grund av att hon har gjort dålig research, vilket jag betvivlar eftersom hon är kanadensiska. Vad som egentligen skedde när en företrädare för Obamas kampanj träffade personal från det kanadensiska konsulatet reder jag ut här och här.

Frågan jag ställer mig är den samma som med Johan Norberg och Sanna Rayman; varför ljuger Klein? I fallet Norberg och Rayman kunde jag visa att det berodde på att de var dåligt pålästa, och därför inte medvetet ljög.

Men det gäller som sagt var inte i fallet Klein. I samband med lanseringen av hennes senaste bok Chockdoktrinen talade hon vitt och brett om att hon hade sju researchers som arbetat åt henne med boken, och att hon efter det nyligen genomförda Sverigebesöket skulle lägga all återstående tid till fram till det amerikanska presidentvalet i höst åt att åka runt i USA och prata om både valet och sin bok.

Det bådar inte gott för Klein. Om hon tänker åka runt i USA och medvetet torgföra sådana lögner som hon gjorde i Aftonbladet tisdagen den 24 juni, kommer hon förr eller senare avslöjas rätt så brutalt, varvid hennes trovärdighet som författare och debattör rimligtvis kommer få sig en rejäl knäck. Men kanske är det i just hennes fall välförtjänt?


Andra skriver intressant om , , .

Pagrotsky: Bunkern är tillbaka

Socialdemokraten Leif Pagrotsky skriver i en krönika i onsdagens Göteborgsposten om hur han ser på statsminister Fredrik Reinfeldts ledarskap sedan han intog taburetten i Rosenbad för snart två år sedan.

"Vi är många som tror att statsministerns ledarstil var en av de frågor som avgjorde valet 2006. Väljarna var så missnöjda med Göran Persson att de var beredda att ge den oerfarne och oprövade Fredrik Reinfeldt chansen att visa vad han dög till", skriver Paggan.

Inte minst hanteringen av FRA-lagen väcker mindre angenäma minnen till liv hos det mest framträdande skägget i den socialdemokratiska riksdagsgruppen:

"När det stod klart att flera borgerliga riksdagsledamöter övervägde att rösta nej reagerade statsministern auktoritärt och med stor kraft. Med tanke på Reinfeldts eget förflutna som frispråkig kritiker av Carl Bildts auktoritära och slutna ledarskap, av Reinfeldt döpt till bunkern, hade åtminstone jag väntat mig en öppnare och mognare attityd. Istället fick vi se samma gamla otidsenliga gubbattityd som hos Bildt och Persson."

Ps. Om jag arbetade i Rosenbad som rådgivare åt Reinfeldt skulle jag bli riktigt, riktigt bekymrad när jag läser detta samt detta och detta. Peter Wennblad på Neo sätter fingret på den kanske viktigaste politiska efterdyningen i närtid av FRA-voteringen, vilket bevisades efter bara ett par dagar på Johan Norbergs blogg. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Tom Brokaw tar över Meet the Press

TV-legendaren och nyhetsankaret Tom Brokaw tar över programledarskapet i NBC:s politiska debattprogram Meet the Press, efter att programledaren Tim Russert avlidit av en hjärtattack.

Under Russerts ledning blev Meet the Press det mest prestigefulla av alla de politiska nyhetsmagasin som sänds på söndagarna i varenda tv-kanal värd namnet i USA.

68-åriga Tom Brokaw som lämnade ankarrollen på kvällsnyheterna "NBC Nightly News" 2004 kommer hålla i rodret på Meet the Press fram till och med valet i november, vilket innebär att ledningen på NBC alltså får hyfsat med tid på sig att skaka fram en ny programledare till det bland politiska journalister oerhört prestigefulla uppdraget att ratta det politiska flaggskeppet nummer ett i amerikansk tv.


Andra skriver intressant om , .

10 skäl varför Obama inte skall vinna

Dick Erixon har i ett inlägg skrivit om en artikel av den kända amerikanska konservativa skribenten och debattören William Bennett, där han ger läsarna tio skäl till varför de inte ska rösta på Obama i höstens val.

Intressant läsning, men frågan är vart den i särklass viktigaste valfrågan av dem alla - den knackiga ekonomin - tagit vägen i Bennetts genomgång?


Andra skriver intressant om , .

24 juni 2008

Internationella medier om FRA-lagen

Via bland annat Svenska Institutets sajt och Google News hittar jag exempel på vad utländska medier har skrivit om den svenska FRA-lagen:

Sweden passes spying law
Legalbrief Today, 24 juni 2008

Pirate Bay aims to break Sweden's wiretap laws
IT Examiner India, 23 juni 2008

Pirate Bay Hits Back At Sweden's Wiretapping Law
Tom´s Guide, 23 juni 2008

Swedish law allows tapping of emails and phone
The Guardian, 20 juni 2008

E-mail, phone calls to Sweden subject to gov't scrutiny
China View, 19 juni 2008

New Swedish law elicits '1984' comparisons
Los Angeles Times, 19 juni 2008

Sweden passes eavesdropping law
International Herald Tribune, 19 juni 2008

Strange world: Big Brother in Sweden?
The Scotsman, 19 juni 2008

Sweden approves wiretapping law
BBC, 19 juni 2008

Sweden to allow emails snooping
The Telegraph, 19 juni 2008

Sweden adopts law allowing official eavesdropping
Washington Post - AP, 18 juni 2008

Sweden adopts contentious eavesdropping plan
MSNBC - AP, 18 juni 2008

Swedish revolt over 'Big Brother' law
The Times, 17 juni 2008

Sweden to vote on far-reaching wiretapping law
Oman Daily Observer, 16 juni 2008

Sweden plan would monitor e-mail
MSNBC - AP, 8 mars 2008


Andra skriver intressant om , .

23 juni 2008

FRApedia - en samlingspunkt för FRA-motståndet

Det har startats en wikipedia-sida på nätet kallad FRApedia, som har potentialen att bli knutpunkten i motståndet mot den svenska FRA-lagen.

En kort tid efter lanseringen innehåller den artiklar om alltifrån information om hur enskilda internetanvändare kan skydda sig mot att bli avlyssnade av Försvarets Radioanstalt, över en argumentsamling mot FRA-lagen, till information om kommande protestaktioner mot den samma samt en användbar länksamling.

Ps. Det börjar rulla in information om att den svenska staten och den borgerliga riksdagsmajoriteten bakom FRA-lagen kommer stöta på juridisk patrull inte bara i svenska domstolar och via dem i förlängningen också Europadomstolen. Nu kommer kritik också från den belgiska integritetskommissionen. Läs mer på Projos blogg. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

22 juni 2008

Dagens citat

"Och när Fredrik Federley kommer springande åtföljt av Säpo och Lena Forsman och skriker: “där är han, han ser för fan ut som Richard Slätt, arrestera honom”, så kan jag springa hur snabbt som helst med datan på ryggen."

Lennart Frantzell på bloggen Det progressiva USA förklarar varför man inte ska glömma bort att göra en backup då och då, och göra det på små och smidiga fristående, bärbara hårddiskar.


Andra skriver intressant om , , .

Efterlyses: Tips om personer som blivit övervakade/avlyssnade av FRA

En sak ska regeringens numera så pressade och nervösa spinndoktorer ha klart för sig:

Kampen är långtifrån över, som Oscar Swartz beskriver det i samband med sitt upprop om att tåga mot riksdagen i Stockholm i samband med dess öppnande den 16 september i år.

Det finns utöver detta minst två frilansjournalister som har bestämt sig för att börja gräva i saker och ting, relaterade till FRA. Både utifrån deras profession som yrkesverksamma journalister som skriver om bland annat politik men också utrikes förhållanden och frågor, vilket gör att deras möjlighet att garantera källskydd för källor bosatta utomlands är starkt hotade, och satt under attack.

Det vi vill ha och efterlyser är tips på personer som vet med sig att de själva, eller någon annan som de har uppgift om i något sammanhang, är eller har varit övervakade av Försvarets radioanstalt (FRA).

Vi efterlyser också källor inom telekombolag och/eller det svenska polis- och underrättelseväsendet som på något sätt kan bidra med relevant information i sakfrågan.

Vårt syfte är dubbelt. Dels vill vi journalistiskt granska de nya förhållanden som kommer råda efter 1 september 2009 då FRA:s nya avlyssningsbefogenheter är tänkta att träda i funktion.

Självklart kan samtliga personer som kontaktar oss i detta sammanhang räkna med fullständigt, grundlagsskyddat källskydd. Att det är grundlagsskyddat innebär alltså inte bara att vi garanterar att aldrig berätta för någon utomstående vem eller vilka som är våra källor, om dessa begär att få vara anonyma, utan också att vi som journalister själva skulle göra oss skyldiga till lagbrott om vi skulle röja våra källor!

Men vi söker också vid sidan av detta någon som kan tänka sig vara beredd att eventuellt låta sitt fall drivas som pilotfall i domstol mot den svenska staten, med anledning av den nya FRA-lagen. De jurister som kommer driva fallet är Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord, båda verksamma vid Centrum för Rättvisa. En juristbyrå som är specialiserad på att driva den här typen av enskilda individuella rättighetsfall gentemot den svenska staten i domstol. Om dessa båda jurister skulle hitta en privatperson som de bedömer har en historia i den här frågan som förtjänar att prövas av det svenska och europeiska domstolsväsendet, driver de fallet kostnadsfritt för personen i fråga.

Tips mottages tacksamt på e-postadress:
a-henriksson(at)rocketmail.com.

Eller med vanlig hederlig anonym snigelpost:
Andreas Henriksson
Ardennergatan 15
194 73 Upplands Väsby


Andra skriver intressant om , .