10 december 2005

"Ambassadörer som inte lämpar sig att representera Sverige"

I bland är det nyttigt att gå till läggen, för att citera Myrdal. Då kan man exempelvis hitta en tänkvärd liten debattartikel i den socialdemokratiska idétidskriften Tiden, nummer tre 2005, signerad Fredrika Ornbrant. Hon är diplomat, med en tidigare politisk karriär bakom sig som omfattar bland annat ordförandeskapet i den socialdemokratiska studentföreningen Laboremus i Uppsala och en tid som politisk sakkunnig på finansen, innan hon lämnade partipolitiken bakom sig för att bli tjänsteman på UD. Ornbrant är, bland de som känner henne, omvittnat duktig och kompetent samt anses allmänt vara utrustad med ett gott omdöme. Hon är därför väl värd att lyssna på, inte minst mot bakgrund att hon är en insider som fortfarande förmår se UD utifrån med fräscha och kritiska ögon. I artikeln i fråga resonerar hon kring fördelen med att ha ett öppnare och mer transparent utnämningssystem för de absoluta toppjobben i det offentliga Sverige.

"Det är välkänt att det finns ambassadörer som inte lämpar sig att representera Sverige på grund av bristande kunskaper i utrikes- och säkerhetspolitik, bristande engagemang eller en alltför stor portion självcentrering. De kan ha politisk bakgrund eller vara karriärdiplomater. På motsvarande sätt finns det generaldirektörer som aldrig skulle ha passerat en professionell rekrytering.
Med mer av öppenhet och ett system där synligheten hos politikerna inte är avgörande skulle Sverige sannolikt få mer mångfald och kompetens på utnämningarna. Det skulle dessutom sporra tjänstemän inom förvaltningen till högre integritet och mod att faktiskt säga emot politikerna när de kommer med förslag som inte alltid är så genomtänkta.
I dag finns tendenser till inställsamhet gentemot politiker. Istället för att låta meriter och kunskaper vara avgörande för karriärstegen blir goda band till politikerna ett sätt för tjänstemän att ta sig fram. Det handlar i mindre grad om politisk lojalitet som i det amerikanska, mer om att vara ja-sägare."

08 december 2005

En fråga om ansvar

"Mer intressant är i stället den totala brist på personligt ansvarstagande som den svenska byråkratins ledande tjänstemän och politiker uppvisar. Det säger något mycket obehagligt om Sverige i dag. Kärleken till makten och maktens privilegier verkar ha fått en hel klass av människor att förtränga den enkla sanningen att det personliga ansvaret är något mellan dig själv och dina värderingar. Det kan inte utredas.
Man måste fråga sig, ser inte någon av alla dessa människor sig i spegeln varje morgon?"
Per Afrell, DN-Debatt 8/12.

"När en svensk utredning äntligen talar klarspråk och beskriver ett politiskt och administrativt haveri av ett slag ingen föreställt sig och när de ansvariga är namngivna och inkluderar landets regeringschef och utrikesminister, då väljer oppositionen att passa. Räddare att förlora en omröstning i riksdagen än att förlora ett tillfälle att visa väljarna att här finns några som tar Katastrofkommissionen och ansvarsutkrävandet på allvar."
Barbro Hedvall DN 8/12

Sexuella moderater

På något vis känns det som om det inte bara är Persson som har haft en svettig vecka på jobbet. Sven-Otto Littorin (part. sekr. m.) kan inte heller ha haft det så roligt. Se nedanstånde länk till den utmärkta Ekeröbloggen, som är en sorts bloggvärldens motsvarighet till en lokaltidning för Ekerö kommun.

Vad är det egentligen med dessa moderata kommunpolitiker i Stockholmstrakten? Är det inte ivrigt telefonerande i Sumpan så är det suspekta meriter bland provvalskandidater i Ekerö. Nej, vill man ha batonger, hårdare tag samt ordning och reda får man uppenbarligen förlita sig på folkpartiet numera. Moderaterna verkar ha omprofilerat sig även inom detta område.

Ps. Bloggen Rättvis och Balanserad är som alltid läsvärd. Offentliga Affärers bestämda uppfattning är att vi kommer få se mer av detta i den kommande valrörelsen. Bloggarna, som driver på etablerad media, kommer bli en kraft att räkna med. Ds.

I huvudet på en sortimentsansvarig

Efter att ha kommit att tänka på den underbara lilla pärlan till film I huvudet på John Malcovich, undrar jag hur det är ställt i huvudet på den sortimentsansvariga tidningsmannen/kvinnan på Pressbyråns huvudkontor. Någonting kan inte vara riktigt rätt kopplat därinne.
Det finns tre hyfsat välsorterade tidningslådor i Upplands Väsby: pressbyråkiosken vid pendeltågsstationen, spelbutiken som är stadens lilla ATG live-ombud och som ligger strax bortom pressbyrån, samt tidningsbutiken i Väsby centrum.
Ingen av dessa tre butiker säljer vare sig Affärsvärlden, Dagens Media, Resumé eller Wired. Det kan jag leva med. Men vad som gjorde mig ytterligt förvånad är vad jag hittade i hyllan för datortidningar i pressbyråkiosken, när jag letade efter den trendkänsliga IT-tidningen Wired. Där återfanns inte Wired, som för övrig killen i kiosken aldrig hade hört talas om, men väl den synnerligen kvalificerade lilla obskyra amerikanska hackerbibeln 2600.

Alltså, kom igen. Hur är man funtad när man på Pressbyråns huvudkontor resonerar sig framt till vilket sortiment man ska skicka ut till Stockholms förorter? Att jag skulle vilja ha varit en fluga på väggen under det mötet.
"Nej fan, Wired kan vi inte kränga. Den funkar inte för kidsen i förorten. Funkar bara i Vasastan."
"Men jag vet. 2600. Den du. Den är en kioskvältare. Den kör vi i stället för Wired. Och eftersom den är mindre till formatet så tjänar vi både lite hyllutrymme på det, och dessutom spar vi in lite på logistiken eftersom tidningen inte kostar lika mycket att transportera ut och returnera."
"2600? Kom igen, vem läser den, nu kan du väl inte mena allvar?"
"Jo, det är ju just det jag säger. Den är så liten så att logistiken kring returerna blir jättebillig. Vi kan säkert pröjsa någon svenne till tågvärd på pendeln som ändå åker förbi där varje dag. Han kan nog ta med sig dem i hytten för en billig penning."

Den alternativa tolkningen är naturligtvis att marknaden alltid har rätt, och att pressbyrån i Upplands Väsby bara möter den efterfrågan som finns. Alltså borde det enligt detta scenario finnas några riktigt brajta och slipade IT-kids i Väsby, som fortbildar sig med senaste numret av 2600.

Tror jag måste leta upp dem... Kan kanske vara en bra story... Undrar förresten om rikskrims IT-brottsenhet har koll på vad som sker i Väsby?

07 december 2005

Centern krishanterar?

Det här kan inte vara sant.

Det enda rimliga sättet att förklara det på är att Killinggänget har kuppat och tillfälligtvis tagit över Studio Ett. På något annat sätt kan inte det här inslaget i onsdagens 17-timme av radioprogrammet tolkas.

"Tsunamirapporten
Den kanske fränaste kritiken mot regeringen har kommit från Centern. Men vad tycker partiet egentligen i frågorna om missförtroendeförklaring och krisorganisation?" (citatet från Studio Ett:s hemsida).

Lyssna på inslaget i efterhand via Sveriges Radios hemsida som länken går till.

Hur var det nu med Perssons ursäkt(er)?

Håkan Jacobson, ledarskribent på UNT och bloggare, har gjort ett föredömligt arbete med att försöka reda ut huruvida statsministern tidigare har bett om ursäkt för regeringskansliets hantering av tsunamikatastrofen, eller om den första ursäkten kom samma dag som katastrofkommissionen presenterade sin rapport. Klicka på länken för att läsa hans inlägg.

En sak är säker. Den skickliga retorikern Persson balanserar för en gångs skull på slak lina tack vare sin retorik, som annars så ofta är hans stora politiska tillgång. Men i det här fallet riskerar den för en gångs skull att slå tillbaka mot honom själv.

För övrigt är det för Offentliga Affärer fullständigt obergipligt att kabinettssekreteraren fortfarande sitter kvar på sitt jobb. Att han inte självmant avgick redan samma dag som katastrofkommissionen lämnade sin rapport visar två saker:
1. Karln saknar politiskt omdöme.
2. Karln saknar politisk fingertoppskänsla.
Är det värdigt en socialdemokratisk regering med dess stolta traditioner på det utrikespolitiska området, att en sådan utrikespolitisk nyckelpost besätts av en sådan person? Dessutom undrar Offentliga Affärer om Hans Dahlgren på allvar tror att han kommer vara en tillgång för regeringen i valrörelsen? Svaret torde vara ja, eftersom karln ännu inte har avgått.
Finns det någon som fortfarande tvivlar på att de båda punkterna i början på stycket är fel?

06 december 2005

Ny chef på Agora

Ryktet som Offa skrev om i slutet på förra veckan stämde. I går måndag utsågs den 45-åriga LO-ekonomen Anna Thoursie till ny chef för Arenagruppens tankesmedja Agora. Därmed är det klart med vem som efterträder den tidigare chefen Ursula Berge.

Anna Thoursie, som är disputerad ekonom med bakgrund som bland annat departementssekreterare på finansen och avdelningsdirektör på Riksbanken, låter som en bra förstärkning för Arenagruppen. Hon kommer tillföra nyttig och användbar ekonomisk kompetens till tankesmedjan. Just den sortens kompetens som gruppen tidigare lidit brist på.

"Jag har gjort det förut och jag kan göra det igen"

"Jag har gjort det förut och jag kan göra det igen", sade statsminister Göran Persson från riksdagens talarstol samma dag som katastrofkommissionen presenterade sin rapport om regeringens hantering av tsunamin.

Persson åsyftade med de raderna den ursäkt för regeringens och regeringskansliets bristande agerande han framförde i nästa andetag. Min enkla fråga är: när har Persson tidigare bett om ursäkt för schabblet i samband med tsunamikatastrofen?

Svaret är, såvitt jag har lyckats utröna, att han inte har gjort det någon gång tidigare. Om Persson därmed stod i kammaren och drog en fräck - alternativt magstark - rövare, överlåter jag till läsarna att bedöma.

05 december 2005

Dagens citat

Saxat ur Onoffs julkatalog, avdelningen klart som korvspad.

D-Link trådlös Game Router DGL-4300.
Trådlös "Gaming-router" med avancerad GamerLounge Gaming Router med GameFuel Priority-teknik. Upp till 108Mbps. (sic!)

Vem kan motstå en sådan säljande text?

I dag håller vi håller tummarna för...

...Magnus Linton och hans utmärkta reportagebok Americanos på Augustgalan. Kan vi äntligen på allvar hoppas på en ny trend? En trend som handlar om att litterärt prisbelöna och därmed erkänna det goda kombinerade journalistiska och litterära reportaget i bokform. Vi säger Linton i kväll, och den polske utrikeskorrespondenten Ryszard Kapuscinski nästa höst, när 2006 års Nobelpris i litteratur tillkännages.