17 april 2008

Underskatta aldrig konsumentmakten

Jag följer upp mina två blogginlägg om måndagens skandalderby på Råsunda med en debattartikel på Expressens sidan fyra i dag torsdag. Där utvecklar jag min syn på problemet med de huliganfasoner som allvarligt har skadat den svenska toppfotbollens attraktionskraft hos publiken, och vad sponsorerna, klubbledningarna och lagstiftarna borde dra för slutsats av det.

Jag vill understryka att min kritik i lika stor utsträckning riktar sig mot den lilla enprocentiga del som har kidnappat Hammarbyklacken på Söderstadion och förstört dess tidigare så goda rykte, som den lilla klick som har förstört Norra stås goda rykte och fläckat ned dess varumärke som landets bästa, största, mest lojala och trognaste klackstöd alla kategorier.


Andra skriver intressant om , , .

49 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kommer det sig då att du inte skrev om just AIK-are i artikeln och inte om Bajjare?

Du är hjärtligt välkommen att fortsätta diskussionen på AIKs Svenskafanssida (www.svenskafans.com/fotboll/aik) eller direktlänken:

http://aik.pi.se/guestbook/

Din artikel har varit dagens stora samtalsämne och då du är duktig på att uttrycka dig så vore det ett nöje att fortsätta debatten där.

Rick sa...

Sämsta skiten jag någonsin har läst. Kan man vara mer oinsatt?
Har varit inne på 4-5 olika forum nu och alla skrattar åt dig.:)

Jens sa...

Din artikel var verkligen äcklig. Märkligt hur Expressen kan publicera såndan skit, för ärligt, du har noll koll. Har varken tid eller lust att komma med någon konstruktiv kritik. Tror du helt seriöst på vad du själv skrivit? Läktaren är allt annat än en samlingsplats för "misslyckade" ungdomar som vill bråka. Fotboll är känslor, passion och glädje delat med sorg. Med dina absurda förslag kommer det inte att finnas något sådant överhuvudtaget. Dessutom har kan du med dig att jämföra fotbollssituationen i England, där spelet håller så mycket högre nivå än i Sverige. Kärlek, leder ibland till frustration. Acceptera det. Eller du kanske skiljer dig med frugan bara för att hon blir lite arg på dig och kastar papper på golvet? Pengar är idag viktigt för fotbollens utveckling, supportrarna likaså eftersom det är de som betalar inträde till en regnig allsvensk match klockan sju en vardagkväll.

Andreas sa...

Jovisst, folk får gärna skratta åt mig, det bjuder jag mer än gärna på.

Men faktum är, och vad som egentligen är intressant i diskussionen mellan mig och Richard Slätt är vilken syn vi ska ha på fotbollen.

Är den själ, hjärta, smärta, glädje, hat, frustration, kärlek, en klubb att älska i med och motgång och det vackraste spel man kan se; det gröna fältets schack?

Det är Slätts syn, och jag har stor förståelse och varma sympatier för den.

Men tyvärr tror jag den representerar en svunnen tid som aldrig återkommer.

Jag är övertygad om att hela den internationella toppfotbollen - av vilken allsvenskan självklart är en del - sedan är länge är en mångmiljardindustri och en del av underhållningsindustrin.

Och underhållningsindustrin lämnar inget utrymme för allt det fina som de svenska klackarna representerar när det inte är något bråk, stök eller upplopp omkring matcherna.

Tyvärr, kan man tycka, men så är det. Ty i en mångmiljardindustri är det en hel annan logik som styr än det hjärta och den kärlek som återfinns hos de svenska supporterklackarna.

Erik Larsson sa...

Du har grova faktafel i din text. Huliganism har inte försvunnit i England, det enda som dog ut var läktarkulturen och det är numera knäpptyst på engelska fotbollsarenorna. Huliganerna finns kvar som sagt.
Sen sköts det inga raketer från Hammarbyklacken mot familjeläktaren, ett grovt grovt faktafel.

Höja biljettpriserna? Visst inser du att allsvenskan är rankad liga 38 i världen. Vem skulle betala dyrt för att se en sånn liga? Folk började gå på fotboll och går på fotboll eftersom att de "huliganer" som du kallar dem har gjort matcherna till en fest. Men festen har även vissa nackdelar som du överdriver stort.
Sen vill du ta bort det som skapar festen det vill säga ståplats. Fotbollen i Sverige skulle vara kvar på ett snitt om 4000 åskådare per match om det inte varit för ståplatsen. Förövrigt finns det ingen ståplats på Råsunda utan folk väljer att stå upp.
Sen har AIK inte några problem med Nazister på läktaren utan dessa rensades bort av andra supportrar under 90-talet. Än en gång visar du att du inte har någon koll där du sitter framför datorn som någon annan proffstyckare när vi andra är där ute i verkligheten.

Varför hela tiden titta mot England då t.ex. Tyskland lyckats göra fotbollsarrangemangen både trygga för barnfamiljer och samtidigt lyckats behålla festen med passionerade fans och ståplats. Tyskland har de högsta publiksiffrorna i världen.

Du måste nog läsa på en hel del innan du skriver nästa debattartikel då det finns folk t.ex. jag som vet långt mycket mer om svensk supporterkultur och om supporterkultur i allmänhet.

Anonym sa...

Du har ett stort problem, du ser AIKFOTBOLL som ett varumärke. AIK, tillskillnad mot ditt bajen är mkt mer, stolthet, tradition, historia, respekt och framför allt Kärlek och Uppror.

Jag vet inte var du kommer ifrån, å inte fan bryr jag mig. Trist är dock att en puckad bajensupporter har flyttat in till ett av GNAGETS starkaste fästen. Kan bara sörja det!

Ett tips är att sluta gömma dig bakom expressen och din blogg, gå in på gnagarforum och förklara varför Åbro ska drabbas? Varför inte en bojkott mot sillstryps sponsorer, deras spelare festade ju i huligantröjor.

Andreas sa...

Re: Erik,

Att jag kommer ta mig friheten att diskutera och debattera frågor som du anser dig vara mer insatt i är något du får leva med. Det kallas för yttrandefrihet.

Men ditt exempel med Tyskland är klart intressant. Där tror jag du har en poäng, en viktigt poäng, och en linje som är intressant att driva i polemik mot debattörer som svensk Elitfotboll och undertecknad som tittar på England som förebild och rakt av ser fotbollen som en del av den mångmiljardindustri som upplevelseindustrin är.

Och då talar vi en om en industri som styrs av en industriell logik som är väsenskild mot den syn på fotbollen som förespråkas av dagens svenska klackar.

Men för att driva den tyska skolan på ett framgångsrikt sätt gentemot makthavarna i svensk fotboll krävs det nog andra och lite mer sofistikerade metoder än de ssom kom till uttryck på Råsunda i måndags.

Magnus sa...

Ja herregud, blir mörkrädd när jag läser åsikter likt dina. Härmed återkallar jag dig tillbaka till verkligheten och hoppas att det räcker.

www.magnuseriksson.nu

Anonym sa...

Problemmet med din så kallade artikel är att den inte är baserad på yttrandefrihet, utan är en partsinlagda från en supporter som håller på ett annat lag än det utpekade. Du väljer att kalla matchen för skandalderbyt. Jag vet inte hur ofta du går på fotboll, men jag har geno åren sett mkt värre saker i helsingbor, malmö och göteborg. Inte var du där och skrev om dessa saker.

Sedan måste jag också påpeka i det du skriver om att i England har man kommit tillrätta med huliganism. Det har man inte, bara att den har flyttat ut på gatorna och istället har man kvävt vad fotboll egentligen handlar om. Detta är en sorglig utveckling, men den kan du inte se. T.o.m. Aftonbladet har påpekat hur kvävt det är på arenorna i England.

Sen löser du inte ditt så kallade huliganproblem med höjda biljettpriser. Det är huliganerna det kommer att drabba, utan barnfamiljer, unfdomar, pensionärer och arbetslösa.

Andreas sa...

Re: anonym.

Det är inte bara jag som ser AIK som ett varumärke.

Det här säger Johan Cederbrant, ansvarig för reklam och sponsring hos AIK i en artikel i branschtidningen Dagens Media:

"Vi är en mediekanal i dag, tiden då det räckte med en skylt och pyttipanna är förbi. De företag som vi samarbetar med har tydliga mål, de har en idé om varför de samarbetar med oss. Vi bygger organisationer med människor som har erfarenhet från näringslivet."

Tro mig, det må vara som så att du inte tycker om varumärkestänkande och diskussioner om industriell logik när vi talar ett allsvenskt fotbollslag. Men glöm inte att AIK:s elitfotbollsdel numera är ett aktiebolag noterat på en av de mindre börslistorna, med allt vad det innebär av varumärkesresnomang och årsredovisningar och finansiella investeringar och den logik som följer i bakvattnet av att sätta ett fotbollslag på börsen.

Anonym sa...

Nu var det ju inte någon i AIK's organisation och uppfattning om varumärke som jag gick i polemik med, utan med dig kära Andreas. det är du som har valt att skriva en partsinlaga via Expressen och jag kritiserade dig för att du verkar sakna all känsla och kunskap om fotbollens historia och utveckling. AIK må vara ett varumärke för AIKfotboll a.b. Du däremot skriver ju artikeln som fans till bajen och som en smutskastning mot AIK som klubb och inte som varumärke. Det är där det sorgliga ligger. Du gömmer dig bakom någon form av konsumentaktivism istället för att vara hederlig och erkänna att allt du vill är att smutkasta AIK.

Hade du varit ute efter att stå på konsumenternas sida, hade du angripit problemmet utifrån att det finns en rad kriminella personer i ALLA lag som tycker om att slåss och att ställa till oreda. Hade du haft några som helst kunskaper om fotbollens historia, skulle du veta om att redan på 1930-talet, drog stora grupper med fans omkring i Stockholm och slogs med varandra. Hade du gjort någon som helst efterforskning hade du sett i historiska källor att dåtiden fick bukt på detta genom att spränga dessa kriminella grupper, ej skuldbelägga enskilda klubbar.

Läs på och visa att du har någon form av journalistisk hederlighet.

Anonym sa...

Din debattartikel var verkligen det mest patetiska, blinda samt oinsatta jag läst i ämnet.

Anonym sa...

Det är nog en utav dom sämsta debattartiklarna som skrivits om läktarkulturen. Rena lögner publiceras också.

Din artikel har blivit rena humorlänken på diverse forum. Det är alltid lika kul när totalt oinsatta skall diskutera någonting dom inte behärskar.

Anonym sa...

Alltså du ha ju köpt hela myten om "Englandsmodellen" med hull o hår genom att läsa Aftonbladet/Expressen och någon egen gransknig kan du inte ha gjort för 5 öre, hela din artikel är ett enda stort faktafel så att argumentera emot känns egentligen ganska fånigt.

De här nazisterna på Norra du talar om som smyger runt och rekryterar folk får du gärna komma och visa upp t ex imorrn, eller så kliver du ut ur det tidiga 90-talet och in i 2008 där det inte existerar nåt sånt på Norra, tvärtom är AIK's klack en av de mest "mångkulturella" i hela allsvenskan, ev rekryterande nazister skulle inte bli långlivade där idag. Gör om gör rätt.

Huliganproblemen finns kvar i England tro inget annat, de är dock sopade under mattan och flyttade ut från arenorna, den som ägnar några timmar av egen research kan snabbt ta reda på att problemen finns kvar bortanför arenorna.

Att jämföra Allsvenskan med nån stor nöjesindustri a'la Premier League är bara skrattretande, i PL är spelet fortfarande den stora underhållningen, i Allsvenskan är supportkulturen, passionen osv ofta en större del av underhållningen, tar du bort det så finns inte Allsvenskan kvar. Man behöver inte pluggat på Handels i 5 år för att inse att Allsvenskan aldrig kan jämföras med PL ur "industri"synpunkt men det inser uppenbarligen inte du vilket återigen visar att du bara har en massa synpunkter om något som du varken är insatt i eller ens försökt sätta dig in i innan du skrev dagens alster.

Ungefär som om jag skulle skriva en lång kritisk krönika om hästhoppning utan att ens sätta mig in i ämnet för 5 öre, då hade nog den krönikan varit nästan lika full av faktafel som den du skrev idag.

Anonym sa...

"Men för att driva den tyska skolan på ett framgångsrikt sätt gentemot makthavarna i svensk fotboll krävs det nog andra och lite mer sofistikerade metoder än de ssom kom till uttryck på Råsunda i måndags."

Är du inte medveten om den protestaktion som genomfördes innan avspark?

Anonym sa...

Det du skrev ang att publiksnittet sjunigt är ett jävla skämt det också, har du inte ens koll på att Allsvenskan utökats med 2 lag så vilket nästan säkert ger ett lägre publiksnitt så bör du verkligen inte yttra dig öht.

När sen publiksnittet exploderat de senate 10 åren så så framhäver du årets snitt efter 5 omgångar och som sagt du hade tydligen inte koll på utökningen av Allsvenskan och att det påverkar snittet.

ELLER så hade du koll på detta men valde medvetet att vinkla det som fan läser bibeln, vet inte vilket som är värst.

john sa...

Andreas, kära du... nej vänta, stryk det där sista...

din artikel eller vad det nu ska kallas, är fylld av diverse faktafel och tillika så långt vinklad att den snarare stjälper mer än hjälper det du eftersträvar att uppnå...

att jag inte håller med om vad du vill uppnå är en helt annan femma...

men för att göra en lång klagan kort. är det inte lite tidigt att börja räkna publiksnitt? och är det inte plausibelt att räkna med en minskning då allsvenskan den här säsongen genomgått ett par förändringar? en utökning av antalet lag, vilket innebär att ett mindre lag från landsorten flyttats upp, ett lag som intehar en så stor skara fans som aik eller andra klubbar från de större städerna?

ytterligare en aspekt är ju att vi på grund av em-uppehållet tvingas komprimera spelschemat och trycka in än fler matcher på än kortare tid än normalt? vanlige svennson har verkligen inte råd, och riktiga fans som ansträngde sin ekonomi som det var, klarar heller inte av det ekonomiska i det hela riktigt än. att då vilja höja biljettpriserna skulle väl onekligen vara att straffa de som passionerat bryr sig, och skrämma bort eventulla nya fans till klubbarna. vore det inte bättre att arbeta för att sänka priserna, så att fler kan gå och njuta av fotboll och på så vis hålla nöjesindustrin vid liv?

sen kan jag hålla med dig till viss mån att vi har ett problem i svensk fotboll, på senare tid kanske framför allt i hammarby, med fans som stormar planen och skjuter raketer eller andra smällare på barnfamiljer och funktionärer. absolut, dessa element bör vi försöka minimera, men inte på bekostnad av de som älskar sitt lag passionerat, och heller inte på bekostnad av de som fortfarande söker ett lag att älska i med som motgång.

många nog har kritiserat din text, och dina kunskaper gällande fotboll, dess kultur och din så kallade journalistik. jag tänker inte fylla på i deras klagan men hoppas du i alla fall gör lite efterforskningar och försöker hålla dig aningens objektiv i fortsatta försök...

mvh john

Anonym sa...

Jag har haft med mina barn sen de var små och det har aldrig varit problem. Att bojkotta sponsorer till den förening som tar störst socialt ansvar i Sverige vore ett underbetyg till mig själv, däremot bojkottar jag av princip kvällstidningar som Aftonbladet och Expressen

Glöm inte att AIK, DIF och Hammarby är grundstenen till Svensk Fotboll, utan dem är allsvenskan död, se bara på hockeynm hur stort intresse finns för den idag.

Ta med sonen på nästa Bajen match.

'Bian' Rosengren sa...

Bäste Andreas,

Jag känner på intet sätt igen mig i den bild av svensk fotboll och supporterkultur som du försöker påvisa i dina artiklar och krönikor.
Dina påståenden om att Black Army och Råsundas Norra Ståplats skulle vara en grogrund för högerextrema organisationer är ingenting som jag vare sig läst eller hört berättas om, varifrån kommer dessa dina ord? Eller är det bara ett sätt att försöka skrämma upp folk? I sådant fall är det DU och ingen annan som driver bort folk från fotbollen.

Vidare önskar du att svensk fotboll apar efter det du benämner som framgångsreceptet för engelsk ligafotboll. Att du tror att det kommer att fungera i Sverige bara för att det har gjort det i England är tämligen skrattretande och ett ganska korkat uttalande. Sverige är ett litet land, och de pengar som finns i England kommer aldrig att finnas i Sverige. Således kommer inte heller kvalitén på svensk fotboll att nå någon högre klass. Här kan svensk fotboll inte bjuda upp till motstånd och Allsvenskan som liga rankas redan idag i botten. Skulle den supporterkultur som vuxit fram i Sverige dödas på det sätt som nu är på väg att ske så skulle inte mycket finnas kvar. Istället skulle folk vända sina blickar mot några få länder där bättre fotboll spelas, och svensk fotboll skulle så småningom självdö på grund av svalt intresse. Det har hänt mig själv (och jag känner till fler), jag har tidigare varit mycket aktiv inom klackverksamheten i mitt svenska lag, men i och med det ständiga motarbetet från klubb och förbund, även i de futtigaste frågor, har mitt intresse svalnat betydligt och jag har istället börjat intressera mig allt mer för framför allt den kontinentala fotbollen.

Det är tämligen svårt, om inte omöjligt, att påvisa ett samband mellan huliganism och sviktande publiksiffror. Att här ta upp engelskt 90-tal som exempel är inget vidare, visserligen sjönk siffrorna under denna period, men det var likadant överallt, förmodligen i och med ett sjunkande intresse, men den största anledningen varande de höjda biljettpriserna. Låginkomsttagare, studerande och pensionärer har inte råd att gå på fotboll längre, och att som du anbefaller, höja priserna ytterligare vore en dolkstöt rakt i hjärtat på svensk fotboll. Vidare är det viktigt att tänka sig för om man vill definiera vem som är huligan (Hur lyder din egen definition?). Att som förbundet gör, kalla exempelvis bengalbrännare för huliganer är tvivelsutan ett misstag. De bengaliska eldarna och annan pyroteknik har i hög grad bidragit till det stora intresse som idag finns för klackverksamheten, och den naivitet som förbundet visar upp, i det att tro att pjäserna kommer att försvinna genom ett förbud är inte heller lyckat. Istället avfyras de okontrollerat, vilket leder till ytterligare risksituationer. Jag vill ånyo vidhålla att man inte kan likställa huliganer med dem som fyrar av bengaliska eldar.

I höstas var jag på ett antal Bundersliga-matcher, jag betalade då aldrig mer än 14 Euro för en sittplatsbiljett med god placering och sikt. Bundesliga är drabbat av tämligen få problem (de finns istället i lägre divisioner), även fast de håller sig med låga biljettpriser. Tyskland belönas med de högsta publiksiffrorna och fantastisk stämmning, men utan oroligheter. Detta med låga biljettpriser och ett bevarande av ståplats. Dina "lösningar" klingar följaktligen falskt tillsammans med detta.

Ingen önskar huliganerna (alltså de som slåss på stan, inte bengalbrännare) kvar (möjligen huliganerna själva). Emellertid kan vi väl enas om att en levande klackkultur måste upprätthållas för att hålla intresset för svensk fotboll vid liv? Detta är dock förbundet på väg att demolera i och med den noll-tolerans som drivs, något som i sig alltså är mycket olyckligt.

Andreas sa...

Ett par kommentarer från min sida:

Klok kritik mot mitt sätt att räkna publiksnitt på enbart de fyra första omgångarna. Man bör rimligtvis ha flera omgångar att räkna ett genomsnitt på, innan man utgår från att den trend som jag beskriver från inledningen av årets allsvenska är den slutgiltiga. Jag har naturligtvis använt mig av ett enkelt retoriskt knep, med statistik kan man bevisa i princip vad som helst, utan större ansträngning. Men märk väl, den inledande trenden kan vara en varningssignal om att någonting är på väg att hända.

I en annan kommentar sägs det:

"Är du inte medveten om den protestaktion som genomfördes innan avspark?"

Jo, det är jag. Men problemet med den både historiska och intressanta aktionen är att den drunknade i mediebruset efter händelsen med de inslängda mynten och den avbrutna matchen, vilket gjorde att lobby- och pr-effekten av den protestaktionen inte bara försvann utan i princip blev kontraproduktiv sett ur ett opinionsbildande perspektiv.

Hade inte matchavbrottet inträffat hade mediebilden av det inträffade sett helt annorlunda ut, och då hade de båda klackarna rimligtvis fått en helt annan och för dem betydligt mer positiv uppmärksamhet.

Sedan vill jag ge mitt erkännande till följande kritik av mina argument:
"Att jämföra Allsvenskan med nån stor nöjesindustri a'la Premier League är bara skrattretande, i PL är spelet fortfarande den stora underhållningen, i Allsvenskan är supportkulturen, passionen osv ofta en större del av underhållningen, tar du bort det så finns inte Allsvenskan kvar. Man behöver inte pluggat på Handels i 5 år för att inse att Allsvenskan aldrig kan jämföras med PL ur "industri"synpunkt "

Det här är en riktigt bra kritik av min och svensk Elitfotbolls linje. Och också det som jag uppfattar som riktigt starka argument från Richard Slätts sida i tisdagens Studio Ett och i hans Expressenartikel tidigare i veckan.

Jag använder medvetet i den här debatten termer hämtade från marknadsförarnas, varumärkesbyggarnas och finansanalytikernas värld, eftersom jag på ett tydligt sätt vill understryka vilken logik det är som mer och mer styr de ekonomiska makthavarna och beslutsfattarna inom dagens svenska elitfotboll.

För dem handlar fotboll om en "produkt" inom den växande och ekonomiskt allt viktigare upplevelseindustrin. En produkt som är en internationell mångmiljardindustri och som även svensk elitfotboll är en del av. Se bara vad de svenska tv-rättigheterna från allsvenskan och landskamperna är värda.

Det är fullt sannolikt att deras dröm, (och därmed mina argument i min artikel), om en engelsk modell i Sverige aldrig kommer fungera här eftersom svensk fotboll tack och lov alltid kommer vara mer folkrörelseförankrad både ute i all fotboll under division ett, och framförallt bland klackarna och supportrarna på läktarna.

Svenska klubbar kommer aldrig bli bolag som kan köpas och säljas (och till och med flyttas i vissa fall) som vilka företag som helst, på det sätt som sker i t ex England eller USA.

Om så är fallet skulle svensk Elitfotbolls linje, om den genomförs fullt ut och senare krockar med verkligheten, kunna vara mer eller mindre förödande för "produkten" allsvensk fotboll.

Det som fungerade i England behöver automatiskt inte fungera i Sverige, och där får alla som resonerar i de termerna (inklusive jag själv i debattartikeln), se upp så att en kontraproduktiv och skadlig strategi för fotbollen inte sjösätts och genomförs.

Det handlar egentligen ytterst om en kulturkrock mellan två världar. Å ena sidan aktiebolagens och marknadsförarnas och de finansiella investerarnas värld, och å andra sidan fansens syn på fotboll som någonting helt annat; en klubb och en sport och ett lag som man älskar över nästan allt annat och som man passionerat följer i ur och skur, i vått och torrt, i med och motgång, även en gråkall och pisstrist höstkulen och kall måndagskväll.

Jag är, och jag vill understryka det ännu en gång, djupt imponerad av AIK:s lojala supportar och med vilken kraft klacken Norra stå stöttar sitt lag.

De publiksiffror som AIK hade under det senaste besöket i superettan är mer än imponerande. De är fantastiska.

Den lojalitet för klubben och fotbollen som AIK:s fans visar gång på gång är varje marknadsförares och företagsledares dröm. Men det är ytterst få företagare som får möjligheten att verka i en organisation med en sådan fantastisk passion och lojalitet hos sina "kunder", som den som finns hos AIK:s supportrar.

Vad gäller min referens till högerextrema kretsar på Norra stå. Jag är självklart medveten om hur situationen ser ut i dag jämfört med låt oss säga för tio – femton år sedan. I dag handlar det om enstaka individer som i princip kan räknas på ena handens fingrar, jämfört med hur det såg ut då. Men det finns en poäng i att ändå göra den kopplingen.

Men, och det här är viktigt, det räcker med att exempelvis en eller två gripna och åtalade huliganer med högerextrem koppling hängs ut i ett grävande reportage av låt oss säga Aftonbladet eller TV3, för att sponsorernas varumärken ska riskera av ”smittas ned” och laddas med för dem oönskade värden. Och givet de huliganklausuler som finns inskrivna i sponsoravtalen kan varje sådan medialt exponerad koppling, hur liten och orättvis den än må vara, skada sponsorerna och i förlängningen därmed också klubbens ekonomi och möjligheter att bygga ett starkt lag.

Till sist. Att jag råkade diskutera en AIK-match har inget att göra med att jag är Hammarbyare. Det handlar istället om medial logik.

Jag hade en chans att komma in med en replik på Slätts artikel, och den tog Expressen in eftersom både Slätt och jag är journalister ur samma generation men med rakt motsatt syn på den principella frågan om vad som är på väg att hända med svensk fotboll. Han representerar arketypen "fotbollssupporter med ett brinnande hjärta" och jag arketypen "småbarnspappa som gärna tar med sonen på match ett par, tre gånger per säsong".

Dessa två mediala arketyper kan sedan Expressens debattredaktör ställa mot varandra i en konflikt som tydliggör skillnaderna i våra åsikter och våra argument på ett både tydligt och personligt sätt.

Hade jag fått välja och styra den mediala logiken själv, hade jag egentligen mycket hellre skrivit min artikel efter fjolårets avfyrade raketer på Söderstadion.

Men nu blev det efter ett derby på Råsunda istället, och en match som avbröts på grund av en incident på Norra stå. Nästa gång kan det handla om något på Söderstadion eller kanske i Göteborg, vad vet jag. Men den principiella diskussionen blir inte mindre intressant för det.

Den här gången slumpade det sig så att det öppnades ett medialt fönster för mig och Richard Slätt i samband med en match mellan AIK och Hammarby.

Det handlar alltså om medial dramaturgi här, inte om klubbtillhörighet. Och det är något som både jag och Richard behärskar eftersom vi båda är journalister till yrket.

m v h
Andreas

Anonym sa...

Problemet med alla som snöat in sig på "Englandsmodellen" är att de inte verkar vilja inse att det faktist går att kombinera båda världarna, fotboll blir mer en produkt, lagen blir AB osv även i Sverige men det behöver inte innebära att läktarkulturen måste dö.

Flera gånger här har många pekat på Tyskland som ett betydligt bättre exempel på hur man kan gå till väga, alla som idag propagerar för "Englandsmodellen" borde ta sig en rejäl funderare och förhoppningsvis komma fram till att "Tysklandsmodellen" skulle passa betydligt bättre för vår lilla Allsvenska, inte minst eftersom dagens Allsvenska består lika mycket av läktarkulturen som av underhållningsvärdet på planen. Visssa matcher i Allsvenska borde publiken nästan få betalt för att få sitta och uthärda men klubbkänslan, passionen osv gör att vi kommer dit ändå, i varje fall än så länge.....

Blir det en återgång till 80-90 talets publiksnitt på 4-5000 pers är det inte så mkt produkt kvar att debattera om

Andreas sa...

Re: anonym.

Bra argumentation. Jag tror på debatt och dialog och goda argument och vikten av att lyssna.

Och dina, och med dig också andra debattörers, argument om att vi i Sverige borde titta mer på Tyskland som förebild i den här frågan än England har i alla fall övertygat mig.

Jag var när jag skrev artikel i Expressen medveten om faran i den engelska modellen, nämligen den att den engelska modellen kan riskera att slå hårt och snett mot de svenska publiksiffrorna genom att en rad av dagens supporters slutar gå på matcherna utan att tomrummet bakom dem fylls upp av andra och nya supportrar och åskådare.

Men, det finns ett kvarstående problem med den tyska modellen, och det är såvitt jag känner till det faktum att det fortfarande förekommer läktarvåld och huliganism i anslutning till den tyska fotbollen, fast i lägre divisioner.

Jag tror efter att ha följt debatten om svensk fotboll ett tag och lyssnat på båda sidorna, supportrarna och företrädare för Fotbollförbundet och i synnerhet Bosse Lundquist på svensk Elitfotboll, att makthavarna på svensk Elitfotboll måste bli bättre på att lyssna på supportrana och föra en dialog med dem.

Jag tror också att supportrarna måste bli bättre på att föra fram sina argument gentemot svensk Elitfotboll och lobba och opinionsbilda för den linje som de driver. Den gemensamma aktionen innan matchstart i måndags var en spännande början.

Och framförallt anser jag att supportrarna omedelbart måste rensa i sina egna led. Om inte huliganismen och läktarvåldet snart får ett slut finns det snart ingen makthavare kvar i samhället som är villiga att lyssna på dem.

'Bian' Rosengren sa...

Bäste Andreas,

Ditt senaste svar är tämligen rogivande läsning, och det är skönt att du inte verkar vara ännu en i raden av introverta, oföränderliga journalister som gör allt för att dess tidning ska sälja lösnummer och spela på skrämseljournalistik. Att journalister fortsätter att skriva om huliganerna visar på att det har ett otroligt nyhetsvärde. Hade händelserna inte omskrivits hade inte problemen varit lika stora. Journalismen är ur mitt hänseende den kraft vilken skrämmer bort flest människor från fotbollen, i sitt mantra av våld och hat. Grundstenen till den rädsla som omtalas har inget med fotboll att göra alls, utan det beror på att folk i allmänhet blivit räddare under 90- och 00-talet, helt och hållet med journalismen som största anledning.

Skönt att du även insett Tysklands fördelar i jämförelse med Englands, ehuru du fortfarande inte uppfattat hela bilden. Ja, det finns problem i Tyskland, och ja, de håller till i lägre divisioner, så långt är du med. Emellertid har de problemen mycket lite med den tyska toppfotbollen att göra (vilken är den vi väl önskar efterlikna). Tyskland i sig, ett land genomsyrat av federalism, är svårt att jämföra med det enhetligare Sverige. Det är Bundesliga (de två högsta divisionerna och de enda som är landsomfattande) som bör avses när en Tysklandsmodell omtalas. De undre divisionerna styrs lokalt och fungerar mer som någon typ av korpserier. Möjligen är de jämförbara med Sverige rent fotbollsmässigt, men organisationsmässigt är de milsvid ifrån varandra. Dessa de problem som faktiskt existerar i Tyskland är i stor del rena samhällsproblem och beror ofta historiskt på uppdelning mellan vänsterns och högerns lag (t.ex. naziromantiska Dynamo Berlin mot kommunisternas Union Berlin). Problemen idag är dessutom i stor grad fokuserade till tidigare DDR (Med bland annat Dresden, Öst-Berlin och Leipzig som starka fästen), något som av vissa tillskrivits de kollktiva uppfostringsmetoder som förespråkades där. (DDR-Museum, Berlin) Faktum är att man vid flera arenor i Erste Bundesliga har gemensamma ingångar för hemma- och bortafans, utan andra problem än omfattande köbildning. Dessutom är England på intet sätt förskonade från huliganproblemet, även där då främst i lägre divisioner.

Personligen ser jag inga nackdelar med, att istället för att stirra sig blind på den engelska fotbollens rikedom och vackra spel, rikta ögonen mot vårat sydliga grannland, där fotbollen må vara sämre och mynten inte lika många, men där glädjen, supportrarna och stoltheten fortfarande finns kvar.

Jonas V sa...

Andreas,

nej, det är en ren och skär lögn att man kan bevisa vad som helst med statistik. Det visar att du är okunnig också om statistik.

Vad gäller konsumentbojkotter håller jag med dig. Självklart skall man bojkotta Falcon.

Anonym sa...

Men snälla Andreas, tycker du inte själv att man som lägsta kriterium för en journalist ska sätta att det man skriver är faktamässigt korrekt. Vill man skriva om något, där man till stor del måste förlita sig på begränsad faktakunskap och 20 år gamla intryck så kanske man ska avhålla sig från att ta det uppdraget.

Med debattartikeln har du gjort bort dig för ett bra tag framöver. Om du nu vill påverka debatten, och har ett ärligt intresse av sakfrågan, kan du åtminstone inte vara så pass självkritisk att du inser och erkänner dina klavertramp?

Andreas sa...

re: Jonas,

Vad gäller statistik har vi olika uppfattning. Jag har arbetat som samhällsekonomisk reporter avoch till sedan 1998 och har sett makalösa grejer i statistik- och politiksvängen.

Kul att vi är överens om att bojkotta Falcon i sommar. Då kör vi på det tycker jag

Frågan är bara vad vi ska dricka unde EM istället? Jag är själv ganska frälst på PU alternativt det lilla svenska ölet Nils Oscar. Tycker du att de två funkar som fotbollsbira i tv-soffan under EM?

Andreas sa...

re anonym:

Jag har inte begått några övertramp. Vad jag har gjort är följande, som jag utgår från att du hänvisar till. Jag har pratat om högerextrema element som infiltrerar och rekryterar på Norra stå. De finns där, i dag. De är inte många. Vi pratar om ett antal personer som troligtvis kan räknas på båda händernas fingrar. Men det räcker! För om det finns en eller två eller åtta personer med den kopplingen, och dessa grips och lagförs och åtalas i samband med en fotbollsmatch på Råsunda, och blir på grund av det uthängda i kvällspressen eller TV3 som "Huliganer med högerextrem koppling och bakgrund, tidigare dömda för misshandel och knarkrelaterad brottslighet" så räcker det för att göra en sponsor som Åbro nervös. Det gör nämligen att varumärket Åbro riskerar att laddas med känslor och värderinger och en story som Åbros vd och marknadschef för allt världen vill undvika.

Det är nämligen så att det resonemanget i min Expressenartikel inte handlar om det som hände i början på 90-talet. Det handlar om det som bara hände för något år sedan:

http://expo.se/2007/48_1918.html

Det handlar alltså inte om historien. Det handlar om dagsaktuella händelser, medielogik och om hur de allsvenska fotbollsklubbarna vill ladda/inte ladda sina varumärken med olika sorters berättelser.

Jag tror helt enkelt att vi har talat förbi varandra på den här punkten. Alla de supportrar som läste min artikel och trodde att jag talade om 90-talets Norra stå, tyckte att jag var helt väck/dum i huvudet och dåligt påläst, lindrigt sagt.

Men det är inte det som det handlar om, som sagt var. Det handlar om den moderna mediefabrikens logik och hur den samvarierar med toppfotbollen som en del av upplevelseindustrin. Och vilken roll som sponsorerna spelar i det intrikata spelet.

Andreas sa...

Re: Rosengren

Det nedanstående stycket sist i kommentaren är hämtat från bian rosengrens inlägg ovan.

Det är, om ni frågar mig, en fullständigt briljant analys av vad som driver medier och människors rädsla under 00-talet.

Varför tror ni att gamla tanter som sitter hemma och läser Aftonbladet och ser på Efterlyst på TV3 blir rädda och inte vågar gå ut efter mörkrets inbrott?

Rosengren. Du är mer än välkommen i den mediekritiska debatten.

Jävlar i min lilla låda vad jag skulle vilja se dig stå på scenen i en debatt på Publicistklubben i Stockholm! Jag skämtar inte! Det är en klockren analys och kritik du levererar av journalismen. Observera journalismen, inte journalistiken, vilket är två delvis skilda saker.

m v h
Andreas

"Journalismen är ur mitt hänseende den kraft vilken skrämmer bort flest människor från fotbollen, i sitt mantra av våld och hat. Grundstenen till den rädsla som omtalas har inget med fotboll att göra alls, utan det beror på att folk i allmänhet blivit räddare under 90- och 00-talet, helt och hållet med journalismen som största anledning."

Jonas V sa...

Andreas,

att det finns de som använder sig av ruttna metoder när de använder sig av statistik är inte samma sak som att säga att man kan bevisa vad som helst med statistik. Det går nämligen inte utan är bara en floskel.
Jag dricker alltid minst en Åbro när det vankas fotboll.

Anders sa...

Oj, oj, oj, var ska vi börja. Vi tar det uppenbara först.

"Uppenbarligen vägrar supportrarna, däribland Slätt, bakom uppropet se hur huliganernas framfart skadar fotbollen och skrämmer bort åskådare och barnfamiljer från läktarna."

Ok, förklara då för mig hur det allsvenska publiksnittet ökat varje år under 90- och 00-talet? För att folk är rädda för att gå på fotboll? Anledningen till att snittet ökat är att klackarna gjort sitt jobb, dvs skapa en bra stämmning på arenorna. Tror du på fullaste allvar att folk skulle komma tillbaka om dom tyckte det var läskigt? Återigen, varför ökar i så fall snittet? AIK t.ex har aldrig haft så mycket barnfamiljer på Råsunda som nu, tack vare familjekortet på Södra. Om nu alla är så rädda, förklara varför dom bara blir fler och fler?

"Men när en del av klacken kastar in saker i uppenbart syfte att skada Hammarbys Lolo Chanko och stoppa matchen, så har i fall jag tröttnat en gång för alla.
Och det har uppenbarligen fler än jag gjort. Publiksiffrorna i allsvenskan har inte ökat, de har tvärtom minskat. Under årets fyra första omgångar har i snitt 9054 personer gått på matcherna. Det är 1908 åskådare färre jämfört med samma period i fjol."

Antar att du endast kollade på vårat mål då och var helt ointresserad av de hörnor som slogs av våra spelare nere vid Bajenklacken? Annars kan du friska upp minnet genom att se på TV-sändningen av matchen igen, och se hur det haglar grejer över både Pierre Bengtsson, Dulee Johnson samt Valdemarin. Största skillnaden är dock att våra spelare ignorerar det, och väljer att spela fotboll istället för att leka primadonnor. Du kan väl även förklara bort smällaren som kastades in från Bajenhåll, och som skrämde bort Canal+ kameraman för resten av matchen? Eller det inkastade sittunderlaget som flög in från Hammarbyhåll?

Självklart ska det inte kastas in saker på planen, det är bara jävligt onödigt och kostar enbart klubbarna pengar i böter, utdelade av det komplett inkompetenta Fotbollförbundet. Men proportioner för helvete! Det som föranledde hela situationen är kanske också intressant? Dvs, att Chanko gick och drog längs med norra och gestikulerade för att provocera? Eller har spelarna inget ansvar? Sedan, det som händer är att Chanko får en PAPPERSBOLL kastad på sig, och tar sig som en skadeskjuten anka över kroppen och skriker och gestikulerar mot bänken för att få till ett avbrott. När han sedan går tillbaka, för att domaren, korrekt, vägrade att bryta matchen för en sådan SKITSAK så är det inte konstigt att känslorna svallat över hos några och mer skit kommer in. Men, som sagt, det är aldrig okej att kasta in saker, så jag tar det inte i försvar. Men spelare har också ett ansvar, det Chanko gjorde kan mer klassas som uppvigling än hörna.

Vidare till dom dalande publiksiffrorna i år. Det beror såklart på den hotfulla och hemska stämningen på våra läktare runt om i landet? Det har såklart ingenting att göra med att Allsvenskan utökats, det är ett EM i år, och följdaktligen match ungefär var 3:e dag! Skärp dig nu, att påstå att det beror på något annat är endast pinsamt.

"AIK:s klack på Norra stå har sedan en tid tillbaka haft problem med infiltration av personer och individer med kopplingar till den högerextrema rörelsen."

Kan du vara vänlig och komma med någon form av bevis för att backa upp detta påstående? Tycker att det låter ytterst allvarligt, så jag hoppas att du har bevis för det och tar det vidare till AIK säk. Eller gör du en Ringart? Dvs, hittar på en story och pekar ut folk som något dom inte är? Tro mig, jag har varit på Norra sedan 80-talet och det har alltid varit en rejäl blandning av folk där. Allt från extremhöger till extremvänster. Men, du förstår, politik är inte så intressant på läktarna, där gäller endast en sak, och det är att stödja det egna laget, inget annat. Men om du har bevis för det som du påstår, så för all del, dra fram det i ljuset. Det är din skyldighet som seriös journalist.

"Jag tror inte att de hundratusentals supportrar som på läktarplats varje vecka lugnt och tryggt ser lagen spela världens bästa klubbfotboll tycker att Thatchers läktarpolitik är något stort problem."

Jag hoppas du skämtar. Är det så du vill ha Allsvenskan? En steril stadium med x antal tusen turister som vill se på "David Beckham". Där du åker ut och portas om du visar någon som helst känsloyttring, om det så bara är att du råkar ställa dig upp och jubla när ditt lag gör mål? Den engelska ligan må vara bra, och ha några av världens bästa spelare. Men att påstå att dom som går på matcherna idag är "äkta" supportrar som följer sitt lag i vått och torrt är en grov lögn. Det vi ser i England är samma sak som hockeyn försökte sig på i Stockholm när Globen byggdes. Dvs, in med slipsgubbar och ut med passionerade supportrar. Det gick ju bra, eller hur? Dom gick för att se en produkt, när produkten blev undermålig så sket dom i den. Då står man där utan supportrar, som inte ser sitt lag som en produkt, utan som en viktig del av sitt liv, och inkomster. Skulle aldrig falla mig in att gå på en match i Premiere League idag, det är helt enkelt alldeles för tråkigt, tillrättalagt och helt enkelt värdelöst på läktarna. Nej, det är Premiereship eller Coca Cola Football League One som gäller. Fotboll för mig är känslor och passion, inte att sitta med en 12 liters popcorn och knyta näven i fickan.

"Ersätt samtliga ståplatser på allsvenska fotbollsarenor med sittplatser.
Höj biljettpriset, radikalt!"

Och där bekräftar du det som jag befarade ovanför. Du vill inte ha en levande fotboll, du vill ha en produkt. Du vill kunna sitta och trycka i dig dina popcorn och säga "Ohhhh, wow vilket fint mål. Trist att det var motståndarna som gjorde det, men ändå, älskar man fotboll så spelar det ingen roll vem som gör målen. Så länge det blir mål blir jag glad". Är du typen som gick på Råsunda och såg AIK-Parma för att se Brolin? Det är sådana människor som förstör fotbollen, inte engagerade supportrar.

"Eller tycker kanske - för att ta ett exempel - det anrika familjebryggeriet Åbro som är en av fotbollslagets AIK:s tre huvudsponsorer att samarbetet med AIK just nu laddar Åbros varumärke med värden som Åbro vill förknippas med? Och om sponsorerna inte vågar göra det kanske vi i vår roll som kunder ska rösta med fötterna även där?"

Eller varför inte ta ett annat exempel som inte innefattar ditt uppenbara problem med just AIKs supportrar? Varför skrev Finlux (hahahaha, vilken jävla skämtsponsor by the way) kontrakt med Bajen efter deras pinsamma supportersabotage som inträffade flera gånger under förra säsongen? Nu vill ju ingen människa vid sina sinnens fulla bruk köpa en Finlux TV, så där haltar liknelsen lite. Jag menar en bojkott skulle ju i princip inte betyda något, eftersom ingen köper undermåliga TV-apparater ändå. Åbro däremot har inga problem med AIK, så bojkotta på du.

"Med de fyra åtgärderna i ryggen och en vilja att rösta med fötterna genom klassisk konsumentaktivism, kan vi ta tillbaka vår fotboll från den lilla enprocentiga huliganklick som har kidnappat fotbollen från både klackarna och de vanliga åskådarna."

Den enprocentiga huliganklick som kidnappat fotbollen från både klackarna och de vanliga åskådarna? Vad pratar du om? Titta bara på SvFFs senaste horribla lagförslag, tror du på fullaste allvar att 99% av åskådarna på en fotbollsmatch står bakom det? Såg du inte derbyt? Är du medveten om att AIK och Bajen är dom enda två föreningar som motsätter sig förslaget? Tack och lov så har dom lite stake att stå upp mot SvFF. Det nya förslaget hör inte hemma i en rättsstat för det första. För det andra så är du rätt ensam om att vilja ha det som i Premiere League på läktarna i Sverige. Så ta och inse fakta. Du är marginalsupportern, du är den som ingen saknar på arenan, inte för att vara taskig, men 99% av åskådarna skiter i åskådare som dig. Såna som vill förstöra fotbollen och den kultur som byggts upp sedan tidigt 90-tal.

"Andreas är frilansjournalist och djupt imponerad av kraften i konsumentbojkotter i USA för att få företag och organisationer att ändra beteende."

Verkar inte bara vara det du är imponerad av. Du verkar även vara anhängare av deras sjuka rättsväsen, som inte hör hemma i någon som helst civiliserad rättsstat. Helt plötsligt klarnar allt.

Nej du Andreas, det är dags att inse fakta. 99% av supportrarna vill inte se DIG på läktarna. Det är sådana som du som förstör fotbollen. Sådana som du och SvFF.

Andreas sa...

re: Anders

Tack för dina synpunkter Anders. Det är alltid intressant när en person vill ta en seriös debatt om saker och ting som bevisligen engagerar många fler än bara dig och mig.

Vad gäller Lolo Chankos uppförande framför Norra stå delar jag din kritik av honom fullt ut. Spelarna har precis lika sotrt ansvar som åskådarna, och att medvetet provocera en klack som man vet innehåller så mycket känslor och passion är ett direkt olämpligt uppträdande från hans sida.

"AIK:s klack på Norra stå har sedan en tid tillbaka haft problem med infiltration av personer och individer med kopplingar till den högerextrema rörelsen."
Kan du vara vänlig och komma med någon form av bevis för att backa upp detta påstående?

Min källa är följande: http://expo.se/2007/48_1918.html

"Annars kan du friska upp minnet genom att se på TV-sändningen av matchen igen, och se hur det haglar grejer över både Pierre Bengtsson, Dulee Johnson samt Valdemarin."

Fullständigt korrekt Anders, och jag delar din kritk helt och fullt. Min generella kritik riktar sig i precis lika hög grad mot Bajenklackens uppträdande. Egentligen hade jag helst, om jag själv hade fått välja tid och plats, tagit den här debatten i Expressen med Richard Slätt efter raketerna som sköts på Söderstadion under förra säsongen, men nu gjorde tillfället och den mediala logiken och slumpen att det blev efter en match på Råsunda som blåstes av efter att folk på Norra stå ställt till med dumheter, därför utgår jag från dem i min artikel.

"Och där bekräftar du det som jag befarade ovanför. Du vill inte ha en levande fotboll, du vill ha en produkt."

Det här är kärnan i mitt resonemang, och du har helt rätt i observationen att jag förespråkar en politik som leder till att den allsvenska fotbollen i stor utsträckning riskerar att bli en steril produkt
mer än ett levande och passionsfyllt spel som så många älskar, tyvärr...

Men egentligen är det inte jag som har förvandlat fotbollen till en produkt, vi är tyvärr redan där.

Titta vilket belopp tv-rättigheterna till allsvenskan och de svenska landskamperna kostar de svenska tv-bolagen. Eller lyssna på AIK:s reklam- och sponsorchef Johan Cederbrant som sade så här när han blev intervjuad av tidningen Dagens Media inför säsongsstarten:

"Vi är en mediekanal i dag, tiden då det räckte med en skylt och pyttipanna är förbi. De företag som vi samarbetar med har tydliga mål, de har en idé om varför de samarbetar med oss. Vi bygger organisationer med människor som har erfarenhet från näringslivet."

AIK Fotboll är ett börsnoterat företag, och den internationella toppfotbollen, av vilken allsvenskan är en liten del, är sedan lång tid tillbaka en del av upplevelseindustrin. Det var länge sedan de genuina folkrörelsemänniskorna och supportrarna som älskar spelet och sporten nästan lika mycket som livet självt, styrde fotbollen i det här landet.

Nu är det företagsledare, kommersiell logik, sponsorer i mångmiljonklassen, finansanalytiker och finansiella placerare som styr och ställer och drivre på utvecklingen. Tyvärr! Jag delar din kritik av det, och hade jag själv fått välja hade jag inte förespråkat ytterligare steg på den vägen. Men i valet mellan att få slut på huliganfasonerna, och att fortsätta tvingas se på upplopp och en liten enprocentig del av klackarna som gång efter annan ställer till med bråk som leder till avbrutna matcher, så väljer jag ändå det enda som uppenbarligen verkar kunnan få ett slut på allt bråk kring matcherna och på läktarna.

"Du verkar även vara anhängare av deras sjuka rättsväsen, som inte hör hemma i någon som helst civiliserad rättsstat."

Jag håller med dig här, helt och fullt. jag är inte ett dugg imponerad av USA:s primitiva rättsväsende. I USA finns det tio gånger fler advokater per invånare än det gör i Sverige och det är ett tecken på att någonting inte är som det ska vara over there.

"Nej du Andreas, det är dags att inse fakta. 99% av supportrarna vill inte se DIG på läktarna. Det är sådana som du som förstör fotbollen. Sådana som du och SvFF."

Det är fullt möjligt att de inte vill se mig där på läktaren en bit brediv dem själva, och jag garanterar att de kommer slippa se mig på en läktare igen så länge som saker ser ut som de gör.

Vad gäller din kritik av SvFF har jag skrivit på min blogg att jag tycker att svensk Elitfotboll (och då naturligtvis även SvFF) måste bli bättre på att lyssna på - och samtala med - svenska supportrar. De har bevisligen inte gjort det, och ansvaret för den bristande kommunikationen ligger helt och fullt hos makthavarna i svensk fotboll.

Avslutningsivs vill jag ställe en enkel fråga: Varför gör inte klackarna själva något åt den lilla huliganklicken som förstör för alla oss andra? Som det ser ut i dag kommer både ståplatsläktarna ryka, och troligtvis också biljettpriset höjas, och orsaken till det återfinns enbart hos klackarna själva. Det kan man inte lasta ordföranden i SvFF och svenskt Elitfotboll för.

Klackarna har att välja på att själva en gång för alla ta itu med problematiken och lösa den, eller se ståplatsläktarna ryka inom en snar framtid. Valet är deras. Gör de inget åt situationen kommer samma sak ske här i Sverige som det redan gjort i England.

Anonym sa...

Hej Anders

Skandalscener i går när HV71 tog SM-guld. Du reagerar inte - Nä just det, Hammarby Hockey finns ju inte längre!!!

När Jag läser hur du bemöter de som upplyser dig om att du i din så kallade artikel, inte tar avstånd från andra supportergruppers beteende, utan bara inriktar dig på AIK's, kommer jag att tänka på något som vi pratade under mina doktorandstudier:

Det handlar inte om vad du skriver, utan om vad du INTE skriver.

Andreas sa...

re: anonym

Om du har genomgått doktorandstudier och disputerat undrar jag vilken kvalité det var på metodblocken i dina doktorandkurser.

Två frågor:
1. Hur kan du kalla min artikel i Expressen för en så kallad artikel? Hur definierar du i så fall begreppet artikel?

2. Hur kan du hävda att jag enbart fördömer AIK, när jag i det blogginlägg som du just nu kommenterat i andra stycket skriver:

"Jag vill understryka att min kritik i lika stor utsträckning riktar sig mot den lilla enprocentiga del som har kidnappat Hammarbyklacken på Söderstadion och förstört dess tidigare så goda rykte, som den lilla klick som har förstört Norra stås goda rykte och fläckat ned dess varumärke som landets bästa, största, mest lojala och trognaste klackstöd alla kategorier."

Att jag i artikeln inte kunde räkna upp de senaste årens skandalscener inkluderande en dödsmisshandel utförd av så kallade fotbollssupportar beror på enkel medielogik. Jag hade bara 5.000 tecken till mitt förfogande.

Och dessutom berör jag i min "så kallade" artikel också de skandalscener som utspelade sig på Söderstadion när det sköts raketer mot andra läktare och åskådare. Hur kan du då få det till att jag endast kritiserar AIK:s lilla enprocentiga huligandel av klacken på Norra stå?

m v h
Andreas

Anonym sa...

Din artikel var och är en partsinlaga.

Vad gäller mina doktorandstudier, så tror jag inte du är mannen som skall uttala sig om metoder.

Jag skrev mitt inlägg med samma metod som du använde och med flit, dvs noll research, inte koll på ämnet och framför allt utelämnade givna fakta från dina svar här.

Jag gjorde detta i syfte för att se hur du reagerar på en dåligt underbygd text som är en klar partsinlaga från min sida.

Mitt syfte var enkelt:

Det handlar inte om vad du skriver, utan snarare vad du INTE skriver.

Godnatt Pellejöns!

Andreas sa...

re: Anonym

Med tanke på med vilken klarhet, stringens och öppenhet du argumenterar instämmer jag till fullo i det faktum att jag bör avhålla mig från att vidare kommentera kvalitén på dina doktorandstudier. Jag tänker därmed inte försöka falsifiera ditt påstående om att du skulle ha ägnat minst fyra år av högre studier vid ett universitet eller högskola i syfte att mangla fram en schysst avhandling, dude!

Att påstå att min debattartikel inte skulle vara annat än en partsinlaga är ju en fullkomligt bissar idé och tankegång.

Självklart är en debattartikel en partsinlaga. Varje debattartikel som varje dag publiceras i varje dagstidning i Sverige är en partsinlaga, i vilken en part driver en bestämd tes i en bestämd fråga. Det är ju hela idén med en debatt.

m v h
Andreas

Ps. Ditt inlägg är skrivet kl 14:36 och borde därför per definition undertecknas med God eftermiddag Pellejöns! Ds.

Anonym sa...

Du kanske inte har lärt dig att det finns olika tidszoner i världen.

Internet finns över allt!

Taskig research igen

Anonym sa...

Varför skriver inte du och resten av hyenorna i svensk media, om hockeyskandalen som krävde omspolning igår?

Andreas sa...

re anonym:

Självklart finns det ett nyhetsvärde i att skriva om hockeyskandalen som krävde omspolning. Och jag är säker på att samtliga rikstäckande sportredaktioner bevakar det på nyhetsplats i dag.

Andreas sa...

re anonym:

Poäng till dig. Naturligtvis borde jag ha tänkt på att det går att sitta i andra tidszoner och kommentera debattartikeln. Uppenbarligen har den fått vidare spridning än vad jag trodde den skulle få, eftersom allsvenskan inte är en särskilt omtalad eller stor liga i andra länder än just Sverige.

Redaktör Slätt sa...

Hej Andreas,

Det är jag som skrev den första debattartikeln och som tydligen fick dig att gå igång.

Nu har du backat på punkt efter punkt vad gällde ditt debattinlägg och jag blir oerhört glad av att se systrar och bröder (ok, antagligen bara bröder) som blivit rosenrasande över dina teorier och syn på supporterskap.

Jag vänder mig extremt mot att vi skulle vara journalister av samma skola. Min skola sa följande:
Faktakontroll, faktakontroll, faktakontroll. När du gjort det så börjar du om från början. Det är uppenbarligen inte i den skolan som du gått i.

Jag nöjer mig med att säga som Anders: Det finns ingen som saknar dig på läktarna. Utan oss som blöder med själ och hjärta är allsvenskan. Utan oss dör Allsvenskan. Utan Hammarby kan jag lika gärna dö.

Du kan väl välja ett lag i PL istället för Allsvenskan.

Vad tror du händer om en fotbollsstyrelse går emot sina supportrar genom att massivt höja biljettpriserna? Det skulle bli den bojkotten du säger dig älska. Vi skulle tömma läktarna och kvar skulle du sitta två-tre matcher om året och titta på ett spel som får vem som helst att gråta.

Det är VI som är Hammarby!

Richard Slätt
Tog ett tag innan jag läste detta eftersom jag befinner mig i Malaysia och producerar Expedition Robinson.

P.s. Försök inte slå mig på fingrarna när det gäller granskning av nazister. Jag skrev 30 sidor på ämnet just gällande huligankultur och om det fanns kopplingar till högerextremismen - eftersom det är den gängse uppfattningen bland folk. Slutsatsen blev: Nej, det är inte politik det handlar om - det är fotboll.

Vi tar hand om problemen på läktarna och vi har lyckats förr och kommer lyckas igen. Utan dina repressiva lagförslag utan grund i svensk rättstradition.

Andreas sa...

Välkommen Richard,

Tack för ditt svar, och lycka till med tv-inspelningen i Malaysia.

Hoppas vi någon gång kan få möjlighet att tillsammans i etermedia debattera svensk supporterkultur och läktarvåldet vid något tillfälle. Det vore intressant.

Vad gäller min reserach har jag naturligtvis helt och fult på fötterna, lika väl som du har det.

Det är bara det att du och jag har olika utgångspunkter i debatten. Vi ser på fotbollen med helt olika glasögon.

Jag diskuterar problematiken utifrån att jag ser elitfotbollen för det som den de facto är sedan en tid tillbaka - en del av den internationella upplevelseindustrin, och en del av den som omsätter mångmiljardbelopp varje år.

Därmed resonerar jag också i termer av produkter, varumärken, investeringskalkyler, markndasföring, produktplacering, sponsring, börsnotering, mediekanaler och varumärkesambassadörer med mera.

Samt sist men inte minst förstår jag som ekonomireporter och marknadsförings- och mediejournalist hur den världen fungerar ihop med din och min värld - mediernas och den mediala logiken.

Därför är det helt korrekt att utifrån det perspektivet tala om att högerextrema element är kopplade till läktarvåldet på Norra stå:

http://expo.se/2007/48_1918.html

Därför att när Expo gör den här utmärkta researchen så vet du precis lika väl som jag hur den kan vridas och vinklas på löpet och ettan till våra stora kvällstidningar och i tv-nyheternas kraftfulla rörliga bilder. Rätt eller fel, men så fungerar den mediala logiken i den delen av upplevelseindustrin som utgörs av bland annat kvällspressen.

Som du själv skriver: "Jag skrev 30 sidor på ämnet just gällande huligankultur och om det fanns kopplingar till högerextremismen - eftersom det är den gängse uppfattningen bland folk."

Observera nyckelorden: det är den gängse uppfattningen.

I och med den kopplingen som sådan journalistik kan göda kan varumärket AIK laddas med värden och en story som en sponsor som ett familjebryggeri som Åbro för allt i världen inte vill sammankopplas med. (I alla fall som jag bedömer Åbros nuvarande varumärkesstrategi). Däremot säger jag inte att det inte finns varumärken som vill laddas med den typen av lite "farlig" story. Typexempel Harley-Davidson som alls inte har lidit skada av att intimt förknippas med Hells Angels.

Om jag har backat? Ja, visst har jag gjort det, till vissa delar. Jag tror att vi i ett första försök att seriöst ta tag i problematiken ska titta mer på Tyskland än England. Jag tror nämnligen att en prövande och seriös debatt i ett öppet och demokratisk samhälle bygger på fundamentet att vi medborgare och politiker och debattörer är beredda att pröva styrkan och bärkraften i varandras argument, i klassisk Hegeliansk anda alltså.

Men jag tror tyvärr inte att det faktum att jag delvis ändrat mig, och att jag som en del av mina tre viktigaste slutsatser anser att SvFF och svensk Elitfotboll måste bli bättre på att lyssna och verkligen föra en seriös dialog med en av sina viktigaste "kundgrupper", kommer ändra något sett till makrotrenden.

För jag tror nämligen att den lilla huliganklick som fortsätter att förstöra både matcher och läktarkulturen, (nu senast på Råsundas båda ståplatsläktare under derbyt), med samma förvridna logik som en hustrumisshandlare försvarar att han pucklar på frugan, inte är beredd att ändra beteende.

Och därmed kommer ståplatsläktarna ryka inom kort. Inte för att jag skriver det i en enskild debattartikel i en kvällstidning, eller för att Bosse Lundquist på svensk Elitfotboll innerst inne vill det, utan för att huliganerna oundvikligen tvingar fram en motreaktion från samhället och de kommersiella krafterna som i realiteten styr fotbollen. Det som skedde i England kommar alltså ske även här.

Avslutningsvis nöjer jag mig med att fritt ur minnet citera Mats Olsson i gårdagens Expressen (20/4) skrev ungefär som så att det var lite fascinerade att se att AIK lägger mer kraft på att utestänga journalister än att utestänga huliganer.

Ps. Du har rätt i att ingen saknar mig som enskild individ på läktarna, naturligtvis är det så. Men om tillräckligt många familjefäder likt jag tröttnar och slutar köpa biljetter och gå på matcherna och köpa souvenirer och lackar ut på handlingsförlamade sponsorer, vad tror du kommer ske på lite längre sikt med kraven från de ekonomiska realiteter som styr toppfotbollen?

Tänk på att det är mäktiga krafter i rörelse här. Den globaliserade uppleveseindustrin är en mycket kraftfull aktör. Ds.

Redaktör Slätt sa...

Då erkänner du att du bara spelar med i ett spel och i min värld kommer det aldrig någonsin att kallas för journalistik.

Mitt jobb är att ge andra bilder än den gängse - i detta fall fullständigt felaktig - uppfattningen och få folk att se med nya ögon på saker och ting.

Tacka fan för att klubbarnas sponsorer har lite mod att stå upp och inte överge klubben på grund av vad media får för sig och vill framtvinga.

Du sätter upp en ekvation utan att se på vad som skapat fotbollens storlek i Sverige. Du säger en massa om miljardrullningen, men utelämnar vad det är som gjort den till en miljardindustri även i Sverige. Utan supportrar som du kallar för huliganer hade allsvenskan aldrig någonsin varit i närheten av den ekonomiska maktfaktor den är i dag. Jag står på norra, varför du fått för dig att jag står på östra vet jag inte. Jag står på K och framför mig står en barnfamilj och de kommer år ut och år in, trots att du tror att det är krigsstämning som råder på ståplats. Vi köper inte hetsen i pressen för vi vet att den inte är med sanningen överensstämmande.

Eftersom du inte själv står i klacken så är det ju för dig omöjligt att skriva något på ämnet. Du säger att AIK infiltrerats av högerextremister, du skriver till och med att de var inblandade i måndagens händelser för en vecka sedan och jag undrar då som journalist följande:

Hur vet du det?

Andreas sa...

Om jag skrivit att du står på fel läktare på Söderstadion är det naturligtvis ett sakfel från min sida som ska korrigeras. Tack för att du gjort det.

Sedan frågar du:

"Du säger att AIK infiltrerats av högerextremister, du skriver till och med att de var inblandade i måndagens händelser för en vecka sedan och jag undrar då som journalist följande:

Hur vet du det?"

Jag skriver inte att det var inblandade i måndagens stök, det har jag aldrig påstått. I Expressen skrev jag följande:

"AIK:s klack på Norra stå har sedan en tid tillbaka haft problem med infiltration av personer och individer med kopplingar till den högerextrema rörelsen."

Min källa till det är följande:

http://expo.se/2007/48_1918.html

Obeservera ordvalet "sedan en tid tillbaka". Det behöver alltså inte alls syfta på måndagens händelser, för det som laddar sponsorernas varumärke med en story och associationer är en rad händelser som sker under en längre tid. Om det bara hade varit ett (1) enda upplopp hade det naturligtvis inte varit något större problem sett ur sponsorhänseende, men nu har det som sagt var varit en rad otrevligheter och incidenter kopplade till allsvensk fotboll, med en djupt tragisk dödsmisshandel som den allra värsta händelsen.

m v h
Andreas

Anonym sa...

Angående den så kallae lyckade upprensningen av huliganer i England:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/england/article2299352.ab

Redaktör Slätt sa...

Då så: Om de påstått högerextrema inte var inblandade i stökigheterna alls - varför nämner du dem alls i så fall? Du säger att klacken blivit kidnappad. Syftningen går ju då tillbaka på de påstådda högerextrema elementen som var på plats enligt dig. Det är inte journalistik, möjligen retorik men kalla det för helsike inte för journalistik.

Sverige är på plats 38 i världen gällande vårt skitspel. Men supportrarna är av världsklass och du må vilja ha det lugnare men utomlands älskar de oss för vårt liv.

http://www.setantasports.com/en/TV-and-Entertainment/Entertainment/XI-at-11/xI-at-11-Great-European-grounds/

11. Söderstadion, Stockholm
An unexpected choice, Hammarby IF’s Söderstadion in Stockholm is the smallest of the featured stadiums holding only 15,600, but the fans make up for their lack of numbers with a lot of noise.

Jag har mailat med så många moralister den senaste veckan att jag snart spyr. Samtidigt är det bara för en vanlig supporter att läsa kommentarerna för att inse att vi är extremt många som vill ha den här galenskapen och då pratar jag givetvis inte om att kasta saker.

Andreas sa...

Richard,

Det är fullt möjligt att du har rätt. Att det helt enkelt är så att det inte är kvalitén på allsvensk fotboll som lockar folk till läktarna, utan istället festen och upplevelsen av att vara på plats och uppleva inte bara spelet utan hela den intensitet som finns på läktarna under en match.

Jag kommer att tänka på den helt osannolikt fantastiska svenska klack vi såg på plats under Tysklands-VM. Det var inte för inte som svenskarna utnämndes till mästerskapets bästa supportrar.

Men om det är festen på läktarna som lockar, då måste - tveklöst och kompromisslöst - våldet och våldsverkarna bort från läktarna. Annars kommer deras hat och huliganfasoner att förstöra även den delen av folkfesten.

Och om våldet ska försvinna måste den 99-procentiga del av klackarna som sköter sig agera, och agera nu!

Det går inte att försvara att man kastar in saker på plan och står och skriker hora åt en domare som gör sitt jobb, bara för att man lider så mycket på grund av sitt lags motgångar att man vill ge utlopp för den frustrationen på något vis.

Då misshandlar man sitt kärleksobjekt - fotbollen - med samma förvridna logik som en hustrumisshandlare som pucklar på frugan med argumenten att hon förtjänade en hurring och det var hennes eget fel för hon provocerade mig och jag tvingas att slå henne så att hon lär sig och inte gör om samma misstag en gång till.

Vad som jag ändå tycker är det mest glädjande som har kommit ut i efterspelet efter derbyt mellan AIK och Hamamrby, och din och min debatt i Expressen är det här mötet mellan supportrar och svensk Elitfotbolls Bosse Lundquist:

fotbollskanalen.se/fotbollskanalen/allsvenskan/631637.html

Om vi ska undvika att en stor del av fansen och klackarna tvingas bort genom de metoder som jag gör mig till tals för i min artikel, måste både supportrarna och fotbollens makthavare sätta sig ned och tala med varandra, och på allvar föra en ömsesidig dialog där man är beredd att ta och ge goda argument och sedan omsätta dessa i konkret handling.

Redaktör Slätt sa...

Andreas:

För i helvete, läste du ens min artikel? Det var ju EXAKT det som den handlade om: Att ge oss sina öron för vi har något att säga.

Sedan sa du att du inte hävdade att det var högerextrema som var inblandade i kastandet i måndags förra veckan. Hur kommer det sig då att du satte rubriken: "Expos Richard Slätt försvarar nazisthuliganer" här på bloggen?

Du är en effektsökare utan dess like, som anser att man inte behöver ha täckning för vad man skriver. Det är inte journalistik.

Angående att det ska vara en folkfest att gå på allsvenskan så undrar jag om du var med när vi var bara några futtiga tusen på söderstadion, för det är de som skapat festen och det är i viss utsträckning de som du vill kasta ut nu. Jag kommer aldrig försvara inkastande, men de som lever med min passion och kärlek för hammarby rinner det ibland över för. Det är illa men det betyder inte att de ska ut ut ut, ibland kan förebyggande åtgärder vara bra mycket bättre än dina repressiva.

Vi kommer aldrig mötas. Jag är en av dem som skriker hora på läktaren riktat mot domare och motståndare, något jag varit löjligt offentlig med. Jag sjunger med när ramsan "Vi ska våldta era horor" sjungs. Du vill stöpa om klacken i grunden och jag älskar den som den är och för att den tar det ansvaret som du vill lägga på klubben eller domstolarna. Vi har sedan aik-derbyt nolltolerans mot kastande till exempel och det följs upp av alla som är något insatta i supporterkulturen på söderstadion.

Vi kan nog enas om att vi aldrig kommer mötas för vi lever olika liv och har helt olika inställningar till supporterskapet. Det funkar bra för mig.

Krossa Taco-Borås ikväll!

Andreas sa...

För mig med.

Lev väl Richard, och lycka till med kommande säsonger av Robinson.

Redaktör Slätt sa...

Bra,

Robinsonön är underbar. Varmt och fuktigt och biran är kall.

Ha det så bra.