15 april 2008

Anders Lagos framträdande i USA en pr-succé för Sverige och Södertälje

Under torsdagskvällen den tionde april framträdde Södertäljes kommunalråd Anders Lago i ett kommissionsförhör i den amerikanska kongressen. Den stora mediala uppmärksamhet det skapat liknar ingenting som Södertäljes företrädare tidigare upplevt.

Inte nog med att svensk press, radio och tv uppmärksammat framträdandet och intervjuat Anders Lago både före och efter kommissionsförhöret med honom. Den internationella pressen har också fått upp ögonen för den relativt sett stora grupp av irakiska flyktingar som Södertälje tagit emot sedan krigsutbrottet. Kommunen har ensamt tagit emot fler flyktingar från Irak än vad USA och Kanada har gjort tillsammans, under samma period.

Det var mot bakgrund av den relativt sett stora flyktingström till kommunen som Anders Lago inbjudits till den amerikanska kongressen för att berätta om hur Södertälje hanterat situationen. Och USA-besöket blev en medial succé.

- Det finns två orsaker till att det blev ett klockrent framträdande. Dels lyfte Barack Obama fram det på ett kraftfullt sätt rakt in i det amerikanska presidentvalet, och dels hade Lago ett väldigt starkt budskap när han sade: ”Det var inte vi som startade kriget, men det är vi som får ta hand om konsekvenserna av det”. Det slår an en sträng hos alla som lyssnar på honom, säger medietränaren och pr-konsulten Paul Ronge till Offentliga affärer

Svenska Institutets generaldirektör Olle Wästberg, som arbetar med att både följa och främja Sverigebilden utomlands, fyller i:

- Svenska Institutets undersökningar visar att Sverige uppfattas som ett ganska öppet och tolerant land och det är en fördel för oss. Det är klart att Lagos besök i Washington och den uppmärksamhet det ger stöttar den bilden, säger Olle Wästberg i en kommentar till Offentliga affärer.

Paul Ronge poängterar att Lagos budskap ger amerikansk media en ny och annorlunda vinkel på kriget i Irak, vilket i sin tur har resulterat i tiotals besök i Sverige och Södertälje av utländska korrespondenter som vill skildra hur Södertälje tar emot krigsflyktingarna.

Uppmärksamheten toppas av det stora förstasidesreportage från Södertälje som Washington Posts korrespondent publicerade i torsdagens nummer av tidningen, samma dag som Lago vittnade inför utskottet. Men det stannar inte där.

Bland annat har New York Times, Financial Times, Observer, Guardian, The Scotsman samt Tagesspiel och Handelsblatt haft utsända korrespondenter på plats. Ytterligare reportage kommer snart publiceras i tidningarna Financial Times och Christian Science Monitor.

Internationell TV representerade av BBC och France 3 samt den stora ryska kanalen MTV har också de gjort reportage från Södertälje som redan har sänts eller ska sändas i dagarna.

Det stora internationella pressuppbådet har naturligtvis också väckt de svenska reportrarnas nyfikenhet. Dagens Nyheter har till exempel i ett reportage följt en av de amerikanska korrespondenterna på plats i Södertälje.

Paul Ronge är övertygad om att det för en gångs skull inte var några spindoktorer inblandade i upplägget bakom det socialdemokratiska kommunalrådets resa till USA.

- Det är bara att ta av sig hatten och gratulera. En sådan här gång känner jag att det är välgörande att det inte finns några spindoktorer med i bilden. Det som han sade känns genuint äkta utan krumbukter, och blir då någonting som för en gångs skull verkligen får folk att tänka till.

Han kommer dock med en liten reservation angående vilka förberedelser Anders Lago gjort inför sitt framträdande:

- Det är möjligt att jag har fel, men i så fall är det spindoktorer som är inblandade som är mycket skickligare än vad jag är.

Ps. Den här engelskspråkiga informationsbroschyren om krigsflyktingarna från Irak som har kommit till Södertälje överlämnade Anders Lago till kommissionen i samband med utfrågningen. Protokollet med utskriften från hela utfrågningen med både inledningstalen och de efterföljande frågorna finns nu publicerad på kommissionens hemsida. Här går det också att läsa en intervju med Anders Lago som Länstidningen i Södertälje gjort med honom efter hemkomsten till Södertälje. Notera att Lago signalerar att Södertäljes lobbykampanj inte är avslutad. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: