18 april 2008

Hur skadlig är Obamas "bitter-gate"

Det återstår att se hur pass mycket skada Obama lyckats åsamka sig själv genom den filmsnutt som togs utan hans vetskap i samband med ett slutet demokratiskt insamlingsmöte i San Fransisco.

Det är faktiskt möjligt att han, givet att han bara förlorar nästa veckas primärval i Pennsylvania med några få procentenheter, faktisk kan komma att framstå som en vinnare trots allt. Då blir den naturliga reaktionen att många kommentatorer i en första snabbanalys av valresultatet under valvakorna på kvällen säger ungefär som så att:

"Ja men titta. Obama förlorade med bara sju procentenheter mot Clinton. Det var inte dåligt med tanke på vilken medial fokus som har legat på hans kommentar om arbetarklassväljare i Pennsylvania som "bittra" väljare från arbetarklassen "som klänger sig fast vid vapen eller religion eller antipati gentemot folk som inte är som de själva", för att citera Obama.

En rimlig bedömning är att Obama inte kommer få problem i Pennsylvania på grund av filmen. Om han förlorar den delstaten med fyra eller elva procentenheter är egentligen ointressant. Det förändrar på intet sätt den sedan länge givna utgången av primärvalen.

Problemen kommer senare, då republikanska kampanjmakare kan använda bandet för att framställa Obama som en elitistisk latte-sörplande Östkustliberal som befinner sig skyhögt över vanliga amerikaners åsikter om bland annat just vapen och religion.

John Kerry fick det problemet 2004 då det släpptes bilder på honom vindsurfandes iförd badbyxor.


Kerry tyckte säkert den bilden var cool. Jag, som gammal svensk vindsurfare i våtdräkt, tyckte den var cool. Vindsurfare i Kalifornien och på Hawaii tyckte den var cool. Ingen annan tyckte den var cool. De andra tyckte istället att Obama framstod som en töntig och fjollig Bostonliberal med en livsstil mil från vanliga amerikaners. Och de andra mätt som väljargrupp är betydligt större än väljargruppen Kaliforniska och Hawaiianska vindsurfare iförda hang-looseshorts, för att uttrycka det milt.

Filmsnutten med Obamas, som det lätt uppfattas, nedlåtande kommentarer om arbetarklass, vapen och religion kan komma att vändas mot honom på exakt samma sätt som vindsurfingbilderna vändes mot Kerry. I synnerhet om Obama i tal och kommentarer fortsätter påstå att folk springer omkring i de amerikanska skogarna och jagar djur med sexskjutare, på samma sätt som Obama påstod att Annie Oakley gjorde när det begav sig (sic!).Ps. Vad man kan lära av att hans framträdande vid ett slutet demokratiskt möte filmades utan hans vetskap är att kandidaterna alltid vid alla former av framträdanden, hädanefter måste räkna med att allt de säger och gör fångas på band, och kan användas mot dem om de inte är försiktiga. Fråga bara John "bomb, bomb, bomb, bomb Iran" McCain Ds.

Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: