16 april 2008

Expos Richard Slätt försvarar nazisthuliganer

Bland det märkligaste framträdande som gjorts i radioprogrammet Studio Ett på mycket, mycket länge är den här diskussionen mellan Bajensupportern och den tidigare chefredaktören på den antirasistiska tidningen Expo, Richard Slätt, och svensk Elitfotbolls ordförande Bosse Lundquist.

I diskussionen som gick av stapel dagen efter skandalderbyt mellan Hammarby och AIK som fick avbrytas på grund av att huliganer kastade in saker på planen i syfte att träffa och skada Hammarbyspelaren Louay Chanko, försvarade Richard Slätt AIK-huliganernas agerande, och gick till råga på allt också till hårt angrepp på Bosse Lundquists försök att seriöst diskutera den utbredda huliganproblematiken på läktarna i allsvensk fotboll och vad som kan göras åt den.

Det är allmänt känt att AIK:s supportrar sedan en tid tillbaka har problem med infiltration av högerextrema våldsverkare som under täckmantel av att de är fotbollssupportrar agerar i skydd av AIK:s klubbemblem för att skapa våldsamheter och upplopp i anslutning till matcherna, men också rekrytera tonåringar till den högerextrema rörelsen i Sverige.

Varför, frågar jag mig efter att ha lyssnat på Richard Slätt i Studio Ett, ställer sig den dokumenterat hårdföra journalisten, tidigare chefredaktören och antirasistiska kämpen Slätt på de högerextrema våldsverkarnas sida?

Varför, frågar jag mig efter att ha lyssnat på Richard Slätt i Studio Ett, ser han inte vilka krafter det är han stödjer när han under täckmanteln av att påstå sig försvara den genuina och äkta läktarkulturen som finns bland majoriteten av svenska klacksupportar, de facto ansluter sig till de mörka högerkrafter som vill förvandla svensk elitfotboll från en fest till ett inferno av hat och våld?

Varför, frågar jag mig efter att ha lyssnat på Richard Slätt i Studio Ett, förstår inte Slätt vad han gör med tidningen Expos varumärke och trovärdighet i antirasistiska frågor när han förvarar högerextrema huliganer med nazistkopplingar?

Varför, frågar jag mig efter att ha lyssnat på Richard Slätt i Studio Ett, blir han, som i vanliga fall har så dokumenterat gott omdöme och mod, så blind för vad som pågår så fort han drar på sig Hammarbytröjan och ställer sig i klacken på östra läktaren på Söderstadion eller någon annan allsvensk fotbollsarena?

Vad återstår då att göra när till och med Richard Slätt sviker och de enda kloka rösterna nästan bara återfinns i Mats Olssons och Fredrik S Johanssons kolumner och Robert Lauls blogg i Expressen och City och Aftonbladet? Hur kan vi rädda fotbollen ur de våldsamma högerhuliganernas hatfyllda grepp?

Svaret återfinns, tro det eller ej, faktiskt i följande enkla program:

1. Inför detaljerad kameraövervakning av samtliga allsvenska fotbollsläktare. Ge klubbarna i samarbete med polisen möjlighet att i samband med varje läktarbråk eller incident identifiera förövarna, och så snabbt som möjligt ställa dem inför en jourdomstol och döma dem till böter och fleråriga avstängningar. Dessutom bör de dömas att betala ekonomiskt skadestånd till klubbarna som motsvarar den ekonomiska förlust som klubbarna drabbas av på grund av dels sviktande publikunderlag och dels den goodwillskada som skadar både klubbens varumärke och klubbens sponsorers varumärke.

2. Ersätt samtliga ståplatser på allsvenska fotbollsarenor med sittplatser.

3. Höj biljettpriset, radikalt!

4. Samtliga allsvenska sponsorer skriver in huliganklausuler sina sponsoravtal. Och tvekar inte att använda dem!

Varför kommer det här på papperet löjligt enkla fyrapunktersprogrammet att fungera? Svaret är löjligt enkelt:

Money talks!

Det fungerade i England, som antagligen har världens bästa ligafotboll i dag, men som för ett antal år sedan fullständigt höll på att förödas på grund av att huliganer, ofta med högerextrema anknytningar, likt de Richard Slätt försvarade i Studio Ett, hade bestämt sig för att för evigt dra ned den engelska fotbollen i dyngan.

Därför kommer det också fungera i Sverige.

Ps. Varför accepterar AIK:s sponsor Åbro som är landets äldsta familjebryggeri att jämt och ständigt få sitt varumärke draget i smutsen och dyngan av den lilla enprocentiga del av AIK:s annars så lojala och på alla sätt fantastiska supporterklack? Ser inte bryggerijättens vd Henrik Dunge och hans marknadschef vad som håller på att hända med deras öl? Ser de inte vilka värden det är som de laddar sitt varumärke med? Hur länge tror de att deras ägare kommer accepterar vad de gör med det annars på alla sätt så fina och anrika varumärket? Varför agerar inte de andra två huvudsponsorerna Peab och Adidas? Hur länge tror AIK:s styrelse att sponsorerna kommer fortsätta slanta upp 25 miljoner kronor per år för att som tack för sitt stöd jämt och ständigt förknippas med högerextrema våldsverkares framfart? När tänker de tre sponsorerna utnyttja de huliganklausuler som redan i dag finns inskrivna i deras sponsoravtal med AIK. Ds.


Andra skriver intressant om , , , , , , , , .

19 kommentarer:

Anonym sa...

Expo borde de inte vara under lupen mer? Hela Expo är ju en propgandamskin full med lögner
Roberth Ström

Anonym sa...

OJ, har sällan läst ett inlägg med så många sak och faktafel som detta. Du skriver uppenbarligen om sådant som du absolut inte är påläst och insatt i. Är inte det en första regel som politiker-wannabee?

"Det är allmänt känt att AIK:s supportrar sedan en tid tillbaka har problem med infiltration av högerextrema våldsverkare som under täckmantel av att de är fotbollssupportrar agerar i skydd av AIK:s klubbemblem för att skapa våldsamheter och upplopp i anslutning till matcherna, men också rekrytera tonåringar till den högerextrema rörelsen i Sverige."

Högerextremism var ett problem på fotbollsläktare för sisådär 15 år sedan. Nu består stockholmsklubbarnas supportrar stor del med invandrarbakgrund och nazister och skinhead blev bortjagade från läktarna i mitten på 90-talet!

Att du sedan hänvisar till Mats Olsson som en av få kloka röster i denna debatt säger allt. Jag gissar att du inte varit på en enda match i allsvenskan detta årtionde. Att du ser "stämningen" i England som förebild visar även där att du troligtvis aldrig varit på en engelsk fotbollsmatch. Då du uttalar sig i ett ämne som du bevisligen inte har någon som helst insyn i och erfarenhet av så tappar du även trovärdighet i andra ämnen som du säkert kan bättre.

Summa sumarium; Läs på, förstå och skaffa dig mer kött på benen innan du kritiserar och uttalar dig.

Andreas sa...

Bäste anonym,

Nu ska vi reda ut lite faktafel i din kommentar, men också ge cred åt det rätt du har i den.

Ja, jag har slutat gå på allsvensk fotboll sedan ett tag tillbaka, närmare bestämt ett år. Jag kommer heller av princip aldrig mer bevaka ett derby mellan på Råsunda i rollen som journalist, vilket jag gjort för den saligen insomnade tidningen Stockholm News, så däri har du delvis rätt. I alla fall kommer jag inte tillbaka så länge som det ser ut som det gör på läktarna. Jag röstar helt enkelt med fötterna.

Läs mer om det i en artikel på sidan fyra i torsdagens Expressen.

Vad gäller Mats Olsson har vi uppenbarligen olika uppfattningar, vilket står dig fritt att ha. Själv tycker jag att Simon Bank på Bladet och redaktör Olsson är Sveriges bästa sportkrönikörer.

Att Mats Olsson fick publicistklubbens guldpenna 1995 är synnerligen välförtjänt.

Vad gäller den enprocentiga delen av supporterskaran på Norra stå ber jag att få hänvisa till bland annat följande:

http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/0/jsp/print.jsp?&a=707033

samt de grävande tv-reportage som sändes i TV3 för inte så länge sedan.

Att påstå att jag är en politikerwannabe är också uttryck för en missuppfattning. Jag har sedan 15 år tillbaka lämnat politiken för journalistiken och har inga som helst planer på att återvända till den. Därför är ordet wannabe inte särskilt passande. Snarare rekommenderar jag dig att använda ordet politikerföredetting när du vill beskriva mig på ett träffande sätt.

m v h
Andreas

Andreas sa...

Angående den lilla enprocentiga klicken som jag skriver om ber jag att få hänvisa till bland annat:

http://www.resume.se/nyheter/2007/10/26/hangde-ut-huliganer-fick-t/index.xml

http://www.realtid.se/ArticlePages/200710/24/20071024204943_Realtid726/20071024204943_Realtid726.dbp.asp

Stockholm sa...

Det här var fan ett av de mest förvirrade blogginlägg jag läst. Det är ju exakt sånna som DIG som han argumenterar emot. Personer vilka driver på ett drev om hur det ser ut i supporterkulturen utan att ha en jävla ANING. Vafan tror du att det är 1992 fortfarande eller?

Men visst, fortsätt kalla för en lagstiftning baserad på lögner.

Christer sa...

Hej Andreas,

Borde inte du, som bajen-supporter, städa framför egen dörr innan du kastar skit åt något annat håll ?

Du verkar inte ha varit på derbyt då du helt utelämnar det faktum att det fyrades av tre raketer/smällare från Södra läktaren varav två hamnade på planen men detta kanske tillhör det gemytliga Bajen. Dessutom tillkommer de vanliga med inkastade mynt, tändare mm från Södra men detta är tydligen inget intressant. Det gäller ju att hålla rätt myt levande(dvs gemytliga Bajen och skrämmande Gnaget), eller hur ?

Det kosntiga i sammanhanget att det idag inte finns några fördommanden från Hammarby fotbollssida(spelare som ledare som styrelse) om dessa raketer samt inkastade föremål och dessutom ingen uppföljning från media kring detta.

En fråga, när påbörjar du din köpbojkott av följande märken(Hammarby fotbolls huvudsponsorer):
* Falcons
* Intersport
* Folksam
* Nike
* Finlux

då det finns precis lika stora problem inom Bajens klack.

Men alla lag kanske inte ska behandlas lika ?

mvh
Christer

Andreas sa...

Kloka synpunkter Christer. Min kritik riktar sig mot samtliga små huliganklickar, oavsett klubb- och klacktillhörighet. Om du läser Expressens sidan fyra i dag torsdag, så ser du i min artikel där att jag också nämner Hammarbyklackens raketskjutande som ett av de exempel som fått mig att tröttna.

Jag tycker att en kortsiktigt samordnad köpbojkott under låt oss säga en månad eller två under de varma sommarmånaderna då bryggerierna säljer som mest, av inte bara Åbro, utan också ett konsumentrelaterat vurumärke som sponsrar Hammarby respektive Djurgården är en utmärkt idé.

I Bajens fall tror jag att det skulle vara mest effektivt att rikta in sig på Falcon, och dessutom följa upp det med en mejl- och brevkampanj riktad mot Folksam där man diskuterar deras sponsring i relation till vilka etiska krav de ställer på sina finansiella investeringar på aktiemarknaden

Du har dessutom helt rätt i att Hammarbyklackens glada Söderbröder tyvärr har ett oförtjänt gott rykte för närvarande - både i media och bland folk i allmänhet - mot bakgrund av de skandalscener som utspelades på Söderstadions östra klackdel av läktaren under fjolårets allsvenska.

Ö. sa...

Snacka om att ha noll koll på verkligheten. Visst finns det högerextrema bland huliganerna, men om du tror att de få rekrytera folk till den nationella rörelsen är du helt fel ute. Vi hade GFN i Göteborg (Göteborgs Fria Nationalister) som lade ner sin verksamhet för att Wiseguys sa att de fick välja mellan politiken och fotbollen. Tittar du runt bland grupperingarna kommer du hitta folk från yttersta vänstern, sossar, moderater och såvidare. Alltså, folk från alla politiska läger. Det som samlar dem är fotbolllen.

Svensk huligankultur liknar den i England, inte den i Italien. Förstått?


Jourdomstolar är aldrig att föredra, det är ett hot mot rättsäkerheten och något som ska undvikas i ett land som vill kalla sig demokratiskt. Du kan inte få en rättvis rättsprocess när domar fälls på löpande band.

Ersättning av ståplatser till sittplatser är att döda läktarkulturen totalt. Det är lika absurt som att kräva att hultsfredsfestivalen bara ska ha sittplatser, att folk ska vara tysta under en konsert och inte ge utlopp för sina känslor.

Höja biljettpriser radikalt? Du är galen! Vet du att för en barnfamilj i England är det billigare att ta flyget till Italien och gå på en fotbollsmatch med familjen än att gå på match hemma i England. Detta har givitvis blivit så att fotbollen flyttats ut till pubar, där det finns mängder med alkohol och allt vad det ger med sig.

Fotboll skall väl kunnas ses av alla, och inte bara av dem som har pengar? Du måste dessutom tänka på att England har lag som är ett av de bästa i världen, och en befolkningsmängd långt över Sverige. London invånarantal kan jämföras med hela Sveriges. Tror du verkligen att några kommer gå på fotbollsmatcher med dina förslag?

Anonym sa...

Men vänta här nu, vilka hade du tänkt skulle komma på fotboll när du vill höja priserna bygga sittplatser etc? Barnfamiljerna har knappast råd och alla ståplats supportrar försvinner vad blir de då kvar? du och Lagrell hand i hand på ett tomt råsunda?

Eller nej just du vill ju ha det som det är i England ditt det reser människor från hela Europa för att fylla arenorna i och för att se hög kvalitativ fotboll.
Det lär ju funka bra i Svreige, kommer det komma människor från hela Europa och världen för att se Ljunskile slå långabollar? nej du tänk om! Det är supporterkulturen i Sverige som håller hög standard och inte fotbollen. Hur kommer det sig att det är mest folk på de mest "hotfulla" matcherna? Jo för att känsla och atmosfär säljer. Men du vill alltså helt förinta den atmosfär som idag säljer många tusen biljetter till alla derbymatcher och övriga matcher i allsvenskan?

//T

Anonym sa...

Förslagen handlar ju inte det minsta om "den lilla klicken huliganer".

De flesta av de sk firmamedlemmarna har dyra sittplatsbiljetter för att snabbt kunna lämna arenan efter match. De kanske inte alltid tjänar mer än genomsnittet, men betalningsviljan är högre.

(Det där med de "högerextrema" stämmer inte heller. Dem rensade yngre firmamedlemmar bort från Norra i början av 2000-talet.)

Ståplatserna bidrar till den läktarstämning som är allsvenskans bästa försäljningsargument. Hade det gällt "underhållningen" på plan enbart, så skulle allsvenskan locka betydligt mindre publik. Barnfamiljerna vill också ha stämning och sång, även om de inte vill/bör stå i klacken alla gånger. Separata sektioner finns.

England "fungerar" idag tack vare att deras ligor är attraktiva för TV-publiken. Läktarpubliken har sedan länge börjat svika, stämningen är dålig i den högsta ligan och särskilt på de nya arenorna, nyrekryteringen av fans är ett växande problem. Ungdomar och yngre vuxna går inte på fotboll och är földaktligen inte lika intresserade.

I Sverige kan vi inte planka detta med vinst eftersom a) Den betalningsvilliga medelklasspubliken går redan på matcherna och b) Allsvenskan kan inte leva på globala TV-intäkter när publiken sviker. Det där med att rensa ut "oönskade" element, dvs ståplatspubliken som skapar stämning och inramning, prövade Stockholmshockeyn och inte minst AIK till punkt och pricka på 1990-talet. Jag ser inga köande barnfamiljer eller betalningsvilliga affärsmän som tagit deras ställe, gör du? De som var där slutade också gå när stämningen sjönk och priserna steg. Operationen lyckades, patienten dog.

Och apropå ett lite relaterat ämne. Du tror inte att publiksnittet minskat pga antalet matcher och lag? Spelschemat har tryckts ihop, det spelas på ovana fotbollsdagar och det är nog så att Ljungskile inte direkt drar upp snittet. Det är alltså inte rakt av jämförbara siffror. Det där med "huliganismen" (som knappt förekommer på fotbollsläktare) kan f ö inte ha varit en faktor bakom att redan sluta gå. Eller var det kravaller vid AIK-Sundsvall (eller AIK-Kalmar) som jag missade? Jag tror snarare att det handlar om de strypta möjligheterna för stämning och passion, idiotiska läktaravgränsningar, fyrverkeriförbud etc. Som betalande åskådare vill man inte hunsas, och det hade varit trevligt om fansen sågs som den enorma tillgång de är för svensk fotboll, snarare än ett potentiellt hot. Det gäller även när ett fåtal kastar mestadels papperstussar och något mynt.

Anonym sa...

Är du helt borta? När var du sist och såg på folket på norra? Hur kan du kalla suportrarna på norra för nynazister? Visst, det finns vissa, men det finns det överallt.
Du borde kolla fakta på sånt här innan du skriver, pajas!

Anonym sa...

Mycket bra blogg!!! Är inte förvånad om ifitratörer finns på Expo oxå.Som överallt tydligen...
Den som påstår att "Huligan 88" inte finns den manipulerar.De finns ju organiserade över landgränserna Sverige-Polen_Storbrittannien-USA..
och är ofta anhängare av "klukluxklan"- går på gym och äter anabola...iaf en del av dem.
På nätet finns de omnämnda som underorganisation till NSS- nazeskinhead- vilka tycks ha ett brett nätverk..där de påverkar via internet-msn-mobiler oxå. Den som påstår att dessa terrorister ej finns har antingen en del att dölja själva- eller är helt okunniga.
Gillar Din blogg-Du lyfter fram en del av verkligheten..
Har oxå sett filmer på nätet där svenska ungar filmar brinnande hus och skrattande ropar att de får betalt för filmen...

Adam sa...

Man tror att man nått piken av dålig journalistik i Mats Olsson, men så kommer Andreas Henriksson och överträffar honom. En prestation eller bara pinsamt?

Sen så finns den ENDA kloka journaliströsten i JOHAN ESK.

Andreas sa...

Resonemanget i min Expressenartikel handlar inte om det som hände i början på 90-talet. Det handlar om det som bara hände för något år sedan:

http://expo.se/2007/48_1918.html

Det handlar alltså inte om historien. Det handlar om dagsaktuella händelser, medielogik och om hur de allsvenska fotbollsklubbarna vill ladda/inte ladda sina varumärken med olika sorters berättelser.

Andreas sa...

Re: Ö

Du har en klar poäng i din kritik av jourdomstolar. Problemet är dock att det ofta handlar om ungdomar här, tonåringar som måste få en snabb behandling av rättsväsendet. Den långa handläggningstid som krävdes för att få upp målet mot de huliganer som ställde till med ganska så mycket rörigheter för ett par år sedan, visar vad jag menar med behovet av jourdomstolar.

Men det är ingen invändningfri och oproblematisk lösning ur rättssäkerhetsperspektiv. Det har du rätt i.

Anonym sa...

Några enkla funderingar.

- Du vill att man går samma väg si Sverige som i England. Den åsikten får man väl ha men jag undrar över en sak. Om man kraftigt höjer biljettpriserna i Sverige, vad tror du egentligen kommer att hända då?

Jag personligen tror att man tappar ca hälften av dagens publik och denna publik kommer inte ersättas av några nya i stor utsträckning. Allsvenskan är helt enkelt för dålig för att ha höga biljettpriser. Att åka till England och betala dyra pengar för en match är ju OK när man får se fotboll av yppersta världsklass, men det kommer aldrig att hända här. Tvärtom kommer allvsenskan troligen bli ännu sämre då färre publik inte gynnar ekonomin för lagen även om man får in mer per biljett. Detta då krinförsäljning och sponsorintäkter troligen också kommer minska i takt med publiken.

Resultatet blir en ännu sämre allsvenska med lägre publiksiffror idag och inget av det tryck som det är på ett stort antal matcher per år. Förvisso kommer det vara helt riskfritt att gå på fotboll men inte heller det blir någon direkt vinst då det våld som idag florerar i städer där det ska spelas en större match kommer att dyka upp på andra håll. Precis som i England där samma personer som förut skapade problem på matchdagar fortfarande är minst lika våldsbenägna.

- Mats Olssons journalistik kan man ju också ha olika åsikter om. Jag vänder mig mot hans skriverier av två skäl.

Den ena är att han konsekvent kallar alla de som någon gång gjort något dumt i samband med en fotbollsmatch för idioter. Den dansk som förra året gjorde sitt livs misstag i Köpenhamn kallade han för ett fett fyllo. För mig är inte det rätt sätt att bemöta detta problem på.

Det andra är att han ofta är ute och cyklar. Så som t ex när han i en krönika hyllar en text av Björn Ranelid som varit tryckt i ett matchprogram på en MFF-match. Ranelids tes som Olsson köper rakt av är att huliganer och våldsverkare aldrig själva kan ha varit duktiga på att spela fotboll. Ja inte varit duktiga på något alls nästan. Förutom att det enligt mig är en otroligt förenklad bild av ett problem så blir det extra dråpligt när han på samma sida skriver om den polske fotbollsspelare som tidigare spelat i MFF och som efter det hamnat i en hel del klammeri med rättvisan. Det han skriver om just vid detta tillfälle är nämligen att denna gamla elitspelare just deltagit (ev också initierat det) i ett upplopp i samband med en fotbollsmatch i Polen. Dvs ett bevis på att Ranelid har fel. Du kan vara en våldsam huligan även fast du varit duktig i fotboll. Glöm inte heller en rad andra duktiga fotbollsspelare som brukat våld såväl på som vid sidan av plan. Orkar inte räkna upp alla här men de är många som använt vapen, kört rattfulla, slagit sina fruar, slagits på krogen osv osv.

- Slutligen då detta med högerextremisterna och fotbollen. Självklart finns det många högerextremister i de våldsamma supporterleden. Det är inte detsamma som att de infiltrerat supportergrupperna. De är oftast väl kända av alla supportrar även de som inte delar deras politiska uppfattningar. Ibland leder det till interna motsättningar men oftast lägger man politiken (och andra åsikter) åt sidan och håller ihop för att man älskar samma fotbollslag. Det finns nämligen även många vänstersympatisörer på läktarna och i de hårdföra grupperna. Så någon infiltration handlar det inte om i ordets rätta mening även om det s k säkert pratas politik ibland också som det görs i alla sammanhang.

Vidare kan jag inte heller se varför inte en högerxtremist skulle kunna vara totalsåld på fotboll. Så jag dristar mig till att vara så naiv att jag tror att de medlemmar i diverse olika kriminella grupper, högerextremistiska partier etc faktiskt också älskar de klubbar de följer nästan 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.

Anonym sa...

Jag har en fråga bara, är du totalt dum i huvudet?? VArt fan får du ifrån att han försvarar höger exstremister? Han sitter o försvarar svensk klackkultur som håller på att försvinna pga Bo Lundkvist sitter och kommer på nya regler !

Andreas sa...

re: anonym

Är jag totalt dum i huvudet? Svårt att svara på egentligen, beror väl lite på hur man definierar begreppet "totalt dum i huvudet".

Ett möjligt svar är följande:

Jag fick 1,8 i poäng den gången jag skrev högskoleprovet för att med det ta mig in på juristlinjen i Uppsala. Vad fick du i betyg när du skrev högskoleprovet senast?

Vad gäller mitt påstående att Expos före detta chefredaktör Richard Slätt försvarar nazisthuliganer när han inte fördömer det som skedde på Norra stå hänvisar jag till följande källa:

http://expo.se/2007/48_1918.html

Anonym sa...

OCH han försvarar samtidigt också socialdemokrater, moderater, folkpartister och diverse vänsterfolk då även sådana finns på den läktare som diskuteras.