13 maj 2008

The show must go on - on the Radio

Amerikansk politisk pratradio (talk radio) är en storindustri. Varje vecka lyssnar i genomsnitt 100 miljoner amerikaner någon gång på en pratradiostation, och det sänds i runda slängar mellan 300 - 400 timmar konservativ pratradio varje vecka.

Från att ha varit en bransch i princip totalt dominerad av konservativa radiopratare, och vid sidan av dem en rad kristna radiostationer, har det på senare år som en motreaktion växt fram en grupp av liberala - eller progressiva som de själva kallar sig - stationer och program. Bland det mest kända på vänsterkanten i etern i USA återfinns radionätverket Air America, som grundades av bland andra komikern, författaren och demokraten Al Franken.

Air America drogs för ett tag sedan in i den inflammerade striden mellan Clinton och Obama, då dess stora stjärna och frontnamn Randi Rhodes, plötsligt avstängdes utan föregående varning, vilket jag har skrivit om här och här.

Randi är tillbaka i luften sedan ett par veckor tillbaka, men på ett annat liberalt nätverk. Den egentliga anledningen till att hon stängdes av från Air America är inte att hon var oförskämd mot Hillary Clinton under ett framträdande på en nattklubb i San Fransisco, utan att hon gått från att vara varm, uttalad Clintonsupporter, över att vara neutral mellan dem båda, till att bli en både vasstungad och skarp Clintonkriter och Obamasupporter. Och Air America har grundats med pengar som kommer från Clintonsidan i det demokratiska partiet.

Det är som svensk politiskt intresserad radiot inga problem att följa de amerikanska pratradiovärdarna live, eftersom de flesta stationer också sänder över nätet. Här kommer en lista på lyssningstips med stationer och tider på vardagar för er som vill följa den politiska debatten i USA på ett sätt som är oefterhärmerligt. Alla tider som anges som sändningstider är svenska tider.

12.00 - 16.00 Don Imus. Sänder morgonshow från New York, är konservativ med ett stort hjärta och mycket humor. Intressanta intervjuer med folk från hela det politiska spektrat samt media. Klicka här och därefter på listen live-knappen.

15.00 - 18.00 Stephanie Miller. Progressiv hysteriskt rolig kvinna som sänder en morgonshow från Los Angeles och dessutom både är före detta ståuppare och dotter till en republikansk vicepresidentkandidat på 1960-talet. Klicka här och därefter på listen live-knappen.

18.00 - 21.00 Rush Limbaugh. Den konservativa kungen av politisk talk radio i USA. Mannen som gjort politisk talk radio till vad den är i dag, och absolut störst mätt till både lyssnarsiffror och politiskt inflytande. Klicka här och därefter på listen live-knappen

18.00 - 20.00 Bill O´Reillys radioprogram "The no spin zone" på Fox News Radio. Alltid förbannad och redo att leverera dagsfärska politiska analyser där han klappar till både demokrater och republikaner som inte sköter sitt jobb. Klicka här och därefter på listen live-knappen.

21.00 - 00.00 Randi Rhodes. Drottningen av progressiv pratradio. Skarpsinnig, smart, rolig och vasstungad på en och samma gång. Om man bara ska lyssna på en person till höger och en till vänster ska man lyssna på Rush Limbaugh till höger och Randi Rhodes till vänster. Klicka här och därefter på listen live-knappen

Och om du gillar vad du hör, kommer du säkert gilla vad du ser, om du tittar på den här sevärda filmen av Oliver Stone.

Ps. Missa inte att titta på Amnestys OS-kampanj. Som Martin Jönsson på SvD frågar sig, hur länge kommer Coca-Cola tycka att det gynnar deras varumärke att förknippas med förtryck som detta? Ds.Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: