11 maj 2008

Det här skulle aldrig republikanerna komma undan med

Klyftan mellan Clintonlägret och Obamaanhängarna fördjupas för varje dag som går. Det senaste exemplet på hur pass hårda angreppen från Clintonsidan är, kommer från CNN:s politiska kommentator, demokratiska strateg och Clintonsupporter Paul Begala.

I ett inslag i CNN i tisdags kväll levererade Begala en analys som har blivit vida omtalad och citerad av politiska kommentatorer över hela fältet. Begala förklarade att det vore ett stort misstag av demokraterna att utse Obama till presidentkandidat eftersom han inte kan vinna i höst, på grund av att hans väljarbas bygger på alltför snäva grupper.

Han anklagade i princip Obamas läger rakt ut för att inte bry sig om vita väljare:

”Om det finns ett nytt demokratiskt parti som på något sätt inte behöver eller vill ha vita arbetarklassväljare och latinos, räkna inte med mig”, sade Begala.

Sedan kom klassikern:

”Vi kan inte vinna med eggheads and African Americans (alltså intellektuella och svarta)”, vilket han poängterade var den förlorande koalitionen bakom demokraten Dukakis misslyckade kampanj 1988.

I torsdags följde Hillary Clinton själv upp argumentationen genom att i en intervju i den rikstäckande dagstidningen USA Today säga:

”Jag har en mycket bredare bas att bygga en vinnande koalition på.” Som stöd för sin argumentation citerade hon en artikel från nyhetsbyrån AP som enligt henne: ”visade hur Obamas stöd bland arbetande, hårt arbetande amerikaner, vita amerikaner, minskar på nytt, och hur vita i båda delstaterna som inte hade genomgått en collegeutbildning stöttar mig.”

Begalas soundbite om eggheads och afroamerikaner och Clintons argument har fått den republikanska krönikören och före detta talskrivaren Peggy Noonan att i en krönika i Wall Street Journal göra följande kommentar:

Vita amerikaner? Hårt arbetande vita amerikaner? ”Inte ens Richard Nixon sade vita”, kommenterade en Obamasupporter, ”inte ens i den strategin som användes för att vinna sydstaterna åt honom”.

Om John McCain skulle säga: ”Jag har de vita rösterna, baby!”, skulle hans kandidatur vara slut. Och de som allra mest högljutt skulle protestera mot honom är det gamla demokratiska partiet.
Att spela ut raskortet på det sättet som Mrs Clinton gjort, att poängtera och underblåsa en känsla av att vi är djupt splittrade som nation, att göra dina argument så hårt brutala så att vad de egentligen säger är: ”den svarta killen kan inte vinna, men det kan den vita tjejen göra”, är – tja så vulgärt, så cyniskt och så kallt att återigen får en Clinton oss att stänga av tv:n när barnen går förbi.

”Hon har öppnat helvetets portar”, sade en långvarig partihöjdare till mig. ”Vad hon säger är: han är inte en av oss.”


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: