05 april 2008

Nu har det tagit hus i helvete


(Uppdaterad 080405 kl. 14:20)
Som tidigare rapporterats har den liberala 49-åriga pratradiostjärnan Randi Rhodes stängts av från sitt radioprogram efter att hon sagt en del oborstade sanningar om Hillary Clinton och Geraldine Ferraro under ett ståuppframträdande på en nattklubb i SF för några veckor sedan. Att hon gjorde ett ståuppframträdande är inte särskilt konstigt, eftersom hon har en bakgrund i den branschen innan hon gick över till radion. Det var bland annat hennes erkänt vassa tunga och erfarenhet som ståuppkomiker som fick Air America att rekrytera henne som programledare.

Avstängningen visar på ett tydligt sätt hur avgrundsdjup sprickan har blivit inom det demokratiska partiet mellan Clintonlägret och Obamas anhängare. Rhodes har under de senaste veckorna varit en stenhård kritiker av Clintons kampanj och negativa attacker på Obama, eftersom hon hävdar att det bara skadar demokraterna och gynnar McCain, utan att Clinton tjänar någonting på det.

I en kommentar till den liberala bloggtidningen Huffington Post säger Randi Rhodes att radiokanalens beslut att stänga av henne är ett klart kontraktsbrott från Air Americas sida:

- De har brutit mot mitt kontrakt och har skadat mitt hårt upparbetade excellenta rykte inom broadcastindustrin.

Randi Rhodes var tidigare en uttalad och mycket vältalig Clintonsupporter i sin tre timmar långa show som sänds fem dagar i veckan i Air Americas medlemsstationer över i stort sett hela USA. I början av primärvalen drev hon en hyfsat neutral linje mellan Clinton och Obama, men har efter att Obama har vunnit så många delstater och fått så många röster i primärvalen samtidigt som Clintons kampanj drivit allt negativare kampanjer mot Obama, sneat till på allvar på Clintonkampanjen, vilket hon inte gjort ett dugg för att dölja i sina radioprogram.

Allteftersom tonen har skärpts mellan Clinton och Obama, och Rhodes allt tydligare har ställt sig på Obamas sida i sitt program, har det på senare tid drivits en gräsrotskampanj av Clintonanhängare som har kontaktat en rad Air Americastationer och annonsörer i dessa, för att få stationerna att sluta sända Rhodes program och få annonsörerna att sluta annonsera i hennes show. Alltså sådana kampanjer som tidigare varit så vanliga på den kulturkonservativa högerkanten i amerikansk politik, där det enligt deras sätt att se på saken sker en moralisk nedsmutsning av USA som härstammar från den liberala Hollywoodeliten och sprids över landet genom innehållet i omoraliska och oansvariga filmer, tv- och radioprogram.

Självklart kommer avstängningen av Rhodes ta stor plats i de politiska pratradioprogrammen och kabel-tvs nyhetskanaler den kommande veckan. Detta eftersom Randi Rhodes är den klarast lysande stjärnan på den liberala pratradiohimlen i USA. Förvisso är det en himmel som mätt till antalet lyssnare är betydligt mindre än den konservativa pratradion som drar betydligt större lyssnarskaror varje dag, men som ändå har en tydlig roll att spela inte minst mot bakgrund av den hårda primärvalskampen i det demokratiska partiet. Dessutom är hon en av dem - alltså programledare - och det finns inget som journalister älskar att skvallra mer om än andra journalister, i synnerhet om det är ett känt namn som det handlar om.

Hennes skråkollegor bland programledarna och de politiska proffstyckarna har naturligtvis redan börjat leverera kommentarer till affären: Stephanie Miller, Janeane Garofalo ringer till Sam Seder (som är den programledare som ersätter Rhodes under avstängningen), Ann Coulter i en paneldiskussion på Fox News.

Avstängningen av Randi Rhodes må enligt ett sätt att se på saken vara en storm i ett vattenglas, men å andra sidan kan den också tas som ett tecken på hur hård den interna demokratiska fajten är för närvarande. Den verkar i och med Rhodes-affären lämnat stadiet av bareknuckle fistfighting och gått över till den tyngre divisionen show no mercy - take no prisoners. Frågan är när den på allvar börjar skada demokraterna och gynna John McCain. Kanske är vi redan där?
-----
Videon från Randi Rhodes numera ökända ståuppshow har plockats bort från Youtube av upphovsrättsliga skäl. Hela framträdandet finns dock att se i original på radiostationens sida om Randi Rhodes. Där kan man också få en tankeväckande liten snabbkurs i hur händelser kan spinnas och vridas i media. Missa inte att titta på hur Rhodes framträdande vinklas i tv-kanalen Fox News.


Andra skriver intressant om , ,
.

Inga kommentarer: