02 maj 2008

Hur korkad är Hillary McCain, egentligen?

Fördelen med att arbeta som frilansreporter och vid sidan om det driva en blogg är att man inte behöver vara påstått journalistiskt objektiv i stil med utrikeskorren Cecilia Uddén på Sveriges Radio.

Därför behöver jag inte bakvägen i ett inslag eller artikel knussla in tesen om att Clinton och McCain går till val på en korkad bensinskattepolitik, medan Obama däremot återigen har sett ljuset.

Istället kan jag ägna mig åt lite helgjuten Hillary McCain-bashing utan att skämmas det minsta, och till på köpet behöva riskera en anmälan till den journalistiska smakdomstolen i Haninge.

Saken är den att bensinpriset i USA slår nya rekord, varje dag. Bedömare räknar med att priset kan komma att kosta 4 dollar/gallon någon gång i sommar. Och det sätter naturligtvis sina spår i valrörelsen, på ungefär samma sätt som mjölkpriset i Sverige alltid diskuterades i valrörelserna förr om åren, innan någon galen klimatmupp på någon svensk redaktion fick för sig att de svenska kossorna är ett direkt och akut hot mot jorden som sådan och på sikt också mänsklighetens överlevnad.

Men i vilket fall som helst har först John McCain och därefter Hillary Clinton föreslagit en temporär sänkt bensinskatt i sommar. Den federala bensinskatten på 18.4 cent/gallon skulle avskaffas under sommarens rese- och semestersäsong.

Obama däremot motsätter sig idén. Och Washingtons Posts ledarsida backar upp honom, tillsammans med flera ekonomer.

Den bästa analysen av bensinskatteförslaget levereras av Thomas "tårtan" Friedman, kolumnist på New York Times ledarsida:

"Det här är inte en energipolitik. Det här är pengatvätt: vi lånar pengar från Kina och tvättar dem i våra bensintankar för att därefter skeppa dem vidare till Saudiarabien. Vilket sätt att bygga ett land", varefter han fortsätter:

"McCain-Clintons bensinsemesterskatteförslag är ett perfekt exempel på det som energiexperten Peter Schwartz på Global Business Network beskriver som den sanna amerikanska energipolitiken av i dag: "Maximera efterfrågan, minimera utbudet och köp resten av de människor som hatar oss allra mest."

Ps. Via opinonsnörden Joakim på USAval.se hittar jag följande helt bisarra inslag från Bill O´Reillys program på tv-kanalen Fox News, i vilket han uppenbarligen trivs utmärkt i Hillary Clintons sällskap, och vice versa. Hon talar bland annat om vikten av att vara tuff mot oljebolagen (sic!). Bill O`Reilly, Ann Coulter och Rush Limbaugh, nu saknas bara öppet stöd från Bush den äldre så är kvartetten komplett. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: