23 april 2008

Oops, he did it again

Att Hillary Clinton programenligt vann primärvalet i Pennsylvania förvånar ingen. I skrivande stund, när 74 procent av vallokalerna har rapporterat, leder Clinton med 54 procent av rösterna mot Obamas 46 procent. Det ser ut att ge Hillary Clinton en nettoseger på totalt sex konventsdelegater när hon drar vidare från Pennsylvania till de nästkommande valen i delstaterna North Carolina och Indiana om två veckor.

Det kommer alltså på intet vis förändra det oundvikliga slutresultatet för henne. Hon hade behövt en mycket stor, för att inte säga gigantiskt stor, seger i Pennsylvania för att ens ha en mikroskopisk chans att vända trenden och till slut ändå mot alla odds lyckas ro hem nomineringen på partikonventet i Denver, vilket alltså inte kommer ske.

För en analys av vilka väljargrupper som röstade på Clinton respektive Obama och varför de röstade som de gjorde hänvisas till bland annat tv-kanalen CNN:s vallokalsundersökning.

Tio raka skäl till varför Hillary Clinton förlorade primärvalskampen mot Barack Obama redan för mer än två månader sedan har jag tidigare räknat upp här.

Men vad som är mer fascinerande än själva valresultatet är att Bill Clinton återigen har trampat i klaveret i sina försök att stötta sin hustrus presidentkampanj.

Jag har tidigare skrivit om att jag tror att Bill Clinton innerst inne inte vill se sin hustru vinna presidentvalet. Och efter att under en telefonintervju i måndags i radiostationen WHYY i Philadephia under vilken Bill återigen på ett klumpigt sätt jämfört Barack Obama med den svarta pastorn och demokraten Jesse Jackson, finner jag min konspirationsteori ännu mer sannolik.

Bob Shrum, legendarisk demokratisk politisk konsult som har arbetat åt både Al Gores och John Kerrys kampanjer 2000 respektive 2004 säger i en kommentar till tv-kanalen ABC:

- Han [Bill Clinton] skulle göra kampanjen en stor tjänst om han helt enkelt slutade säga saker som det här. Det finns många exempel på när han går ut och är mycket effektiv, men sen drar han plötsligt iväg på sätt som verkligen inte hjälper.

Den republikanska strategen Ed Rollins som arbetade åt Mike Huckabee i årets kampanj är om möjligt ännu rakare i sin utvärdering av Bill Clintons insatser:

- Allting som han har sagt nu mot slutet har skadat hans hustru. Det bästa han kan göra nu är att åka tillbaka till sitt bibliotek i Little Rock i Arkansas och inte öppna munnen förrän hon är nominerad eller har lämnat racet.


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: