21 april 2008

Läget i Pennsylvania och primärvalet

Efter en pausvila som känns lika lång som ett säsongsuppehåll i Premier Leauge, och som har gett mig möjlighet att grotta ned mig i så pass väsensskilda frågor som tysk läktarpolitik, svensk-colombianska flygplansaffärer, svensk läktarkultur och Latinamerikansk säkerhetspolitik har det äntligen blivit dags att fokusera Offentliga affärer på det väsentliga - det amerikanska presidentvalet.

På tisdag smäller det i primärvalet i Pennsylvania. Så här ser läget i opinionen och i det demokratiska racet ut ett par dagar innan vallokalerna stänger på tisdag kväll lokal tid enligt tv-kanalen MSNBC:s rapport på söndag förmiddag lokal tid:

Pennsylvania: Clinton 48 procent; Obama 43 procent. Clinton leder alltså med fem procentenheter.

I de nästkommande primärvalsstaterna där det röstas om två veckor ser opinionsläget ut på följande sätt:

Indiana: Obama 40 procent; Clinton 35 procent.
North Carolina: Obama 47 procent; Clinton 34 procent.

Antalet hittills valda delegater till det demokratiska partikonventeti augusti: Obama 1.417 delegater; Clinton 1.251 delegater. Obama leder alltså med 166 delegater/röster på konventet.

Superdelegater: Obama 236; Clinton, 262. Hillary Clinton leder här med 26 fler superdelegater på sin sida.

Sammanlag blir det alltså 1.653 mot 1.513 vilket innebär att Obama leder med 140 delegater.

Hittills vunna primärval/nomineringsmöten: Obama 28; Clinton 14.

Totalt antal lagda röster i primärval och nomineringsmöten: 13,4 miljoner till Obama; 12,7 miljoner till Clinton. Det ger Obama en ledning med 699.000 röster.

Ps. Att Coloradopartiet förlorade söndagens presidentval i Paraguay betyder att ett drygt 60-årigt maktmonopol just brutits. Den tidigare biskopen Fernando Lugos seger indikerar att undrens tid inte är förbi. Kanske, men bara kanske, tyder det på att Barack Obama ändå har en reell chans även han i höstens stora presidentval på den amerikanska kontinenten. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: