26 juni 2008

Vapenlobbyn vann i högsta domstolen

(Uppdaterad 080627 kl 08:50)
Den amerikanska vappenlobbyn NRA (National Rifle Association) har vunnit ett uppmärksammat mål i högsta domstolen. Det har handlat om ett förbud för privatpersoner i Washington D.C att inneha vapen. Domstolen dömde till NRA:s favör (eller mer korrekt, den privatperson som överklagat förbudet, och vars juridiska kamp sponsrats av NRA).

Det är första gången som USA:s högsta domstol har prövat det tillägg till konstitutionen (det så kallade second amendment) som ger privatpersoner rätt att äga och inneha vapen. Men domstolen var delad. Med röstsiffrorna 5 - 4 röstade HD för att ogiltigförklara staden Washingtons vapenförbud.

John McCain välkomnar domen och kallar den för en banbrytande seger.

Barack Obamas första officiella kommentar visar vilken svår fråga rätten att bära vapen är för demokraterna. Det är ett klassiskt å ena sidan å andra sidan-svar, som gör det mycket svårt att förstå vad Obama själv tycker i den centrala sakfrågan.

"I have always believed that the Second Amendment protects the right of individuals to bear arms, but I also identify with the need for crime-ravaged communities to save their children from the violence that plagues our streets through common-sense, effective safety measures", lyder första meningen i den långa skriftliga kommentaren från Barack Obama.

Läs även om domslutet i SvD.

Ps. Den svenska pr-konsulten Erik Lakomaa har nyligen gått en kurs hos NRA. Jag intervjuar honom om kursen och NRA:s politiska arbete här. Ds.


Andra skriver intressant om , , , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var rätt beslut, egentligen borde det vara friare för allmänheten att äga vapen här med. Bara att kika på montana om man tror många vapen i cirkulation av nödvändighet ger många vapenbrott.

I själva verket kommer kriminella alltid ha tillgång till vapen och knappast respektera lagen.. något som förövrigt står pinsamt klart om man kollar till hur många som blir dödade av handeldsvapen i så kallade "vapenfria zoner" ..

Anonym sa...

Vincit libertas!