05 juni 2008

Presidentvalet 2008 - Slutresultatet redan nu

Jag har tidigare ytligt gått igenom valsystemet med elektorer och vilka delstater som i år räknas till de så kallade swingstates som kan avgöra presidentvalet beroende på vilken kandidat de slutligen stöttar i november.

Nu är det min tur att efter en bloggutmaning tippa utgången av presidentvalet 2008 på delstatsnivå. (Mina medtävlare återfinns här, här och här samt här, här, här, här, här och här och fler som tillkommer).

Själv läser jag med stort intresse Calle Melins förhandstips, eftersom han dels har följt amerikansk inrikespolitik i många år, men också är socialdemokraternas opinionsanalytiker. Alltså den person som i sin yrkesroll dagarna i ända gör just den sortens väljarbedömningar som ligger till grund för vilka valkretsar som socialdemokraterna bör, respektive inte bör, satsa resurser på i de svenska valen. Det gör honom synnerligen kvalificerad att göra samma slags bedömning av utgången av det amerikanska presidentvalet.


Nedan återfinns min tipsrad. Siffrorna i anslutning till delstaterna är antalet elektorsröster som står på spel i delstaten. För att vinna presidentvalet krävs det 270 elektorsröster. Totalt står 538 elektorer på spel.

Följande delstater förblir oförändrat republikanska och röstar därmed på John McCain:

9 Alabama
3 Alaska
10 Arizona
6 Arkansas
9 Colorado
27 Florida
4 Idaho
6 Kansas
8 Kentucky
11 Missouri
3 Montana
5 Nebraska
5 New Mexico
15 North Carolina
3 North Dakota
7 Oklahoma
3 South Dakota
34 Texas
5 Utah
13 Virginia
5 West Virginia
3 Wyoming

Följande delstater förblir oförändrat demokratiska och går till Barack Obama.

7 Connecticut
3 Delaware
4 Hawaii
21 Illinois
55 Kalifornien
4 Maine
10 Maryland
12 Massachusetts
17 Michigan
10 Minnesota
4 New Hampshire
15 New Jersey
31 New York
7 Oregon
21 Pennsylvania
4 Rhode Island
3 Vermont
3 Washington D.C
11 Washington
10 Wisconsin

Barack Obama och demokraterna vinner följande delstater som i förra valet gick till republikanerna:

+ 11 Indiana
+ 7 Iowa
+ 15 Georgia
+ 6 Mississippi
+ 5 Nevada
+ 9 Louisiana
+ 20 Ohio
+ 8 South Carolina
+ 11 Tennessee

Därmed vinner Barack Obama kampen om Vita huset med sammanlagt 344 elektorsröster jämfört med McCains 194 röster. Det kan jämföras med utgången av presidentvalet 2004 i vilket George Bush vann med 286 elektorer jämfört med John Kerrys 251.


Andra skriver intressant om , , .

5 kommentarer:

Erik Hultgren sa...


Får vi se om du klarar av att slå slumpen...
.

Andreas Adersjö sa...

Pecis som väntat, så är skillnaden mellan dig och några av borgarna som Erik länkade till, att ni alla tror att "er" kandidat kommer att vinna...

Intressant...nu väntar jag bara på att Mathias Sundin och snubbarna bakom Usaval.se gör sina bedömningar. Dem har jag åtminstone ansett som hyfsat objektiva i den mån att de inte uppenbart förespråkar någon i sina bloggar utan försöker vara neutrala i sina "rapporteringar"...

Själv vet jag att en dålig kandidat vinner.

Andreas sa...

Min analys bygger på att det är Barack Obama som kandiderar, och han en politiker av kalibern "once in a generation". därför kommer han också vinna stort.

Hade det varit HRC som vunnit demokraternas primärval hade jag gjort en annan analys av valutgången som hade visat på en seger för John McCain.

Anonym sa...

Kul tävling, lycka till.

Jag antar att det är Obamas talekonst som du syftar till när du säger att han är "once in a generation" som är betydligt bättre än McCain. Hans talskrivare är också skickliga att skriva på temat "Hope and Change".

Jag märker att jag själv blir inspirerad över hans budskap om hopp och förändring och börjar tro att vi människor kan förändra världen.

Men illusionerna spricker snabbt som såpbubblor i vinden när man hör honom tala inför AIPAC där det är samma gamla USA politik som gäller. Obama vill fördriva palestinierna från Östra Jerusalem så att Israel får ett odelat Jerusalem, inte ens Bush framförde sådana krav. Glöm fred i Mellan Östern, där blir det inget hopp eller change.

Obama anser att Hamas, Hisbollah och Revolutionära gardet är terrorist organisationer och de skall man inte förhandla med. Allt som vanligt alltså. Till skillnad från McCain så säger sig Obama vara villig att förhandla med Iran innan han bombar dem och han avser antagligen avsluta Irak kriget inom 100 år till skillnad från McCain.

Det enda som kommer att ändras i USA om Obama vinner är presidentens hudfärg och jag förvånas över varför jag blir så entusiastisk över det när det inte spelar någon som helst roll.

Varje val är det samma sak, politiker som blåser hoppfulla såpbubblor om en ljusare framtid om vi röstar på dem och senare samma gamla besvikelse över att de inte levererade, gång efter gång efter gång efter gång.

Det blir verkligheten som kommer att förändra världen och USA, marknadspriset på energi, klimatkrisen, utrotningen av fisken, djuren, träden, finaskrisen, överbefolkningen, sjukdomarna, etc.

Det enda vi möjligen kan förändra är oss själva.

Andreas Adersjö sa...

Likväl är det kul och intressant, o väntat att ni får så helt vitt skilda resultat där alla resultat går "er" väg.

Påstår inte att någon av er har fel, även om någon utav er kommer få fel. Utan fenometet att "er" kandidat vinner när ni bedömer hur det kommer sluta, är jäkligt intressant att ta del av....så det var inte direkt någon kritik.... =)