17 juni 2008

Falkvinge, Swartz, Lago och Abele - årets lobbyister

Branschtidningen Resumé utser varje år sedan några år tillbaka en person till årets lobbyist.

Inför det avgörande beslutet om vem som vinner brukar en jury sålla fram tre personer som går till final, där den slutliga vinnaren förra året utsågs genom mentometeromröstning bland besökarna på prisutdelningen i konserthuset i Stockholm.

I år ser det hela lite annorlunda ut, då Resumé utser årets lobbyist den 10 juli i samband med de dagliga tv-sändningar som redaktionen genomför i Axess Television från Almedalsveckan på Gotland.

Men Offentliga Affärer kan redan nu presentera de självklara finalisterna i årets tävling. Det finns nämligen fyra opinionsbildare som har stuckit ut i mängden år 2008 på ett sätt som inga andra:

Anton Abele, för sitt facebookupprop mot gatuvåldet. Han har för övrigt redan tilldelats titeln årets kommunikationsinsats av rekryteringsföretaget Hammer & Hanborg.

Anders Lago, för sin kamp för att förändra det svenska flyktingmottagandet som kröntes när han i sin roll som kommunstyrelsens ordförande i Södertälje bjöds in till en utfrågning i USA:s kongress, och samma dag lyckades toppa dagstidningen Washington Post med ett långt reportage om Irakflyktingarna som kommit till Södertälje.

Rick Falkvinge och Oscar Swartz, för sin fenomenala förmåga att med kraft, envishet och uthållighet driva fram ett blogguppror mot FRA-lagen som i sin tur fått upp de traditionella nyhetsredaktionera på banan, men också drivit fram en djup splittring och kris i flera borgerliga partiers riksdagsgrupper, och därmed för första gången visat vilken reell makt den politiska bloggosfären besitter i Sverige.

Om någon annan än de här fyra personerna, eller någon annan som kan hänföras till dessa kampanjer, vinner så lovar jag att om inte bokstavligt så i alla fall bildligt talat göra med Resumés chefredaktör Viggo Cavling som Jan Guillou ville göra med chefredaktören på Svensk Damtidning, när den tidningen hårdbevakade Jans skilsmässa för några år sedan. Då löd nämligen ett klassikt löp från Aftonbladet:

Jan Guillou:
Jag vill urinera på Agneta von Schinkels skrivbord


Andra skriver intressant om , , , , , .

Inga kommentarer: