10 februari 2008

"A big night for Barack Obama"

Det var en stor natt för Barack Obama. Så kan resultatet av lördagens fyra demokratiska primärval bäst sammanfattas. Han vann i Louisina, Washington och Nebraska och som grädde på moset plockade han dessutom hem lilla Jungfruöarna. I delstaten Washington vann han till exempel med 68 procent av rösterna mot Clintons 31 procent, rapporterar tv-kanalen MSNBC. Även om racet mot Clinton både är stenhårt och mycket jämt så är det inte mer än rätt att från och med i natt se Obama som demokraternas "frontrunnner", det vill säga favorit och ledande kandidat.

Sex olika färska opinionsundersökningar ställer Barack Obama mot John McCain på det nationella planet och i samtliga sex leder Obama över McCain. Visserligen endast med ett fåtal procentenheter som samtliga ligger inom felmarginalen, men det är ändå en ledning. Men vad som måste vara ändå mer oroande för republikanerna, oavsett om det blir Clinton eller Obama som till slut ror hem nomineringen, är att demokraterna för närvarande både mobiliserar fler väljare till primärvalsurnorna och framförallt drar in betydligt mer pengar till sina kampanjkassor jämfört med republikanerna. För att återigen ta delstaten Washingtons primärval som exempel så lyckades demokraterna få dubbelt så många väljare att gå och rösta i årets primärval jämfört med det förra år 2004, enligt företrädare för den lokala demokratiska partiorganisationen som tv-kanalen CNN talat med.

Samtidigt kan det vara på sin plats att påminna om att en opinionsundersökning i februari inte är det samma som ett valresultat i november. 1988 ledde demokraten Michael Dukakis med 15 procentenheter över George Bush i opinionsundersökningar i februari. Men senare under året gav motståndarna honom en ordentlig genomkörare i den republikanska tvättmaskinen, och den behandlingen stod han inte pall för.


Andra skriver intressant om , .

Inga kommentarer: