09 februari 2008

Stöttar Clinton tortyr?

Ett uppmärksammat utspel som har rört om i grytan i amerikansk politik och skapat osäkerhet bland de traditionella partigängarna är den konservativa tv-personligheten Ann Coulters tal om att hon kommer stödja Hillary Clintons kampanj om John McCain blir republikanernas presidentkandidat.

Den svenska bloggaren Johan Ingerö har träffande beskrivit Ann Coulter som avgrundsrepublikaneras Bitch-in-chief, så att hennes oväntade utspel till stöd för en demokrat skapat en hel del uppmärksamhet är lätt att förstå.

I ett tal den 8 februari som hon höll i direkt anslutning till den konservativa lobbyorganisationen CPACs årliga möte utvecklade hon sina argument till varför hon hellre ser Hillary Clinton i Vita huset än hennes egen partibroder John McCain.

Följande rader från talet är, om än skruvat hårddragna på det klassiska Ann Coulter-viset, tänkvärda för de svenska center-vänster politiker i folkpartiet och socialdemokraterna som helhjärtat stöttar Hillary Clintons kandidatur:

"Ett seriöst case kan läggas fram som visar att Hillary Clinton kommer vara en mer konservativ president än John McCain. Till exempel kommer hon inte vilja vara den första kvinnliga presidenten som förlorar ett krig, som rycker förlusten ur segerns käftar i Irak. Dessutom är hon en ganska hatfylld person, så jag tror faktiskt att hon njuter av tortyren i Guantanamo".

Det här kan för en svensk publik ses som en ytterst skruvad argumentation, men då ska man ha bakgrunden klar för sig. Den handlar om att Ann Coulter ända sedan terrorattacken den 11 september profilerat sig som en hårdför försvarare av kriget mot terrorismen, och förespråkare av användandet av tortyr vid förhör av misstänkta terrorister.

Och John McCain har som före detta torterad krigsfånge i Nordvietnam under Vietnamkriget varit en stenhård kritiker av de förhörsmetoder vid bland annat Guantanamo som militären och CIAs förhörsledare använder sig av efter auktorisation av Bushs försvars- och justitieministrar.

Vad Ann Coulter säger är med andra ord om att McCain vinner så kommer amerikanska militärer stänga Guantanmo och tortera färre fångar än om Clinton sitter i Vita huset. Det finns mycket som talar för den logiken. Clinton kommer rimligtvis känna sig pressad att vid en eventuell seger i november visa att hon är en kompentent och hårdför överbefälhavare som inte tvekar att använda den militära styrka som den sista kvarvarande supermakten besitter om så krävs. En press som inte kommer finnas på en manlig president, oavsett vilken partifärg han har.


Andra skriver intressant om , , , .

Inga kommentarer: