07 februari 2008

Är Obama demokraternas frontrunner?

När Californien rapporterat valresultatet under supertisdagen och det stod klart att delstaten vanns av Hillary Clinton, gick Clintons pr-maskineri igång på högvarv för att sätta bilden att det var Hillary Clinton som vann tisdagens demokratiska batalj, och att hon fortsatt är demokraternas frontkandidat. De poltiska reportrarna köpte bilden. Men är den verkligen korrekt?

Fyra argument talar för att Barack Obama istället bör ses som demokraternas frontrunner:

1. Obama vann supertisdagens batalj mätt både till antalet delstater och till antalet delegater. Han räknade hem sex stycken fler delegater än Clinton.

2. Han har momentum i kampanjen för närvarande, samtidigt som Clintons kampanj har hamnat i ekonomiskt trubbel, som tvingar delar av staben med kampanjchefen Patti Solis Doyle i spetsen att arbeta utan lön. Hillary har dessutom tvingats slanta in fem miljoner dollar av egna pengar till kampanjen under januari. Rimligtvis är de pengarna redan slut.

3. Obama både drar in mer pengar och spenderar mer pengar än Clinton sedan ett tag tillbaka. Han slog insamlingsrekord under januari månad för ett presidentvalsår med 32 miljoner insamlade dollar. Vidare drog han in tre miljoner i bidrag via nätet under onsdagen, alltså dagen efter supertisdagen. Dessutom har han många små bidragsgivare bland donatorerna, personer som ännu inte har donerat den summa pengar som varje privatperson får donera till en kampanj. Clintons donatorer har i större utsträckning redan donerat maxsumman.

4. De nästkommande delstaterna i primärvalskön ser ut att vara delstater som Obama kommer vinna, bland annat på grund av att de har en relativt sett stor andel svart befolkning.

Mot att se Obama som frontrunner talar följande två argument:

1. Clinton har fler vinna konventdelegater än Obama: 1056 jämfört med 979. (2025 delegater krävs för att säkra nomineringen).

2. Clinton har stöd av fler superdelegater än Obama: 201 jämfört med 107. Dessutom verkar de båda kombatanterna för närvarande dra in lika många nya superdelegater till sitt läger. Obama ser inte ut att kunna knapra in på Clinton i den här centrala gruppen av demokratiska nyckelspelare. De senaste tre veckorna har Obama kunnat räkna hem 38 av 74 superdelegater som har deklarerat sin tillhörighet. Det är 51 procent. Clinton ser alltså ut att hålla ställningarna bland partiapparatens folk även i det här avseendet.


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: