14 februari 2008

Dick Morris: “Därför förlorar Hillary”

Det är kört för Hillary Clinton. Hon kan omöjligt ro hem nomineringen och därmed kommer alltså Barack Obama bli demokraternas presidentkandidat. Den förutsägelsen gör Bill Clintons före detta politiska superstrateg Dick Morris i en artikel i nättidningen Realclearpolitics.

“Det är en fantasi att tro att primärvalen i Ohio och Texas skulle vara en “brandvägg” som stoppar den flammande entusiasmen för Obama och rullar tillbaka hennes förluster i februari. Precis som med Giulianis tänkta brandvägg i Florida, kommer Hillary smulas sönder när Obamas momentum bär honom fram till nomineringen”, skriver Dick Morris.

Dick Morris är kolumnist, politisk konsult och mångårig rådgivare till Bill Clinton. Han är inte vilken förståsigpåare som helst, utan har som politisk kampanjstrateg räddat Bill Clintons politiska karriär vid två tillfällen. Dels när Clinton förlorade ett guvernörsval i Arkansas men sedan gjorde comeback med hjälp av råden från Morris, och dels under hans tid som president runt åren 1995 - 1996, efter att demokraterna lidit ett svidande nederlag i kongressvalet 1994 och det såg ut som om han var på väg att förlora omvalet 1996.

“Hon gick till val på ett budskap som var perfekt för ett republikansk primärval - erfarenhet - och övergav nyckeln till att vinna ett demokratiskt primärval - budskapet om förändring - till Obama”, skriver han och fortsätter:

“Hennes beslut att förlita sig på ekonomiska bidrag från särintressen och lobbyister och fylla kampanjkassan med checker från bidragsgivare som gav det maximalt tillåtna stödet bidrog till att förstärka kontrasten hos Obamas budskap om status quo eller förändring. När hennes chefsstrateg är en lobbyist och hennes topprådgivare alla är insiders i den politiska branschen, var hon fastkletad med associationer som begränsade hennes förmåga att kämpa för förändring”.

“Obama blev attraktionen i racet samtidigt som Hillary reciterade sin långa lista med förslag med en bedövande monotoni”.

Han dömer också ut Clintons möjligheter att göra en comeback med hjälp av latinska väljare och invandrare, som är grupper som i mycket stor utsträckning röstade på henne i de stora och folkrika delstaterna Kalifornien/Arizona och New York/New Jersey:

“Hillarys förhoppning om segrar i Winsconsin, Ohio, Pennsylvania, Indiana och North Carolina är inget annat än en fantasi. Den latinska andelen av befolkningen i de delstaterna är långt under tio procent och inte tillräckligt för att bära fram henne till seger”.

Inte ens superdelegaterna som är fria att rösta som de vill på partikonventet i augusti, och som till dags dato i större utsträckning stödjer Clinton än hennes motståndare, kan rädda hennes sjunkande kampanj konstaterar Morris:

“Superdelegaterna kommer inte vara tillräckligt för att rulla tillbaka Obamas segrar i primärvalen och nomineringsvalen, och de kommer huka sig i skyddsrummen och ändå till slut hoppa på Obamas triumfvagn”, skriver Dick Morris.

Samtidigt som Morris skrev sin för Hillary Clinton förödande artikel höll Obamas kampanjchef David Plouffe en presskonferens på telefon där han inför reportrarna hävdade att det är “näst intill omöjligt” för Clinton att återta Obamas ledning som enligt honom uppgår till 136 delegater.

“Det enda sätt hon kan göra det på är att vinna de flesta återstående valen med mellan 25 och 30 procentenheter. Inte ens den mest kreativa matematik kommer kunna lyfta tillbaka henne till samma nivå som Obama har idag räknat i antalet vunna delegater”, sade Plouffe.


Andra skriver intressant om , , , .

Inga kommentarer: