19 maj 2008

Vad USA kan lära av Sverige

Visst är vi svenskar kända för att slaviskt följa det mesta som händer och sker over there, och plocka över de hippa trenderna hit redan innan jänkarna själva fått kläm på dem.

Men nu kan vi faktiskt för en gångs skull lära jänkarna någonting. Och det är hur man hanterar en bank- och fastighetskris likt den som i bolånekrisens spår sveper över Wall Street och fortplantar sig ut i den amerikanska ekonomin, och drar ned både consumer confidence-indexet och presidentens förtroendesiffror till rekordlåga nivåer.

Någon som har ett och annat klokt att lära USA är den svenska överkuckun i bunkern på Brunkebergs torg, Stefan Ingves, vars diktkonst ibland når rent episka höjder.

Stefan Ingves var när det begav sig chef för den svenska bankstödsnämnden som fick i uppdrag att städa upp i det havererade svenska finansbolags-, fastighetsbolags- och bankträsket i början på 90-talet. (Någon som minns finansbolaget Nyckeln? Åh, du ljuva 80-tal, vad vi saknar Mike Milken och hans junkbonds).

Ett flertal tunga amerikanska potentater har specialstuderat läxan från Sverige, däribland den inflytelserika nationalekonomen och liberala kolumnisten Paul Krugman.

Förresten kanske det är som så att de ljuva sötebrödsdagarna med en dollar så svag att vi svenskar ånyo kunnat känna oss som tvättäkta valutasvin när vi besöker USA, är över? Om så är fallet, och du delar den analysen har Erik Wallin på Affärsvärlden flera goda råd för vad du bör göra i så fall.

Till exempel bör du genast köpa sommarhus i Florida! Detta dock under förutsättning att du har en positiv syn på de nästkommande årens orkansäsong som startar ungefär mitt under den svenska högsommaren, ber Offa att få påminna om.

Ps. Dagens citat hämtas från DI-tidningen/bilagan Diego som kom den 19 maj:
"Två på listan [över Sveriges mest besökta bloggar] är 17-åriga Kena Zouiten. Hon bor hemma hos sina föräldrar och ägnar cirka fem timmar om dagen åt sin modeblogg Kenzas, med 73.000 unika besökare i veckan. Det innnebär att Kenza har fler besökare än till exempel Affärsvärldens sajt."


Sug på den du, Jon Åsberg. Ds.

PPs. Ibland gör Affe sjukt coola omslag. DDs.

Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: