21 maj 2008

Obama drar in både delegater och dollar

Under nattens demokratiska primärval vann precis som förutspått Obama delstaten Oregon och Clinton Kentucky, en delstat som Obama gett upp på förhand och inte ens drivit kampanj i.

I skrivande stund leder han röstsammanräkningen med 58 procent mot Clintons 42 procent när lite mer än hälften av valdistrikten har rapporterat. Notabelt är att Obama genom nattens seger har säkrat en majoritet av de konventsdelegater som fördelas i primärvalen. Det borde i sin tur rimligtvis leda till att ytterligare superdelegater hoppar på tåget och meddelar att de lägger sin röst på Obama på konventet. Det intressanta med nattens primärval är också att ingen av kampanjerna har drivit någon negativ kampanj mot sin medtävlare, vilket är tämligen unikt och ska kanske tolkas som ett tecken på att Obama, Clinton och demokraterna håller på att sluta leden inför höstens match mot John McCain.

Samtidigt har upppgifterna över hur mycket pengar delegaterna samlat in i april månad offentliggjorts. Obama vann även den kampen överlägset, med 31 miljoner dollar i insamlade bidrag som förstärkt hans kampanjkassa.

Samtidigt skriver också Washington Post på sin alltid läsvärda politiska blogg The Fix (se högerspalten i den här bloggen) om en symbolisk liten nyhet.

John McCains ledande mediekonsult Mark McCinnon lovade tidigare att lämna uppdraget om McCain skulle komma att ställas mot Obama i höstens val. Det har han nu gjort, vilket mer eller eller mindre får ses som sensationellt. Inte att han höll sitt ord, vilket hedrar honom, utan att han som republikansk toppkonsult vägrar kämpa mot demokraten Obama.

Tidigare var han uttalad demokrat, men har på senare tid arbetat åt bland annat George Bush kampanj år 2000 och Bush-Cheneys återvalskampanj fyra år senare. Han tillhörde en stor grupp republikanska konsulter som arbetat åt Bush men som lämnade det laget för att ansluta sig till McCains kampanj i slutet på 20006 och början på 2007. Men han var också en av få konsulter som valde att stanna kvar hos McCain när hans kampanj mer eller mindre imploderade förra sommaren av brist på pengar.

- Jag vill helt enkelt inte arbeta mot Obamas kandidatur. Om Obama väljs skulle det sända ett fantastiskt budskap till landet och resten av världen, sade McCinnon till Washington Post.

Däremot tänker han fortfarande, enligt vad han berättade för Washington Posts reporter, rösta på McCain i höst.

Det är lite som om moderaternas kommunikationschef Per Henriksson skulle hoppat av efter att Mona Sahlin utnämnts till Perssons efterträdare, med motiveringen att han rent känslomässigt inte klarar av att möta Sahlin i en valrörelse. Ganska så osannolikt va?


Andra skriver intressant om , , , .

Inga kommentarer: