11 april 2008

Södertäljes Anders Lago i kongressen

Under torsdagskvällen svensk tid framträdde Södertäljes socialdemokratiska kommunalråd Anders Lago i USA:s kongress i samband med ett utskottsförhör om flyktingsituationen i Irak.

Läs talet här, och se det här.

Från Washington rapporterar bland annat DN, SvD, Göteborgsposten och Sydsvenska Dagbladet. Anders Lago intervjuades i direktsändning i P1-Morgon och Godmorgon Sverige under fredagsmorgonen. Följande nyhetsinslag har också sänts i Rapport.

Wahington Posts utrikeskorre Mary Jordan skriver om situationen i Södertälje i en stort uppslagen förstasidesartikel i torsdagens tidning med anledning av Lagos framträdande.

I Dagens Nyheter rapporterar USA-korrespondenten Lennart Pehrson under rubriken Södertäljepolitiker hyllad i kongressen:

"Södertälje kan inte bära hela bördan. Ansvaret för flyktingarna måste spridas över hela landet, säger han och utlovar en intensifierad press på regeringen.
Samtidigt som Washington Post i en förstasidesartikel uppmärksammade hur lilla Södertälje tagit emot fler flyktingar från Irakkriget än hela USA framträdde den socialdemokratiske ordföranden i stadens kommunstyrelse sent på torsdagen inför ledamöter av USA-kongressen."

Svenska Dagbladets rutinerade USA-korre Karin Henriksson skriver under rubriken Anders Lago talade för Södertäljes sak:

"Amerikanska företagare som planerar att starta verksamhet i Europa är välkomna till Södertälje för att skapa jobb åt irakier. Det var ett av Anders Lagos besked i Washington."

DN:s politiska kommentator Henrik Brors har analyserat Lagos framträdande. "En fullträff för Lagos ambitioner".

En lite annorlunda kommentar bjuds läsarna av Södertäljes lokaltidning Länstidningen. Det är Södertäljebon Leif Holmberg som pluggar på Columbia University i USA och som har följt Lagos framträdande på plats i USA. Läs hans kommentar här.

Bland annat skriver Holmberg: "Lago representerade lokalpolitikern som får bära bördorna av världspolitiken, och gjorde det bra. För detta så prisades han av kongressledamoten Solis och hon kallade honom för en ”humanitär ambassadör”.


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: