07 april 2008

Clinton offrar sin chefsstrateg

Föga förvånande har Hillary Clintons sedan länge klara valförlust lett till ytterligare en ommöblering i toppen på hennes stab. Den här gången är det Mark Penn, lobbyist och mångårig rådgivare till Bill och Hillary Clinton, som har fått kliva av från chefsstolen.

Sedan några veckor tillbaka har flera av Clintons topprådgivare spelat Svarte Petter med varandra inför öppen ridå framför olika politiska journalister för att slippa pekas ut som hjärnan bakom strategin som ledde till Hillary Clintons förlust mot Barack Obama. Allt i syfte att rädda sina rykten och slippa stå med ansvaret och skammen för den havererade och smått obegripliga strategin att låta Hillary Clinton gå till val på ett budskap om erfarenhet istället för förnyelse och förändring, vilket hon skulle kunna ha gjort på ett trovärdigt sätt, faktiskt med större trovärdighet än hennes nuvarande budskap om att hon är en erfaren överbefälhavare redo från dag ett.

I fallet med Mark Penn hävdas det att han får kliva av på grund av att hans olika roller som dels svindyr topprådgivare till Clinton och dels blytung Washingtonlobbyist och chef för en av världens största pr-firmor, Burson-Marsteller, plötsligt står i konflikt med varandra i samband med diskussioner omkring ett frihandelsavtal mellan USA och Colombia.

Två kommentarer kan göras till Penns avgång. För det första var den mer än väntad. Det var Penn personligen som stod bakom Clintons svårförståeliga kampanjstrategi och bärande kampanjbudskap. För det andra har naturligtvis Penns dubbla roller som både Clintonrådgivare och betald lobbyist för tunga särintressen stått i konflikt med varandra redan från dag ett av Hillary Clintons primärvalskampanj.

Att Mark Penn skulle klara av att sitta på dubbla stolar är ungefär lika trovärdigt som om statsminister Fredrik Reinfeldts statssekereterare samtidigt skulle vara vd på pr-företaget Kreab och jobba på statsrådsberedningen som Reinfeldts närmaste man. Mark Penns avgång är ur det perspektivet djupt symbolisk. Han var den tunga, erfarna Washingtoninsidern som förlorade valet åt en annan tung Washingtoninsider, året då folk mer än någonting annat ville ha förnyelse och någon som inte tillhör Washingtonetablissemanget.

Ps. Missa inte att läsa vad socialdemokraternas opinionsstrateg, tillika tidigare lobbyist på Hill & Knowltons Stockholmskontor, Calle Melin skriver om Penns avgång. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: