10 april 2008

Södertälje i världen


I dag torsdag klockan 20.30 svensk tid deltar Anders Lago, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, i en utskottsutfrågning i den amerikanska kongressen. Programmet återfinns här. Lago har bjudits in för att berätta om hur Södertälje klarar av att ta hand om det relativt sett stora antalet irakiska flyktingar som har kommit till Södertälje efter USA:s invasion i Irak.

Lilla Södertälje, cirka 83.000 invånare, har ensamt tagit emot fler flyktingar från Irak efter krigsutbrottet än vad hela USA och Kanada har gjort tillsammans. Totalt har Södertälje i dagsläget tagit emot drygt 5.000 irakiska flyktingar.

Under tisdagen fick också Anders Lago tillfälle att träffa Barack Obama i Senaten. Om den träffen rapporterar Länstidningen, Dagens Nyheter och Rapport.

Inför utfrågningen intervjuades han i torsdagens P4 Extra med Lotta Bromé och P1-Morgon.

Amerikansk media har med anledning av utfrågningen uppmärksammat den svenska situationen och rapporterat på plats från Södertälje: Washington Post, New York Times samt brittiska Financial Times, Guardian och BBC.

Den stora skottska dagstidningen The Scotsman samt Tyska Tagesspiel och Handelsblatt har också haft utsända korrespondenter på plats. Internationell TV representerade av Franska France 3 och den stora ryska kanalen MTV har också de gjort reportage från Södertälje. Ytterligare dagstidningsreportage kommer snart publiceras i Financial Times och Christian Science Monitor.

Naturligtvis har en sådan stor internationell uppmärksamhet gett material till svenska meta-reportage. Det vill säga reportage om reportagen. Det första exemplet kommer från DN och det andra från Svenska Dagbladet.

Ledarredaktioner engageras naturligtvis de med. Aftonbladet har Jesper Bengtsson utsänd på plats i Washington.

Enligt vad Offentliga affärer har utrett sänder tyvärr inte den amerikanska tv- och radiokanalen C-Span från det aktuella utskottsförhöret i fråga. Däremot kommer det i efterhand finnas en utskrift från utfrågningen publicerad på kommissionens hemsida.

Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: