13 juni 2008

Karl Rove gästar Almedalen

Via Timbros sajt hittar jag den här veckans roligaste nyhet för oss USA-nördar:

"Timbro har bjudit en av amerikansk politiks ledande strateger och kampanjmakare, Karl Rove, till årets politikervecka i Almedalen.

- Vi står inför ett historiskt presidentval i USA och intresset är enormt även i Sverige. I likhet med Newsweek, Wall Street Journal och Fox News Channel, där Karl Rove är en uppskattad expertkommentator, sätter vi stort värde på hans insikter och utsikter om amerikansk politik, säger Billy McCormac, kommunikationschef på Timbro."

Den politiska konsulten och kommentatorn Karl Rove kommer tala vid ett arrangemang under årets Almedalsvecka. Han ses allmänt som strategen bakom George Bush framgångsrika presidentvalskampanjer år 2000 och 2004.

På samma sätt som den politiska konsulten och demokraten James Carville, som var mannen bakom Bill Clintons valseger 1992 och tack vare den blev den politiska superkonsulten under 1990-talet, tillhörde USA:s politik under 2000-talet Karl Rove, också kallad "Bushs hjärna".

Därför kommer han vara intressant att lyssna på för alla de som råkar ha vägarna förbi Almedalen i år när pr-konsulterna, lobbyisterna, de politiska reportrarna och alla andra som kan sägas tillhöra den tjattrande klassen, håller sitt vanliga "kindpussar kul att ses igen hur är läget såg ditt utspel i DN häromsistens vi måste ta en öl ihop"-möte på Gotland.

Jag lovar att återkomma här på bloggen med en ordentlig biografi över Karl Roves politiska liv när Almedalen närmar sig. Han är intressant ur fler än en aspekt, eftersom han långtifrån är oomtvistad hemma i USA. Inte minst hans inblandning i Valerie Plame-skandalen som fällde vicepresidentens Dick Cheneys stabschef Scooter Libby, har bidragit till att fläcka hans eftermäle. Men mer om det vid ett senare tillfälle när framträdandet i Almedalen närmar sig.

Ps. 1990-talet tillhörde James Carville, 2000-talet tillhörde Karl Rove och på samma sätt kommer 2010-talet tillhöra den demokratiska konsulten och strategen David Axelrod. Ds.


Andra skriver intressant om , .

Inga kommentarer: