24 mars 2008

Obama spenderade skjortan av McCain

Offentliga affärer har tidigare skrivit om de insamlingsrekord som Obamas kampanj har slagit under primärvalet. När presidentkampanjerna har offentliggjort sina ekonomiska rapporter för februari månad framstår Obamas ekonomiska framgångar som ännu större när de läggs bredvid uppgifterna som kommer från McCains kamrerer.

Under februari spenderade Obamas kampanj cirka 1,5 miljoner dollar per dag. Men hans höga utgifter kompenseras mer än väl av intäkter från bidragsgivarna, som donerade nästan 2 miljoner per dag under perioden. Han drog in 55,4 miljoner dollar i bidrag samtidigt som han gick in mars månad med 32 miljoner dollar i kassan som kan spenderas under de nästkommande primärvalen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Obamas utgifter uppgick till nästan 43 miljoner dollar under februari, med 39 miljoner dollar kvar på banken att spendera, varav sju miljoner av dessa inte får röras förrän den riktiga valkampanjen startar.

Under samma period drog Hillary Clinton in 35 miljoner dollar i stöd från sina bidragsgivare. Men tar man hänsyn till hennes utgifter och skulder till leverantörer stärkte hon sin sammanlagda kassa med endast 3 miljoner dollar den sista februari jämfört med den första samma månad. Och i den ekvationen har inte den skuld på 5 miljoner dollar som kampanjkassan har till henne själv för det privata lån hon la ut räknats in. Det lånet har fortfarande inte återbetalats enligt den finansiella rapporteringen till USAs valmyndighet FEC.

John McCain samlade i sin tur in elva miljoner dollar i februari, med fyra miljoner dollar kvar i kampanjkassan på banken den sista februari. Därmed närmade sig Obamas utgifter under februari den totala summa pengar som McCain hittills har spenderat på hela sin årslånga valkampanj. Som en jämförelse har McCains lågbudgetkampanj gjort av med sammanlagt 58,4 miljoner dollar före och under primärvalen, vilket alltså kan jämföras med Obamas utgifter på 42,7 miljoner dollar enbart under februari.

Att Obama och Clinton drog in betydligt mer pengar än McCain under ferbuari är dock något som demokraterna inte bör dra alltför stora växlar på. Det är allmänt känt att bidragsgivare i USA aktiveras och lättar på lädret först när det händer saker som engagerar dem. Och det gör det för närvarande i den glödheta demokratiska primärvalskampanjen, medan det sedan ett tag tillbaka råder stiltje på den republikanska sidan eftersom McCain redan rott hem sitt partis nominering. Räkna med att tunga republikanska bidragsgivare, för sådana finns det gott om, kommer engagera sig senare under våren och sommaren när president Bush börjar arbeta som insamlingslokomotiv för sitt partis kampanjkassa.

Frifräsaren Ralph Nader som har sjösatt sin kampanj som oberoende presidentkandidat drog i sammanhanget in blygsamma 280,000 dollar från bidragsgivare under februari. Personligen bidrog han med 40,200 dollar till kassan och hade tillgångar att spendera i början på mars på sammanlagt 280,000 dollar.


Andra skriver intressant om , , , , .

Inga kommentarer: