27 mars 2008

SM i fördomar om USA

Om riksidrottsförbundet mot all förmodan skulle få för sig att anordna något slags svenskt mästerskap i fördomar om amerikansk politik, skulle författaren Jan-Ewert Strömbäck ligga bra till för en guldmedalj.

Efter att han i tisdags skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet med påståenden om att det bedrivs en kristen högerkampanj i USA mot Barack Obama, så har han lagt sig i vinnarhålet till fördoms-SM, för att använda en travterm. Må så vara att det finns enstaka knäppgökar på högerkanten som inte gillar Barack Obama, men de är ett obskyrt randfenomen. I sak har Strömbäck alltså rätt, men ändå så fel. Den högerkristna kampanjen mot Barack Hussein Obama är inte det intressanta för närvarande, som Billy McCormac förtjänstfullt påpekar i torsdagens svar i svenskan.

Betydligt värre är partivännerna Hillary och Bill Clintons försök att utmåla Barack Obama som en muslimsk, svart politiker som därmed underförstått inte förmår ta ansvar för hela USA, om han skulle bli president.

Och på högersidan i amerikansk politik är inte kampanjen mot Obama ett fenom ens värt att uppmärksamma. Betydligt mer intressant att analysera är den interna konflikten mellan å ena sidan John McCain och å andra sidan de ledande konservativa programledarna i pratradion, som bedrivit en brutalt hårdför smutskastningskampanj mot John McCain, som syftade till att han inte skulle bli republikanernas presidentkandidat.

Det är alltså två partiinterna smutskastningskampanjer som är värda att diskutera som intressanta fenomen i nuläget i primärvalet. Inte en svensk författarens fördomar mot den kristna högern i USA, vars politiska inflytande maximalt uppgår till fem miljoner personer/röster. Fler än så är de inte. Och deras inflytande är dessutom i kraftigt avtagande som Billy McCormac skriver.


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: