06 maj 2008

Rysare, vilken rysare?

I tisdagens P1-morgon påannonserade programledaren Klas Wolf-Watz ett inslag om kvällens och nattens primärval i North Carolina och Indiana med den fyndiga inledningen:

"Vi fortsätter med den amerikanska primärvalsrysaren".

Min enkla fråga blir då, vilken rysare? Utfallet av demokraternas primärval har i praktiken stått klart redan sedan mitten på februari, och blev slutgiltigt spikat efter minisupertisdagen, då Barack Obama vann det kombinerade primärvalet och nomineringsmötet i Texas, räknat till antalet delegater. Och det är just antalet delegater på konventet som till slut avgör vem som blir partiets kandidat, ingenting annat.

Anledningen till att Klas påar ett inslag på det viset är antingen att han sitter fast i den mediala boxningsdramatiken, som till varje pris vill fortsätta skildra primärvalet som en öppen och ännu inte avgjord kamp trots att vinnaren sedan länge är utsedd.

Alternativet är att Klas och hans producent Kristian Åström inte är pålästa i sak, och helt enkelt inte har klart för sig hur det underliggande läget är i demokraternas primärval. Ett inte helt ovanligt fenom när det kommer till svenska reportrars sakkunskaper om USA-valet.


Andra skriver intressant om , , .

2 kommentarer:

Morgan sa...

Ett tredje alternativ är att P1 Morgon "köpt" TT:s rubrik från en text igår:

"Rysarval väntar i Indiana"

Annars visade ju Klas W W i programmet att han visste att Clinton ligger hopplöst efter, till skillnad från den medverkande svenskan i North Carolina...

Andreas sa...

Så sant.