07 maj 2008

Gästbloggare: Olle Wästberg

Det är faktiskt över. Det amerikanska presidentvalet kommer att stå mellan Barack Obama och John McCain. (I och med att Hillary Clinton enbart vann med 20.000 röster i Indiana och förlorade stort i North Carolina har Obama dragit ifrån ytterligare. Det verkar osannolikt att Clintonsidan får med sig majoriteten i stadgeutskottet på ”The Nuclear Option”, d v s att rösta igenom att Floridas och Michigans röster räknas och därmed sannolikt spränga partiet.)

Undersökningarna visar på att ”om det vore val idag” skulle det bli dött lopp mellan McCain och Obama. Men det är inte val idag och därför är dagens undersökningar bara en lek.

Först ska det vara partikonvent. Förmodligen en entusiastisk kröning av Obama som säkert åter kommer att visa att han är amerikansk politiks bäste talare. Och ett republikanskt konvent som enligt liturgin måste ägna mycket tid åt att hylla Bush och Cheney.

Sedan en valkampanj som kan komma att handla om kriget, ekonomin eller något helt annat. Obama vill dra sig ur Irak snabbt. McCain vill vinna kriget och lämna. Även i det krigströtta USA är det inte självklar fördel Obama. Man ska inte glömma att amerikanerna röstade på Nixon mot McGovern 1972. Väljarna ville ut ur Vietnam, men de fann McGovern lättsinnig och orealistisk. Ekonomin kan bli fördel Obama.

Men nya frågor kan dyka upp. Åldern kan spela en roll i bakgrunden – även om den inte kommer att användas utåt. Obama, 46 mot McCain, 72. Men också vem som är ”one of us” – krigsveteranen McCain eller Harvardakademikern Obama? Obama har ett drag av elitism som skadat honom. Det finns roliga filmer som när han besöker en chokladfabrik i Ohio och tackar nej till de framsträckta pralinerna: ”No, it’s too dangereous for me”. Eller när han frågar potatisbönder i Idaho om priset på ruccola.

Pastor Wright och Obamas mellannamn ”Hussein” kommer säkert att användas i den mer underjordiska argumentationen, men åtminstone jag tror på kandidaternas försäkran om att de kommer att försöka föra en snygg kampanj. McCain är känslig efter att ha slagits ut av Bushs torpeder år 2000.

Olle Wästberg

Gästbloggaren Olle Wästberg är generaldirektör på Svenska Institutet och tidigare bland annat svensk generalkonsul i New York under terrorattacken mot World Trade Center. Han har också arbetat som chefredaktör på Expressen och statssekreterare på finansdepartementet och har följt amerikansk inrikespolitik under många år.

Ps. Läs också Karin Henrikssons analys i SvD. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: