16 mars 2008

Obamas präst sitter i klistret

(Uppdaterad 0316 klockan 18:25)
Kommer Barack Obamas präst sedan mer än 20 år tillbaka, Jeremiah Wright, vara den som till slut sätter stop för framgångssagan Obama?

Det finns de som spekulerar i de banorna. Till exempel skriver den svenska högerbloggaren och McCain-supportern Dick Erixon ett inlägg med rubriken "Obamas kampanj nära sammanbrott."

Jeremiah Wright är mångårig pastor i den svarta Chicagobaserade kyrkan Trinity United Church of Christ, som på sin sajt beskrivs som "Unashamedly Black and Unapologetically Christian", det vill säga oförskämt svart och oförsvarligt kristen. (För en beskrivning av ordet apologetiskt, se här.)

Det som fått amerikanska politiska talkshowvärldar att gå fullständigt i spinn över Obamas präst är att några av hans inspelade predikningar letat sig fram till tv och radio där de vevas om och om igen. Det har till exempel fått den hårdföra konservativa radioprataren Sean Hannity att, som Dick Erixon skriver, "förklara att Barack Obamas kampanj är slut".

Allt började torsdagen den 13 mars då den rikstäckande tv-kanalen ABC sände följande inslag som granskade den sedan en månad tillbaka pensionerade pastorn Wrights predikningar.

Att Sean Hannity skulle gå hårt åt Obama och förklara honom uträknad är ungefär lika oväntat som att Livets Ords pastor Ulf Ekman inte gillar socialdemokraternas och vänsterpartiets politik på hemmaplan i Sverige, och att han i predikningar i Uppsalakyrkan förespråkat för sina församlingsmedlemmar att de ska rösta borgerligt i valen för att få bort den okristliga socialdemokratiska regeringen.

Nu är Jeremiah Wright ingen nyhet för de politiska reportrar som bevakat primärvalen. En sökning i det amerikanska datoriserade pressklippsarkivet Nexis visar att det bara de senaste månaderna har skrivits över 100 artiklar om sambandet mellan Wright och den svarta muslimska separatisten och extremisten Louis Farrakhan som leder organisationen Nation of Islam.

En rad politiska reportar vittnar om att de har överrösts med mejl från Obamamotståndare som under en längre tid har uppmanat dem om att skriva om detta redan väldokumenterade faktum. Men det var alltså först sedan Obamas egen huspräst sedan 20 år tillbaka, som både vigt honom och döpt hans två barn, uppmärksammats i tv som det tog rejält spinn. Det visar om något vilken central roll tv har i bevakningen av amerikanska politik jämfört med de skrivande och radiopratande kollegornas förmåga att nå ut med sina historier.

Frågan är då hur pass stor skada Obamas pastors och före detta politiska rådgivares mer svavelosande predikningar åsamkat honom. Att Obamalägret bedömer det hela som en allvarlig kris är helt klart sedan de vidtagit mått och steg för att omedelbart distansera Obama från honom. Till exempel fick Wright i fredags sparken från posten som rådgivare i Obamas grupp "African American Religious Leadership Committee.”

Obama har också publicerat ett inlägg i den liberala bloggtidningen Huffington Post i vilket han skriver om sin tro och kyrka. Där skriver han bland annat:

"Låt mig säga att jag lidelsefullt tar avstånd och kraftfullt fördömer de uttalanden som har skapat den här kontroversen. Jag tar kategoriskt avstånd från alla uttalanden som nedvärderar vårt land eller syftar till att splittra oss från våra allierade. Jag är också övertygad om att ord som syftar till att nedvärdera individer inte har någon plats i vårt offentliga samtal, vare sig de sägs under en kampanj eller från en talarstol. Sammanfattningsvis motsätter jag mig fullständigt de uttalanden som pastor Wright har gjort och som är uppe på bordet."

Den enda fördel som för närvarande går att hitta för Obama i pastoraffären är väl att fokus kommer sättas på det faktum att Obama är kristen och inte muslim, vilket är ett envist rykte som omsvärmar Barack Hussein Obama. Dessutom riskerar hans medlemsskap i den helsvarta Chicagokyrkan förstärka bilden av Obama som en svart eller afro-amerikansk politiker, vilket är en bild som han och hans kampanj hela tiden värjt sig emot. Men en sak är säker, och det är att Obama kommer konfronteras med och tvingas förklara och ta avstånd från sin pastors uttalanden åtskilliga gånger fram till valdagen i mitten på november.


Andra skriver intressant om , , .

1 kommentar:

Anders Eriksson sa...

Ari Berman skrev ett bra inlägg om frågan på tidningen The Nations valblogg.

Dick Erixons inlägg kändes knappast som att det gav något. Att Krauthammer skulle fördömma Obamas kampanj är i samma liga som din Ulf Ekman-liknelse.