18 mars 2008

Det kändes tryggt

Men oj så fel det kan bli när politiker vill lugna oroliga finansmarknader. Ta bara det som hände i söndags till exempel. Då satt George Bushs finansminister Henry Paulson, tidigare ordförande i investmentbanken Goldman Sachs, i tre politiska söndagsshower i amerikansk tv. Han framträdde i tur och ordning i ABCs This week, Fox News Sunday och CNNs Late Edition och förklarade att administrationen har läget under kontroll och att Fed gjort helt rätt som skjutit till kapital för att rädda den konkursmässiga investmentbanken och Wall Street-jätten Bear Stearns.

- Våra finansiella institutioner, våra banker och investmentbanker är mycket starka, sade finansministern bland annat.

Men oj så tryggt det känns. Nu kan jag sova gott igen, framförallt med tanke på vad samme Paulson sade för ett år sedan (april 2007):

"The Housing market correction appears to be at or near its bottom and that troubles in the subprime mortgage market will not likely spread throughout the economy.
I don't see (subprime mortgage market troubles) imposing a serious problem. I think it's going to be largely contained."

Ps. Det är inlägg som det ovanstående som gör att jag tycker att ekonomen Paul Krugman alltid är värd att lyssna på, oavsett om man delar hans analyser eller ej. Ds.


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: