06 februari 2008

Superdelegaterna avgör?

(Uppdaterad 08-02-07 kl: 14.16)
En första analys av supertisdagens 22 demokratiska primärval pekar på att det blir en rysare på den demokratiska sidan. Det är fullt möjligt att vare sig Clinton, som i dagsläget har 1056 delegater, eller Obama med 979 delegater efter supertisdagen, kommer ha samlat en tillräckligt stor andel delegater till konventet för att utses som presidentkandidat av egen kraft.

Därmed kommer de så kallade superdelegaterna, som utgör cirka en femtedel av alla delegater på konventet, sitta med avgörandet i hand. I dagsläget är det oklart vilken kandidat som dessa stödjer, och vi kan därför räkna med att de båda kandidaterna nu tvingas inrikta en del av kampanjarbetet på att lobba för deras stöd. För att vinna deras röster krävs mycket personliga kontakter mellan kandidaterna och de enskilda superdelegaterna i form av möten, telefonsamtal och dylikt. Men en sak är säker, Bill Clinton, som i sin roll av före detta demokratisk president är en av superdelegaterna, lär väl redan veta vem han ska rösta på.

Övrigt av intresse är bland annat det faktum att det verkar som om många republikanska väljare mer har röstat mot någon av de republikanska kandidaterna, än för dem. Det kan i sin tur tyda på att republikanerna kommer få svårt med att mobilisera sina väljare i höst. Samtidigt engagerar de demokratiska primärvalen i flera delstater ett rekordstort antal röstande. Som en kommentator på CNN sammanfattade tisdagen:

- Its´more passion on the left.

Andra skriver intressant om , , .

1 kommentar:

Anonym sa...

Medan republikanerna har ett inbördeskrig på gång så existerar inte det problemet på den demokratiska sidan. Ännu. Demokrater gillar BÅDE Hillary och Obama.

Jublet i kodak center när Wolf Blitzer frågade de båda om en möjlig super ticket ger en korrekt bild av de demokratiska känslorna.

Nå,det är detta som är problemet med super delegates. Det enda som kan stoppa den demokratiska love-festen är om den ena kandidaten (gissningsvis Obama) vinner flest röster medan den andre kandidaten (gissningsvis Hillary) får nomineringen tack vare superdelegaterna.

Då har vi plötsligt den strid och den bitterhet som vi hittills inte sett på den liberala sidan i detta val.

/Peter S