12 maj 2009

Ibrahim Baylan tvingas be Göran Greider om ursäkt

Tänk tanken att den socialdemokratiska partisekreteraren Ibrahim Baylan tvingas skrapa med foten i gruset och be den vänsterprofilerade socialdemokratiska ledarskribenten Göran Greider om ursäkt. Lek också med tanken att den offentliga ursäkten framtvingats efter att Baylan haft fräckheten att påpeka att det är han och inte Gredier som är ledare för socialdemokraterna.

Och inte nog med det, inte bara Baylan utan också flera socialdemokratiska riksdagsmän har tvingats backa efter att de har kritiserat Gredier för att vara fullständigt off, sakna kontakt med verkligheten och vara ute och cykla alldeles för långt till vänster både i sin retorik och med sina konkreta förslag. Efter ursäkterna har sedan en annan grupp socialdemokratiska riksdagsledamöter ställt sig upp på rad och vittnat om vilken stor begåvning och politisk ledare Greider är.

Låter det verklighetsfrånvänt? Möjligtvis i Sverige, men inte i USA. Där har just det scenariot utspelats med två grupper republikanska kongressledamöter i rollbesättningen. Och huvudrollen i dramat spelas av republikanernas partiordförande, Michael Steele, som har tvingats be den konservativa kungen av den politiska pratradion, Rush Limbaugh, om ursäkt.

Bråket utbröt efter att Steele, som är ordförande för RNC (republican national committee), påpekat att det de facto är han som är partiledare för republikanerna. Vidare kallade han Limbaugh för en "underhållare" vars radioprogram är "motbjudande" och "uppviglande". Det fick i sin tur Limbaugh att replikera att Steele är ledare för RNC, inte GOP (grand old party). Efter en massiv kritikstorm tvingades Steele att backa och be Rush Limbaugh om ursäkt med orden: "Min intention var inte att kritisera Rush - Jag har enorm respekt för Rush Limbaugh", och "Jag var kanske lite oklar. Det var inget försök från min sida att förminska hans röst eller ledarskap".

Även andra republikanska kongressledamöter samt guvernören i South Carolina som har kritiserat Limbaugh för att vara alltför hårdför och hökaktig har tvingats backa och be om ursäkt.

Bråken är uttryck inte bara för vilken tung position den högröstade, sluggeraktiga och såväl älskade som hatade Rush Limbaugh har även högt upp bland inflytelserika republikaner, utan också för den identitetskris som har drabbat det republikanska partiet efter höstens valförlust.

Vilken väg ska partiet gå? Ska det söka en ny och mer modererad väg in mot mitten av den amerikanska politiska mittfåran, eller ska partiet svara på Obamas framgångar och den ekonomiska krisen genom att bli än mer radikalt konservativt renlärligt i sin politiska profil? På den ena sidan kan den unga, läsvärda och nytänkande republikanska krönikören i New York Times, Ross Douthat, sägas stå. Och längst ut på andra sidan återfinns alltså konservativa mediepersonlighter som Rush Limbaugh och radioprataren och programledaren i tv-kanalen Fox News, Sean Hannity, som efter Obamas tillträdande kallar sig själv för "konservativ i exil".

Under tiden som republikanernas inbördeskrig fortsätter passar demokraterna med vita husets stabschef Rahm Emanuel i spetsen på att utnyttja fajten genom att underblåsa Rush Limbaughs roll som ledare för republikanerna. Nu senast genom den underfundiga webbsidan I´m Sorry, Rush som exploaterar de ovan beskrivna ursäkterna.


Ps. Tycker också du att det var ett misstag av Obama att stänga fånglägret på Guantanamo? Då kan kanske den här T-shirten som säljs via Limbaughs hemsida vara något för dig? Texten lyder: Club Gitmo - When America was safe, och den kryddas med en bild som associerar till waterboarding. Färgen är så klart den snygga fånglägeroranga kulören som klätt internerna på Guantanamo, eller Gitmo som smeknamnet lyder i USA. Ds.

Andra skriver intressant om , , .

1 kommentar:

Save Baby Thor Wang sa...

NEW UPDATES! Please look a the website!

Hello,

I am Andrew Wang, Thor's father. I would like to offer the other side of the story. I moved away with my son because I had to protect him from harm. The legal system in the US failed to do so.

Please see my blog: http://savebabythorwang.blogspot.com and my website: http://www.k2techconsulting.com

Please help me get in touch with Thor. I have asked to talk to him but Maria has denied me any contact with him.

Andrew Wang