13 maj 2009

Foliehatten det nya riksdagsmodet

För några år sedan fanns det en folkpartistisk riksdagsledamot som mot slutet av sin riksdagskarriär bar en foliehatt modell större, vilket ledarskribenten Per Gudmundson häromdagen påminde om i en läsvärd liten artikel på Svenskans ledarsida om konspirationsteorier och partistöd.

Att konspirationsteorier flödar fritt på nätet gör väl ingen förvånad, även om sammanhangen de dyker upp i inte upphör att förvåna. Till exempel har en av bloggaren Johan Ingerös läsare och kommentatorer nyligen lyckats väva ihop våldet mot kvinnor i nära relationer med det internationella bankväsendet, och på ett halsbrytande sätt gjort det sistnämnda ansvarigt för det förstnämnda.

Av och till letar sig konspirationsteorier även in på mer väletablerade arenor, som Aftonbladets kultursida och ABF Stockholm, vilket bloggaren Dick Erixon resonerar om i ett inlägg. Att sådana etablerade vänsterarenor fastnar i det konspirationsteoretiskta träsket får ses som mer bekymmersamt, eftersom det strider mot allt vad kritiskt debatt, upplysning, förnuft och folkbildning står för när den är som allra finast, som författaren Torbjörn Elensky klokt påpekar.

En stillsam liten undran. Vad skulle ABF:s grundare Rickard Sandler eller för den delen Ernst Wigforss, Alva och Gunnar Myrdal eller kanske Per Edvin Sköld eller måhända Östen Undén tyckt om konspirationsteoretikernas härjande i ABF-huset och på Aftonbladets kultursidor? Det skulle faktiskt dess redaktör Åsa Linderborg kunna skriva en reflektion över, mot bakgrund av att hon doktorerat på socialdemokratins historia, eller närmare bestämt socialdemokratins historieskrivning. Något säger mig att konspirationsteoretiker spelar en relativt undanskymd roll i det sammanhanget.

Men Aftonbladets kultursida och dess redaktör i all ära. I jämförelse med hennes partikamrat, den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Egon Frid, står hon sig slätt. Han har i kraft av sitt ämbete nyligen lyckats positionera sig som Sveriges tyngsta konspirationsteoretiker avseende terrorattacken mot World Trade Center, ivrigt påhejad av dess främsta svenska företrädare Fredrik Rosvall.

I kort sammanfattning har Egon Frid skrivit under ett internationellt upprop som landar i kravet på en ny oberoende utredning av terrorattacken i New York den 11 september 2001. Målet är att utredningen ska visa att terrorattacken var en konspiration orkestrerad av underrättelsetjänsten CIA och dess israeliska broderorganisation Mossad, men att sanningen om detta förtigs.

Den gode Egon Frid har uppenbarligen plockat upp den fallna foliehatten från något undanskymt skrymsle i folkpartiets riksdagskansli. Men det är väl vad som krävs om sanningen ska fram, eller för att citera Egon Frids röstförklaring till varför han undertecknat uppropet kallat Political leaders for 9/11 truth (sic!). "The truth about 9/11 is important!"

Andra skriver intressant om , , .

1 kommentar:

Anonym sa...

Du borde köpa dig en foliehatt, största modell :)