14 mars 2008

(D)eal på gång om Florida och Michigan

Enligt Timereportern Mark Halperin förhandlas det mellan demokraternas partihögkvarter och Obamas och Clintons kampanjer om hur den röriga situationen med de ogiltiga demokratiska primärvalen i Florida och Michigan ska lösas.

Lösningen ser enligt honom ut att landa i att de båda primärvalens resultat spikas och giltigförklaras, men att mandatfördelningen till konventet i Denver från Florida halveras, samtidigt som de 156 delegaterna från Michigan delas 50/50 mellan dem båda. Därmed skulle Clinton göra en nettovinst på 19 delegater gentemot sin medtävlare.

Ed Kilgore som är chefredaktör på bloggen Democratic strategist konstaterar att det till slut rimligtvis kommer landa i en kompromiss liknande den som rapporterats i Time, som Hillary Clinton i dagsläget sägs stödja, men Obama vara betydligt mer tveksamt inställd till.

Att det måste komma till någon slags lösning som ger Florida och Michigans delegater och ett officiellt röstberättigat deltagande på konventet i Denver står alltmer klart. Inte minst mot bakgrund av att det är två relativt stora delstater i USA, i synnerhet Florida som dessutom har en stor grupp engagerade demokratiska partiaktivister. Att den gruppen skulle utestängas från konventet på grund att den republikanska guvernören tillsammans med republikanerna i delstatsparlamentetet drev fram ett tidigarelagt primärval i Florida, skulle se mer än konstigt ut, och antagligen skapa onödigt hårda tongångar mellan demokratiska fotfolket i Florida och politruckerna i partihögkvarteret i Washington inför höstens val.

Men varför skulle Clinton stötta en uppgörelse som bara ger henne en nettovinst på 19 delegater samtidigt som Obamas strateger enligt ryktet motsätter sig den?

Svaret är de avgivna rösterna i valurnorna. I dagsläget kommer Obama utan tvekan vinna flest antal röster, antal delstater och antal delegater, medan Clinton endast har flest vinster i stora delstater att komma med när hon förhandlar med superdelegaterna om deras stöd för hennes kandidatur.

Men om dealen om Florida och Michigan spikas kan hon eventuellt vinna kampen om flest avgivna röster i primärvalen när de är slutförda någon gång i juni. Hennes vinstmarginal i Florida var 278.000 röster och i Michigan 99.000 röster, sålunda en sammanlagd vinst med 377.000 röster.

Fortsättning lär definitivt följa. Inte minst mot bakgrund av att Barack Obamas namn inte fanns med på valsedeln i Michigan.


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: