13 mars 2008

The case is closed Hillary

The case is closed är ett uttryck som brukar användas i USA i sammanhang när man vill säga att någonting är klappat och klart. Och nu är det definitivt klappat och klart och kört och finito och game over och tilt i maskineriet och finished och sagan är över och domaren har blåst i pipan för matchen är slut för Hillary Rodham Clinton.

Hon har förlorat demokraternas primärval 2008. Barack Obama har vunnit.

Jag har i flera veckors tid tjatat om att det är omöjligt för Clinton att vinna nomineringen om hon inte vinner primärvalen i Texas, Ohio och Pennsylvania samt vinner mycket stort i de tolv andra delstaterna som återstod efter minisupertisdagen i förra veckan.

Jag är inte ensam om den bedömningen. Till exempel har både maken Bill Clinton och den politiska strategen och tv-kommentatorn James Carville offentligt gett uttryck för samma uppfattning. Utan segrar i de tre nämnda stora delstaterna är det kört för henne.

Och hur gick det nu i primärvalet i Texas egentligen? Jo, när de sammanlagda rösterna från det kombinerade primärvalet och nomineringsmötet i Texas är räknade och kandidatfördelningen mellan de båda kandidaterna är avgjord, så visar det sig att Obama vann Texas med 98 delegater mot Clintons 95 delegater.

Hon förlorade också i de båda efterföljande primärvalen i Wyoming och Mississippi den åttonde och elfte mars.

The democratic primary case is so closed that you can´t belive how fucking closed it is, my dearest Hillary!

Så varför envisas hon då med att fortsätta? Kanske kan omgjorda demokratiska primärval i Florida och Michigan rädda henne? Det spekulerar bland andra svenskans P J Anders Linder i på sin blogg. Men svaret på hans fråga är Nepp. Det kan de inte. I Florida, som hon vann stort, var det många demokrater som stannade hemma och lät bli att rösta, eftersom de visste att Floridas demokratiska primärval på förhand hade ogiltigtförklarats av demokraternas partistyrelse.

Att många välja stannade hemma kan vi se när vi tittar på antalet röstande i demokraternas primärval i Florida, som var ungefär lika många som i republikanernas primärval. Det kan jämföras med det kraftigt ökade antalet röstande i andra delstaters demokratiska primärval, som i många fall har sett en fördubbling av antalet röstande jämfört med 2004. Och då ska man ha i åtanke att Florida är en delstat med avsevärt fler demokrater jämfört med republikaner bland invånarna och väljarna.

I Michigan stod inte ens Obamas namn med på röstsedeln, villket däremot Clintons gjorde.

När alla demokratiska primärval är genomförda - oavsett om Florida och Michigan röstar på nytt eller ej - och oavsett om Clinton vinner i dem med viss marginal, så kommer Obama ha vunnit med någonstans mellan 100 - 200 delegater över Clinton när demokraternas partikonvent inleds i Denver i augusti i höst. Han kommer också ha vunnit flest antal delstater och flest antal röster. Han har ovanpå allt detta visat att han också förmår bryta in i nya väljargrupper och locka över republikaner till demokraterna.

Att superdelegaterna skulle komma på tanken att överpröva detta valresultat och tala om för det rekordstora antalet demokratiska primärvalsväljare som har masat sig till valurnorna att de har fel är en bisarr tanke. Förvisso är det demokratiska partiet i USA ett smått bisarrt parti i många aspekter sett till hur många olika intressegrupper som det är en koalition av, men så bissart och självmordsbenäget är det inte så att det skulle våga mygla bort Obamas nominering på partikonventet.

Jag har sagt det förr, och jag säger det igen ifall någon skulle ha missat poängen. The case is closed Hillary!


Andra skriver intressant om , , .

Inga kommentarer: