15 november 2005

Våga vägra Blossa

Uppställning!

Julen närmar sig med stormsteg. Det är dags att ta tag i förberedelserna. Med tanke på att statliga vin- och spritmonoplet har fuckat up det big-time i och med muthärvan, är det dags att vi konsumenter säger ifrån och vågar vägra bolaget ett tag framöver. Låt både systemet och regeringen känna på lite hederlig konsumentmakt för en gångs skull.

Får jag föreslå följande alternativ till Blossas klassiska vinglögg. Satsen är lätt att snickra ihop hemma i badrummet, och rekommenderas varmt. Den är faktiskt godare än Blossas starkvinsglögg, jag lovar.

5 liter svagdricka
2 flaskor porter
50 gram jäst
2,5 kg strösocker
500 g russin
5 medelstora potatisar, råa, i skivor
2 bitar ingefära
2 paket hela nejlikor
1 paket hel kardemumma

Häll allt i en tio-litershink. Täck med folie eller lock och låt stå i tre veckor. Rör om då och då.

Sila genom duk. Låt stå i minst ett dygn så att grumset sjunker. Sila genom kaffefilter. Häll på flaskor.

Receptet kommer från pensionerade översten Bo Hugemark, ordförande i Svenska Atlantkommittén (som är ett forum för säkerhetspolitisk debatt) och en röst värd att lyssna på både när det handlar om glögg och vår relation till Nato. För övrigt tror jag att Hugemark är den dugligaste och mest kompetenta översten som aldrig blev general i svensk nutid. Anledningen var politisk såvitt jag kan bedöma. Hugemark var bland annat alltför frispråkig i sin syn på Sveriges säkerhetspolitik. (Dra lärdom om du vill göra karriär i försvaret).

Avslutningsvis meddelas att Bo Hugemark dessutom är en tredjedel av författarpseudonymen Harry Winter, som skrev böckerna om Operation Garbo (Timbro förlag).

Inga kommentarer: