19 maj 2009

Bilderna som avslöjar Bushs hemliga kristna krigsrapporter

Var USA:s krigföring i Irak ett korståg? Tanken må vid en första anblick låta minst sagt barock, även om president Bush under ett kort tag strax efter terrorattacken mot World Trade Center talade i termer av korståg. Men nu visar topphemliga promemorier från Donald Rumsfelds tid som försvarsminister i Pentagon att en hårdför kristen retorik kryddad med svavelosande bibelcitat genomsyrade Rumsfelds personliga genomgångar och rapportering till presidenten om invasionen i Irak.

Nu läcker alltfler uppgifter ut om president Bush tid i Vita huset och hur arbetet bedrevs i hans administration. Ett häpnadsväckande avslöjande står tidningen GQ för, som i en genomgång av Rumsfelds tid som försvarsminister kommit över en rad topphemliga dagliga underrättelserapporter som skrevs i Pentagon för presidentens räkning, och som allt som oftast levererades personligen av Rumsfeld till Vita huset. Promemoriernas omslag bestod av fotografier som skildrade amerikanska soldater i Irak, och rubrikerna till bilderna och rapporterna bestod av inspirerande bibelcitat skrivna med fetstil.

Ett exempel är en bild på en amerikansk stridsvagn i profil tagen i skymningsljus i öknen. Rubriken är ett bibelcitat: "Therefore put on the full armor of God, so that when the day of evil comes, you may be able to stand your ground, and after you have done everything, to stand". (Ta därför på er Guds rustning, så att ni kan göra motstånd på den onda dagen och stå upprätt efter att ha fullgjort allt. Efesierbrevet 6:13).

Ett annat omslag visar Saddam Hussein i en klassisk diktatorposé med uniform och allt under rubriken "It is God’s will that by doing good you should silence the ignorant talk of foolish men". (Ty sådan är Guds vilja: genom att göra det goda skall ni tysta munnen på de okunniga och tanklösa. Första Petrusbrevet 2:15).

GQ har lagt upp omslagen i ett bildspel som kan ses här.

Journalisten Robert Drapers gedigna porträtt av Donald Rumsfeld visar en politiker som i bästa fall var olämplig för sitt jobb och i värsta fall en religiös fanatiker.

Andra skriver intressant om , , .

4 kommentarer:

Gunilla sa...

Hej Andreas,

Tack för ännu en välskriven bloggpost ! Jag har helt fräckt snott uppslaget och frågat TT om de vill ha en text apropå detta. Om du tänkt skriva om det själv får du gärna stoppa mig!

Andreas sa...

Skulle aldrig komma på tanken att stoppa dig Gunilla...

Anonym sa...

Mycket ska man höra innan öronen trillar av... Man blir så trött på folk. Hur kan ens knäppgökar komma upp sig så högt? De blir väl anställda av sina ännu knäppare polare antar jag :/

Gunilla sa...

Går sällan att komma med unika idéer these days -- inte om amerikansk politik, i alla fall! Har tyvärr inte fått svar från någon redaktör:
http://www.expressen.tv/nyheter/Utrikes/1.1576343/pentagons-topphemliga-brev-till-bush