24 februari 2008

Frågesport: Hur stort är Naders Ego

I söndagens upplaga av tv-programmet Meet the Press med Tim Russert på NBC berättade konsumenträttsaktivisten Ralph Nader att han återigen ställer upp i presidentvalet som oberoende kandidat för ett tredje alternativ, vid sidan av demokraterna och republikanerna.

Valen 1996 och 2000 var han de grönas presidentkandidat i USA. Efter valet år 2000 fick Nader svidande kritik av många demokrater eftersom han lockade ett fåtal - men tillräckligt många - demokrater att rösta på honom istället för på Al Gore i Florida. Den handfulla mängden missade demokratiska röster ledde till att George Bush vann Florida och sedemera presidentvalet. 2004 ställde han upp som oberoende kandidat men fick då betydligt färre röster än de 2,7 procent han nådde år 2000.

I intervjun fick han naturligtvis frågan om hur han ser på demokraternas kritik efter valdebaclet 2000:

RUSSERT: Som du vet, Ralph Nader, så finns det demokrater över hela landet som kommer tycka att det här är en väldigt störande nyhet, och de kommer peka på 2000. Det här var rösträkningen. Al gore vann det totala antalet röster, men du fick 2,7 procent, nästan 3 miljoner röster, år 2000. Sen Florida, Florida, Florida. Som du minns så vann George Bush Florida med 537 röster. Du fick 97.488. Demokrat efter demokrat säger fortfarande i denna dag att om ditt namn inte hade stått på röstsedeln, så hade Al Gore vunnit Florida. Vallokalsundersökningar visar att han skulle fått två tredjedelar av Naders röster. Gore skulle ha varit president och inte George Bush.

Du, Ralph Nader är ansvarig för vad som har hänt de senaste sju åren.

NADER: Inte, inte George Bush? Inte demokraterna i kongressen? Inte väljarna som röstade på George Bush? Men det fanns demokrater i Florida, 250.000 närmare bestämt. Du vet, jag önskar att Al Gore någon gång skulle gästa det här programmet Tim så att du kunde fråga honom: "Varför blev du inte president 2000?" Och jag tror att vad han kommer svara dig är att han trodde att han vann Florida, men att den togs från honom, före, under och efter valet från Tallahassee. Katrine Bush - du vet statssekreteraren... (i Florida, högsta valtjänstemannen på delstatsnivån)

RUSSERT: Katherine Harris.

NADER: Harris, just det, och Jeb Bush (dåvarande guvernören i Florida, bror till George Bush), hela vägen till det där beslutet i den fruktansvärt politiserade högsta domstolen. Men det politiska bigotteriet som har förekommit här säger alltså att vi inte borde ställa upp på valarenan? Vi, alla av oss, som, som tror att landet behöver en injektion av frihet, demokrati, valmöjligheter, disidenter ska alltså sitta vid sidlinjen och titta på när de båda partierna äger samtliga väljare samtidigt som de lämnar över regeringen till de stora företagen. /.../

En betraktare vid sidlinjen kan inte undgå att ställa sig följande fråga: exakt hur stort är Ralph "bilbältet" Naders ego?

1. Större än en topprankad obligationsmäklare på Wall Street (en så kallad big swinging dick enligt författaren Michel Lewis definition i boken Bluffpoker)?

X. Större än månen?

2. Större än Janne Josefssons när han är på jakt med mikrofonen i högsta hugg och blodvittring i munnen?

Rätt svar skickas till: notafuckingchanceinhelliwillbecomepresident2008@ralphnader.com


Andra skriver intressant om , .

Inga kommentarer: