Så kom den då äntligen, intervjun i vilken någon sätter fingret på likheten mellan Anders Borgs och Göran Perssons budskap och förebilder. Naturligtvis är det den alltid excellente Anders Jonsson som gör det i en intervju med moderaternas Anders Borg i veckans nummer av Veckans Affärer. Några utdrag ur artikeln:
"Vår vision kan absolut beskrivas i folkhemstermer, ett samhälle som inkluderar alla, där inte en tredjedel står utanför", (säger Anders Borg).
"Vi vill återupprätta den svenska samhällsmodellen som den fungerade på 1950- och 1960-talet. Alltså ett samhälle där det lönar sig väldigt mycket att arbeta, där det är väldigt lönsamt att gå ut på arbetsmarknaden."
Men visionen om de gyllen åren under framväxten av Tage Erlanders starka samhälle, är ju också vad statsminister Göran Persson brukar tala om. Och är den någon som driver tesen att politik är att lösa problem varefter de uppstår är det Göran Persson. Har moderaterna blivit socialdemokrater?
"Det är inte sant att socialdemokraterna vill återupprätta den svenska modellen. Det är ju de som drivit resan bort genom höjda skatter och höjda ersättningar som gör det mindre lönsamt att arbeta. Jag tror att socialdemokraterna är på väg att begå ett jättemisstag genom att bygga hela sin valrörelse på att försvara frånvaron från arbete."
"Det vore väldigt märkligt att ägna fyra år av slit och släp för att utforma en politik och sedan överge den. Jag är genuint övertygad, på, basis av forskning, att kärnan i vad Sverige behöver är att göra det med lönsamt för låg- och medelinkomsttagare att arbeta".
"Och vi har varit väldigt tydliga med att vi slår vakt om arbetsrätten, kollektivavtalen och rätten till sympatiåtgärder. Vi skulle förstöra vårt väljarmandat om vi brakade iväg från det vi sagt. Då skulle vi inte ha en chans att bli omvalda 2010."
Men om det inte blir någon valseger då - vad gör han då?
"Då lämnar jag politiken. Ärligt talat kan jag längta tillbaka till marknaden. Jag trivdes extremt bra med dess realistiska syn på politiken. Låter man förhoppningar eller ideologiska föreställningar spela in när man gör ett tradingförslag får man fel."
För övrigt gillar Offentliga affärer Anders Borg varje gång han hyllar arbetslinjen, vilket är rätt så ofta numera. Hur ofta hör man Göran Persson hylla densamma?
Till sist en liten avslutande fråga. Hur högt var Sveriges skattetryck när den gedigna gråsossen Sträng avgick som finansminister? Svaret är ungefär 38 procent, om jag minns rätt.
21 november 2005
Mannen med hästsvans
Skrivet av Andreas kl 11:18
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar