03 september 2009

En bild säger mer än tusen ord

De nedanstående bilderna kommer från olika demonstrationer angånde förslaget till reformering av den amerikanska sjukvårdsförsäkringen. Först några bilder från olika evenemang den 2 september till stöd för reformen. Dessa arrangerades på minst 362 platser runt om i USA under samlingsnamnet "We can't afford to wait". De fyra första bilderna kommer från i tur och ordning New York, Rhode Island, Chicago och Dallas.





Det förekommer naturligtvis också protester och evenemang på den andra sidan. Här nedan ser vi fyra exempel från den alltid lika balanserade amerikanska tokhögern. En höger som har gjort antipolitik till sin politik - de säger nej till i princip alla initiativ som Obama tar. De sade nej till hans ekonomiska stimulanspaket, nej till att de amerikanska trupperna ska lämna Irak för att istället förstärka insatsen i Afghanistan och nu senast nej till en reformering av sjukförsäkringen.

Det är självklart acceptabelt om en politisk opposition säger nej till förslag från den sittande regeringen, men ett anständigt minimikrav om den vill bli tagen på allvar är att den då levererar en egen alternativ politik, något som republikanerna i kongressen och deras svenska anhängare är oförmögna att göra.





Bilderna visar på ett nästan smärtsamt övertydligt sätt vilken paralyserande kris det republikanska partiet genomgår efter Bushs valförlust i fjol, och varför den blivande republikanska presidentkandidaten Mitt Romney kommer förlora presidentvalet 2012, när Obama återväljs.

Andra skriver intressant om , , .

1 kommentar:

Christian Swedberg sa...

Varför skall republikanerna komma med en egen alternativ politik när de vill ha kvar dagens system? Det är ju som att avkräva en alternativ lösning till vårdfrågan av de svenska socialdemokraterna mot den borgerliga regeringens förändringar. På det viset är det ej de svenska borgerliga debattörerna och republikanerna som är lika, utan socialdemokratin och republikanerna.

Antingen har man en förmåga till att se problemen och att se lösningarna, eller också har man det inte. Strukturkonservatism är alltid farligt oavsett om det kommer från höger eller vänster.

Sedan, ja, republikanerna befinner sig i chock efter Bush, dock är det ej detta som kommer att påverka utgången av nästa val, utan om Obama lyckas ta landet ur krisen. Att skylla Bush och ge en alternativ politik till Bush räckte denna gången. Att skylla på Bush en gång till nästa val är dock inte lika lätt. Särskilt inte efter att Obama inte längre enbart får kritik från höger, utan också bland de egna.

Obama-hypen börjar gå över, och kan republikanerna vaska fram en karsmatisk kandidat som står långt från Bush, så är Obama inte självklar för omval.