26 augusti 2009

Ted Kennedy - Den siste av de tre

(Uppdaterad 090827 kl 10:50)
Ted Kennedy var inte stor. Han var störst. En praktiker, en politisk doer. En liberal fyrbåk i ett alltför tjockt konservativt mörker i Washington. Och när kungen är död, lever kungen. Här presenterade jag för ett tag sedan nästa generation Kennedy som sedan några månader tillbaka förbereder sin entré i senaten.

Jag har också skrivit en uppdaterad artikel på ovanstående tema om familjen Kennedy till Newsmill.

Andra skriver intressant om .

2 kommentarer:

Peter sa...

Ted Kennedys död kan få mycket konkreta och allvarliga politiska följder. Demokraterna tappar nämligen i praktiken ett mandat i senaten, eftersom Massachusetts inte accepterar att en avgången (eller avliden) senator ersätts utan val. Därmed har demokraterna plötsligt inte längre den magiska majoriteten 60 av 100 (vilket innebär att de kan driva igenom lagförslag med egen kraft i betydligt större omfattning). Med bara 59 ledamöter måste de söka kompromisser "on the other side of the aisle" i högre utsträckning.
Detta är något som t ex kan påverka utfallet av det pågående arbetet med vårdreformen - något som är rätt paradoxalt eftersom Ted Kennedy är den senator som slagits längst och hårdast för en rejäl sjukvårdsreform. Han insåg också denna konsekvens tidigare i somras och begärde att delstatens regler kring ersättare skulle ändras snarast. Något som guvernören ställt sig positiv till, men han måste också ha med sig delstatens kongress. Tricky...

Andreas sa...

Så sant Peter. Ted Kennedy var själv medveten om detta problem, och gjorde därför in i det sista framstötar till delstatens lagstiftare och guvernör om att de skulle ändra reglerna och utse en efterträdare till honom utan att tvingas vänta på ett extraval genomförts i delstaten. I går onsdag kommenterade den demokratiska guvernören detta i amerikansk media och ställde sig positiv till tanken.