09 september 2009

Balanserade Fox News

Tv-kanalen Fox News har som bekant devisen "Fair and balanced". Det är antagligen den här sortens rapportering som avses.
Andra skriver intressant om .

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Det är väl knappast en nyhet att Fox News inte har opartiskhet inskrivet i stadgarna. Det har inte MSNBC för den delen heller... Eller CBS eller NBC. Fox News startades för att det var uppenbart att det fanns en marknadsandel. Fox News tittare vill ha en konservativ kanal. De var trötta på östkustsliberalernas totala dominans av TV mediet. Bli inte så upprörd över det. Det hade varit trevligt om man hade fått slippa höra detta ständiga tjat om Fox News. Sen när är inte BBC en vänsterkanal? Den går att titta på ändå. Så även Fox News.

Andreas sa...

Fredrik,

Jag gillar Fox News, inte tu tal om annat. De har profiler som Glenn Beck, Mike Huckabee och naturligtvis Bill O'Reilly, vars motsvarigheter inte finns i någon annan tv-kanal.

Det jag stör mig på är inte Fox existens eller dess politiska förskjutning åt den ena kanten. Fox berikar tv- och debattutbudet. Det jag stör mig på är dess programförklaring "Fair and Balanced". Det är antingen uttryck för en skön självironisk humor (vilket jag inee tror) eller en form av Orwellskt nyspråk (mot vilket jag är allergisk).

Fredrik sa...

Jo, deras "Fair and balanced" slogan är tämligen opassande. Å andra sidan har jag svårt att se hur man annars skulle agera. Tankarna förs till svt:s "fri television" fiasko som är ett bra exempel. TV kanaler slåss om marknadsandelar som alla andra aktörer och även om du och jag kan genomskåda den vinklade journalistiken betivlar jag att samtliga av Fox News miljontals tittare ens ägnar en tanke åt det.

Att Fox News försöker hävda sin objektivitet borde därför inte ses som särskilt förvånande, oavsett hur dumt det än är. Fox är ju också trots allt en tämligen ensam mediaaktör i ett medielandskap som länge varit dominerat av vad vi kan kalla för en urban och liberal elit. Fox ger gräsrötterna det de vill ha. Mer än så är det inte. Så visst är det en form av Orwellskt nyspråk, om än ganska oskyldigt.