28 april 2009

Den svenska pizzagenerationens första bandyblatte fick Obama att skämmas

Hon fyllde 25 samma dag som Barack Obama installerades som president, och när hon och hennes chef Anders Lago träffade Obama i Washington i fjol lyckades de med konststycket att få den blivande presidenten att skämmas. Nu har hon själv utan att skämmas gjort den hittills snyggaste svenska kopian av Obamas presidentkampanj.

Att västvärldens samlade politikerkår vill lyckas med konststycket att upprepa Barack Obamas succéartade presidentkampanj är en lågoddsare. En ännu lägre lågoddsare är att många, för att inte säga de flesta, av dessa kampanjförsök kommer falla platt till marken och uppvisa olika grader av misslyckade/töntiga imitationer. Det kommer bli lite som när den före detta moderata partiledaren Bo Lundgren försökte utropa sig och de då fortfarande gamla moderaterna till det svenska svaret på Tony Blair och New Labour. Vi talar alltså om grabbar som inte ens spelade i samma liga, om ens på samma planet, i det fallet.

Den sexspråkiga Uppsalajuristen och kommunalrådsekreteraren Evin Cetin från Bollnäs och Södertälje väcker både personligen och i sin anspråkslösa lågbudgetkampanj för att bli personvald till EU-parlamentet mer Obamavibbar än vad hela den samlade centrala socialdemokratiska kampanjapparaten lyckats åstadkomma i form av försök till nytänk på nätet, som bloggaren Jonas Morian konstaterar i en genomgång av socialdemokraternas nya nätsatsning. Gänget på 68:an vill liksom göra en Obama, fast ändå inte eftersom de både vill registrera och behålla kontrollen över aktivisterna. Inte heller de nya moderaterna med den begåvade kampanjgeneralen Per Schlingmann i spetsen har än så länge lyckats matcha bandyblatten Cetin från Södertälje.

"Jag är nog den enda blatten som älskar bandy. Men så är jag uppväxt i Bollnäs"

Två av av de mest otippade och succéartade inslagen i Obamas kampanj återfanns på Youtube i form av de båda låtarna Crush on Obama och Yes We Can, som vid det här laget båda har fått ett tvåsiffrigt antal miljoner visningar på tuben. Och nu har Cetins kampanj med den före detta ombudsmannen, internetstrategen, pressekreteraren och kampanjräven Thomas Johansson i spetsen lanserat ett snyggt och smart svenskt svar på Will I Am:s video Yes We Can. Det är den svenska R&B-duon Medina som står bakom den nyskrivna kampanjlåten Rikta ljuset, självklart utlagd på Youtube och skickligt lanserad i både Aktuellt och TV4:s morgonsoffa.

De båda gruppmedlemmarna Sam-E och Alibi har själva tunisisk påbrå. Videon till Rikta ljuset är delvis inspelad på Götaplatsen i Göteborg och på stadshusets tak i Södertälje. Känslan, budskapet, stämningen, öppenheten och den enkla lågbudgetproduktionen från Yes We Can går igen i Rikta ljuset, som kanske besitter potential att bli den bästa socialdemokratiska valfilmen sedan Roy Anderssons egoismen, den oslagbara negativa reklamfilmen för sossarna i valet 1985. Via kampanjsajten och Youtube har för övrigt hugade sympatisörer, fans till Medina och andra intresserade inbjudits att delta i inspelningen i Göteborg.

Men det är inte bara Cetins bakgrund, uppväxt, utbildning och smartness samt Medinas låt som väcker Obamaassociationerna till liv. Kampanjens motor är en öppen och inbjudande webbplats, relevant utformad om än i lågbudgetformat, syftandes till att dra in och engagera gräsrötter både inom och utom socialdemokraterna i kampanjen, vilket alls inte behöver innebära något negativt när en politisk underdog utmanar rådande maktstrukturer och konservativa valberedningar i den centrala partiapparaten.

Att Evin Cetin skulle lyckas med prestationen att bli inkryssad i EU-parlamentet från plats 29 på socialdemokraternas valsedel får ses som en utomordentlig högoddsare. Enligt kampanjens egen bedömning krävs det runt 35.000 personkryss för att uppnå målet. Fast är det å andra sidan någon som ska lyckas med en personvalskampanj i årets EU-val är det kanske just en turkiskfödd bandyblatte från Bollnäs som tack vare sin pizzabakande kurdisk-muslimska pappa och pizzabakande assyrisk-kristna mamma har bestämt sig för att göra sig till tals för den svenska pizzagenerationen. Det förklarar samtidigt det något aparta medievalet pizzakartonger, som är en av de mediekanaler som Cetin för ut sitt budskap genom.

I skrivande stund har hennes facebookgrupp 2.396 medlemmar, och det får väl ändå indikera att det finns ett visst tryck i kampanjen. I förra EU-valet klarade för övrigt Ölänningen och den socialdemokratiska EU-motståndaren Anna Hedh av att bli inkryssad i EU-parlamentet trots att hon hade placerats på plats 31 på valsedeln. Det skedde genom en målinriktad personorienterad antietablissemangskampanj som uttalat slog underifrån mot den samlade socialdemokratiska partieliten.

Om Cetin mot förmodan hamnar i Bryssel efter sommarens val inger det på något sätt hopp om den svenska politikens framtid. Med en klok kampanj, envetet fotarbete och nätet som motor kan smarta uppstickare utmana, runda och besegra de centrala politiska maktapparaterna såväl i USA som i Sverige, såväl i Chicago och Washington som i lilla Bollnäs och Södertälje. Det bådar gott. Om det dessutom görs till skön musik och ruggigt snygga videos, desto bättre. Politik 2.0 behöver inte vara vare sig tråkigt, fult eller trögt.

För övrigt definierar musikern Alibi (Ali Jammali) pizzasverige som folk med bra utbildning som har kämpat sig igenom livet för att verkligen komma någonstans, men som på grund av utländskt klingande namn inte ges en ärlig chans på den svenska arbetsmarknaden utan hänvisas till pizzakneg eller taxijobb för sin försörjning.

Ps. En annan begåvad utmanare och underdog i nästa års riksdagsval är den nyblivna moderaten, före detta folkpartisten, författaren, rådgivaren och debattören Johnny Munkhammar som häromveckan lanserade sin personalvalskampanj i TV4:s morgonsoffa (var annars). Också han har en koppling till Vita huset. Nu inväntar Offentliga Affärer med spänning Munkhammars kommande Youtube-kampanj. Ds.

Andra skriver intressant om , , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

För oss som inte är invandrade svenskar så har hon inget att erbjuda. Hön satsar stenhårt på invandrare både som väljare
och i sin politik. Man kan fråga sig varför hon skall representera Sverige när jag inte finner nåt på hennes hemsida som gagnar
landet utifrån politiska förslag.

Anonym sa...

Jag var ett tag beredd att kryssa Evin men har efterhand blivit väldigt osäker på henne.

1. För det första har hon ingen juristutbildning. Ändå står det i hennes kampanjmaterial att hon "gått juristutbildningen" och Anders Lago säger att hon är "utbildad jurist". Kolla med Uppsala universitet! Hon har läst några kurser men inte mer.

2. Hon har praktiserat på EU-parlamentet, men vad jag hört på den liberala partigruppen. Naturligtvis ska man kunna ändra åsikt, men då kunde hon ju förklara varför och på vilket sätt. Istället mörkar hon även på denna punkt.

Hittills har inte partiet stöttat hennes kampanj och jag har inte brytt mig så mycket. Men på första maj fick hon en egen kampanjhörna på Norra Bantorget där hon blev utfrågad (och svarade lika intetsägande som vanligt). Hade alla andra kandidater på sosse-listan fått möjligheten till detta? I så fall är det helt okej, men jag tvivlar på det.

Hon är populär just nu därför att hon inte säger något kontroversiellt, och då får man heller inga motståndare. Människor som har varit engagerade inom socialdemokratin under många år, som verkligen brinner för något, som är pålästa och vågar stå för något, de får ju samtidigt ofta motståndare. Evin har inte det problemet eftersom hon inte tycker något speciellt.

Kom igen!, mer jämställdhet i parlamentet och att EU ska ställa krav på Turkiet när de förhandlar om medlemskap, det är ju punkter som alla svenska partier kan stå bakom.

Det är ett mysterium att ingen säger stopp. Sossarna borde väl kunna lista ut hur medierna kan misshandla en människa när de får vittring. Om hon kommer in i parlamentet kommer medieljuset riktas mot henne, och hennes utbildning och kampanj kommer att granskas i sömmarna. Om det dessutom stämmer att hennes kampanj är betald av hennes pappa med svarta pengar från illegala spelautomater (som någon kommentar skrev här på bloggen för några dagar sedan, men som av någon anledning togs bort) så kommer hon tvingas avgå. Då har både partiet och framförallt hon själv skadats.

Men strategerna på 68:an bryr sig inte om hennes bästa, de tror sig kunna vinna röster på henne. Det är bara cyniskt.

Om det inte ligger någonting bakom ryktena, vilket är fullt möjligt, så kan väl någon som har bättre koll berätta hur det verkligen ligger till?